Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот

Социолог: Президентът в момента се дистанцира от всички
297
Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Евентуален втори мандат на президента Румен Радев изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори, смята социологът Васил Тончев.

Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично, коментира Тончев пред БНР.

Още по темата
Според него без БСП Радев не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера, подчерта Тончев.

Според него Бойко Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур.

"На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича", коментира социологът.

Според него президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите.

"Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра - да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори, коментира Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но "това не е позиция, която може да доведе до краен резултат".

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

"Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър - на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии", посочи Тончев.

Той отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов "губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант - една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
21
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Определено президентът Румен Радев трябва да спечели втори мандат!Обаче, не знам защо упорито знайни и незнайни политолози се опитват да му вменяват вина?Тоест, не бил достатъчно "партиен".Ако бил подкрепил БСП щял бил да спечели пак...Бил съм се бил напил...Алоу! За разделение на властите чували ли сте?Президентът не подкрепя НИКОЯ партия! Той гарантира законността и стабилността на държавното управление!
167
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно е, да изкара втори мандат, човека го заслужава. Онзи поплювко преди него определено не можеше да има втори мандат. Колкото до Бойко, ще е поредния резил. Еднокнижник Президент е срам за нацията, не че сега не е.
166
12
 
20
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 3 години
Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
165
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев ша го изпратим на почивка в Нареченски бани есента!
164
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха! Требе да събереме ромите от чужбина за един милион!
163
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сено,слама! Сено,слама! Не ми хвалете магарета бе!
162
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе кой го иска ефрейтора бе?
161
17
 
10
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Тия си реват,а моето семейство пак ще гласуваме за г.Радев.Победа.П.С.А иначе не гласувам за бсп,да ви се изясни малко.
160
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мале само как *** герберунгелите . Мед ми капе на сърцето
159
8
 
13
 
! Отговори
Хирург преди 3 години
Отдавна трябваше да изрежем това раково образувание - Фигуранта !!! Той носи непрекъснато вреди на държавата !!!
158
8
 
16
 
! Отговори
Аналитик преди 3 години
И детенце на 2 г. ще ти каже , че втори мандат на Фигуранта е най-тъпия виц ! Българинът не е комунист по душа , че да си навреди до такава степен ! Фигурантът е най-миризливия политически труп в историята на България !
157
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам кой трезвомислещ човек ще гласува пак за него след цялото това очеизваждащо политическо пристратие. С цялото разединяване на народа и мрънкане. Постоянние обвинения към премиера при всяко интервю, колкото и да няма общо с Борисов темата. Не съм за ГЕРБ, да не ме разберете погрешно, ама това и в новогодишното обръщение да го обърнеш на политика и да плюеш...не прави чест и е лишено от всякакви достойнство и мъжественост, за каквито се претендира.
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДА ВИ СВЕТНА:Никой не могат да излъжат. Те даже и сами не си вярват, камо ли някой друг да им повярва.
155
7
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
Обективно погледнато втори мандат за Фигуранта е невъзможен, независимо от изборния резултат на парламентарните избори и това го знае всеки нормален човек.Може би политологът има предвид, че Фигуранта няма никакво усещане за реалността на това как хората гледат на него и ако неговата партия майка и нейните партньори в лицето на Славчо, Мая, Костя и т.н. успее някак си да заграби властта) той ще си помисли, че същия резултат би се получил и на евентуален президентски вот? ДА, АМА НЕ.
154
7
 
20
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 3 години
ФИГУРАНТА , ИЗОБЩО НЕ Е ЗАВЪРШИЛ "АКАДЕМИЯ В САЩ"!!!!!БИЛ Е ТАМ НА "ОБМЯНА НА ОПИТ" И ИМА САМО ИЗКАРАНИ КУРСОВЕ В САЩ....КАТО ВСИЧКИ ОФИЦЕРИ ОТ БИВШИЯ СОЦ-БЛОК!ЗА 3-4-МЕСЕЦА НЕ СЕ ЗАВЪРШВА УЧИЛИЩЕ НИКЪДЕ ПО СВЕТА!НЕ ЛЪЖЕТЕ БЪЛГАРИТЕ С ФАЛШИВИЯ ИМИДЖ НА ФИГУРАНТА!
153
9
 
22
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 3 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 4 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
152
7
 
25
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
Втори мандат ще види ама на кукуво лято. Депесарите казаха за него - Този човек не знае на кой свят е и няма да го подкрепят щото Ердоган ще им спре бизнеса с Турция. Руснаците му видяха умствения багаж и също го изолираха. Останаха му само Божков и БСП. БСП е разпарчатосана под "благотворното" ръководство на другарката Лъжа Техноимпексова - притежателката на суперлуксозни хотели на Халкидики. Останаха само Божков и *** трио - т.е. мандат на кукуво лято товарищ Радев.
151
6
 
22
 
! Отговори
Червеният тумор преди 3 години
Туморът е БСП и пРезидента. Него ще изрежем първо и след това лустрация и ВНС.
150
5
 
17
 
! Отговори
Да бе, преди 3 години
До 111 в случая дали са четири или пет години, няма никакво значение, още една година ще мънка и мрънка, но нищо полезно няма са свърши.
149
20
 
6
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 години
На предишните избори Радев ги би с 24% преднина , на следващите ще ги орезили с минимум 40% .Да си знаят от сега гер бе рун ге ли те