Пандемията ни направи по тъжни, по-бедни и... по-дебели

Хората пият повече и са по-малко интимни с партньорите си
24 яну 2021 11:29,
65
Пандемията ни направи по тъжни, по-бедни и... по-дебели
Снимка: Pixabey

Пандемията ни направи по-тъжни, по-бедни... и по-дебели. Тъжната статистика е след проучване, проведено във Великобритания, цитирано от вестник "Дейли мейл".

Но резултатите едва ли биха били много по-различни, ако анкетата се проведе и в други държави, където хората са затворени заради коронавируса.

40% от анкеританите на Острова казват, че психичното им здраве е засегнато, други страдат от спад в доходите, тъй като фирмите са принудени да затворят.

Половината са натрупали килограми и диетата им се е влошила, разкрива проучването на "The Mail On Sunday".

Загрижеността за кризата нараства - 84% споделят, че са притеснени от нея, което е най-високата цифра от края на април.

Затвореният живот води до значително влошаване на психичното здраве. Около 41% се оплакват от това, сочи проучването.

Повече от половината от анкетираните (54%) казват, че са станали по-тревожни, а 44% са по-уморени. Близо две трети (63%) споделят, че затварянето ги е затруднило, а мрачните 9% твърдят, че се чувстват така, сякаш вече не могат да се справят.

Докато 48 на сто се чувстват по същия начин сега, както по време на последното заключване, близо една трета (30 на сто) твърдят, че им е по-трудно сега.

Психолозите са особено загрижени за ефекта върху децата, които са изправени пред раздяла с приятели и прекъсване на образованието си, а тези страхове се потвърждават от анкетата: една трета от родителите казват, че психичното здраве на децата им се е влошило.

Проучването също така установи, че кризата е повлияла на физическото здраве и диетата. Хората ядат повече (42 на сто - срещу 9 на сто, които ядат по-малко) и пият повече алкохол (29 на сто срещу 24 на сто). Ефектът е, че 49% са наддали и само 16% са свалили килограмите.

Въпреки че партньорите прекарват повече време заедно вкъщи, сексуалният им живот е засегнат: 30 процента съобщават за по-малко интимност, докато 16 процента са по-сексуално активни.

Що се отнася до финансите на домакинствата, 34% казват, че доходите им са спаднали от началото на кризата, докато за 10% са се увеличили. Анкетата дава загриженост относно трайните щети за децата, като 38% казват, че качеството на тяхното образование се е влошило, а 37% твърдят, че е навредило на бъдещите им перспективи (9% не са съгласни).

Общо 42% смятат, че домашното обучение оказва твърде голям натиск върху родителите, а четирима от десет от тези родители, които смятат, че образованието на децата им се влошава, вярват, че няма да могат да наваксат, след като кризата отмине.

Тежестта на опитите да се компенсира затварянето на класните стаи с домашно обучение пада върху майките, според констатациите, като 39% казват, че жените са поели най-голяма отговорност.

Някои аспекти на семейния живот обаче са се подобрили, като 19% сега имат по-добри отношения с децата си, в сравнение с 10%, при които е по-лошо. Общо 28 на сто установяват, че искат да прекарват повече време с партньорите си, а 22 на сто са спорили по-малко със семейството си.

В анкетата, проведена онлайн между 21 и 23 януари, са участвали 1632 възрастни британци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Ти неква нова биология ли измисли?Как мислиш се случват нещата в човешкият мозък без серотонин и допамин ? С ракия? До осми клас ходил ли си на училище или само до трети?
52
1
 
2
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Тоест по- от всичко, което така или иначе си бяхте.
51
0
 
4
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
2000лв взема касиерка колкото ти взимаш 10 000, явно нямаш идея за заплатите в Бг и поради тази причина съм 100% сигурен че си лъжец и ***. Не се обиждал, така си е. А за колата е въпрос на майндсет, Стив Джобс е казал - първа и втора класа каца по едно и също време :)))
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пЛандемията
49
2
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Колата за 5к е същата като тази за 50, само дето няма нищо общо.
48
4
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
2000лв. не е малко, просто е заплата на касиерка в супермаркет. Всеки може да живее с 2000лв., въпросът е в какво се цели и за какво е учил. Аз с 2000лв. мога да живея точно николко дни. Няма как. Дори преди 10 години работих като студент за толкова и ми бяха крайно малко, камо ли сега.
47
1
 
3
 
! Отговори
според евреите преди 3 години
т.н. пандемия ни прави по-богатиевреите са изчислили че спестяванията на Американците са достигнали 2.1 Трилиона Долара и сега евреите са в ужас защото Американците щели да си платят дълговете с тези паридали това е истина ?и да и не: от една страна имаме невиждана от 1929 безработица, но от друга страна цените на имотите вървят стремглаво нагореизглежда раздаването на помощи прави малка група от хора много богати а тези които беха бедни сега станха бездомници
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Описваш себе си.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И най-вече направи повечето българи по-глупави.
44
1
 
4
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
2000лв малко ли е? Ако не плащаш наем и нямаш заеми? Колата за 5к няма да е много по-различна от тази за 50к. А улиците са празни, народа е по чуждите вериги, онези, които изнасят от Бг парите и заради които се тровим и нямаме производство.
43
0
 
7
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
Криза си е, тука пак налазиха темата некви измислени герои с по 10 20 50к месечно заплати.айде по-реалистично моля, аз съм по фирмите от 10г и около мен само Ит-та са ми приятелите, ми над 5к няма заплата бе. Явно или сте на някого човек, или сте безкрайно алчни, нагли и безочливи, като моя шеф. Стига с тези пари- щастливи ли сте? Имате ли време за децата си, за себе си? Кога ходихте на почивка последно? Ден за ден и до уикенд ли живеете.Това са истинските въпроси...
42
7
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Миличката , липсвали й кафетата... Ех да ви имам ценностите... После защо ли работели за 2000лв.?! Е за колко да работиш, бе?!
41
4
 
15
 
! Отговори
СОЦИОЛОГ преди 3 години
Магазините пращят от стока и клиентите купуват бясно. Улиците пълни с коли , не можеш да се разминеш. Откъде имат пари хората ? Харчат като за световно. Уж имало криза. Хахахаха
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията препълни чекмеджетата.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен всичко е наобратно. Финансово съм си на същото положение. Отслабнах с 10 килограма.Животът ми стана по-спокоен и т.н.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото хубаво е, че свалих килограми, но не здравословно със спорт, а с глад, с цел пестене, защото финансовото ми положение стана катастрофално и гледам да пестя от всичко, храна, отопление...Иначе умора, депресия и песимизъм за следващата година. Дано си намеря работа скоро, че става страшно. Липсват ми социалните контакти, пътуванията, дори колегите (да не повярваш!).И просто мечтая всичко да е както преди!
37
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По дебела не съм, обаче определено съм по-бедна (с намалени доходи) и по-нещастна (липсават ми кафета, ресторанти, кина, екскурзии, театри. в общи линии беше една ужасна година и тая дето предстои няма да е по-добра.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дора ДороваКраварке, на Малдивите не се ходи лятото ***.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИкономистКолко?
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До венциКога си бил по-богат бе лъжльо?При Жан Виденов ли?