Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот

Социолог: Президентът в момента се дистанцира от всички
297
Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Евентуален втори мандат на президента Румен Радев изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори, смята социологът Васил Тончев.

Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично, коментира Тончев пред БНР.

Още по темата
Според него без БСП Радев не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера, подчерта Тончев.

Според него Бойко Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур.

"На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича", коментира социологът.

Според него президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите.

"Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра - да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори, коментира Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но "това не е позиция, която може да доведе до краен резултат".

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

"Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър - на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии", посочи Тончев.

Той отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов "губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант - една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
без малки червени гадове в президентството.без прости генерали с големо самочувсвие.
187
4
 
9
 
! Отговори
тя ни отбраняваше преди 3 години
До братска Турция!Русия ни нападаше и окупираше..Агресори московци!
186
8
 
3
 
! Отговори
братска Турция! преди 3 години
До каквото каже Путин!!Само Султана ще ни изкара от калта заедно с братския навеки турски народ 5 века кеф!Московеца ни освободи от свободата и ни закрепости окупирайки ни до днес....
185
3
 
9
 
! Отговори
селянка червена преди 3 години
До Йотова?Два мандата само мълчеше и дедеше дясно от Гоце Първанов!!!
184
5
 
18
 
! Отговори
Йотова? преди 3 години
До ХахСамо виж каква е виципрезидентката му - краварката от село с партиен билетДупе и *** с Гоце Първанов!
183
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо сравнявате този злобен кариерист с Живков и Луканов? Няма нито нюха на Живков, нито ума на Луканов. Груба грешка на тези, които го издигнаха!
182
7
 
2
 
! Отговори
каквото каже Путин!! преди 3 години
До ХахТой успя да назначи даоже Тръмп!
181
23
 
7
 
! Отговори
президента преди 3 години
Радев ще влезе от раз ако се кандидатира отново и без социологически проучвания.Нее корумпиран и им а доверието на хората .По време на протестите пък и по масови прояви слиза при хората и не е обграден от гвардия пазванти. За коефициент н а интелигентност спрямо предходните няма база за сравнение.
180
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Левите тук подкрепяха и Тръмп за втори мандат. Радев отдавна е поел по пътя на Тръмп. Халал да му е.
179
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никого не му пука за рейтинга на Радев. Той отдавна досади на всички и само цапа пейзажа. Прави гаф след гаф и дори вицето му Йотова, не може да го оправдае.
178
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пръскат се от ад гербавите, че Радев е с по-висок рейтинг от те ния бабуин.
177
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този коментатор е единственият човек, който дава някакви шансове за втори мандат на Радев. Жалка история е Радев. Пълен провал като президент. Жалко и за България. 4 празни години с грешки на всяка стъпка и с раздори на всяко изказване. Това е кратката история на Радев
176
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб е история вече.
175
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 199. Българския народ избра Румен Радев за президент със смазваща разлика пред Цецка Цачева и пак ще го направи.
174
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв втори мандат бе,какви 5 лева!Едвам траем сега, още един мандат боже упази!
173
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 196. Радев е само 100 пъти по-образован от дериберя от Банкя.
172
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано има и втори. Единствения политик, който стой открито срещу диктатурата в страната.
171
8
 
22
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 3 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
170
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хирург То да бяха само загуби ? Тоя фигурант от Банкя ни натика в *** г....з. Последни в Европа по всичко , най бедни, болни , неграмотност ,най голяма смъртност,корупция и особенно по кражби ,чекмеджета ,суджук . И атоми реактори -паметници на подмазването му пред Ердоган за 1,3 милиарда . ВЪН ФИГУРАНТА ОТ БАНКЯ ,
169
22
 
10
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Колкото и да се пънете.... Радев ще има още мандати. И то с голяма преднина ;) Да си знаете. Да си пукате от злоба.