Българите да направят избор - животът или икономиката

„Ресторантьорите да дойдат на дежурства, да усетят болката на хората“
25 яну 2021 19:50, Елка Василева
384
Българите да направят избор - животът или икономиката
Снимка: архив, БГНЕС

"Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение." Дойче веле цитира български лекар в Германия, който говори с огорчение за ситуацията в България.

„Да обсъждаш отпускане на мерките, когато знаеш, че в къщата ти вече има мутация, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, за да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, но ще е резултат на късмет, а не на разум." Това пише в профила си във Facebook д-р Борис Таблов, който работи като анестезиолог в германския град Нойрупин.

"България трябва да направи избор: човешките животи или икономиката"

Преди по-малко от година д-р Таблов описваше интензивното отделение, в което работи, като „призрачно", защото в него все още нямаше пациенти с COVID-19. Днес той разказва как същото това отделение се е превърнало в много тъжно място: "Защото е пълно с пациенти с коронавирус, смъртността е много висока, все още нямаме лечение за тежките случаи и сме много изтощени - физически и психически. Никога не съм вярвал, че сме толкова безпомощни и че всеки ден в ръцете ми ще умират хора от това заболяване".

Още по темата

Според д-р Таблов основният проблем е, че светът не успя да овладее разделението по въпроса за спазването на мерките. "Особено в България, където правителството не направи нищо, за да обясни на хората същността на проблема. Не организира нужните информационни кампании и смислени дискусии - нито за мерките, нито за ваксините. Напротив - днес решава едно, утре друго. Така хората съвсем естествено или губят доверие в него, или се затварят в медийните си балони на конспиративни теории", казва медикът.

"Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи"

Възмутително според д-р Таблов е колебанието на правителството по отношение на мерките сега. Лекарят казва, че осъзнава икономическото въздействие от затварянето на ресторантите, но според него, ако има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространението на мутиралия щам, това са именно следващите седмици. "След това ще е късно. Правителството трябва най-после да направи избор: човешките животи или икономиката. Разбирам, че България е пред избори и че искат да превърнат тази здравна и хуманитарна криза в дивидент, но не е нормално политиците да избутват човешкия живот встрани, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе дадено решение. Винаги ще има недоволни, но то затова е правителство - за да поеме отговорността и негативите от решенията си", категоричен е д-р Таблов.

Той е възмутен и от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят. "Това е също толкова перверзно, колкото да обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът трябва да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с надежда, че можеш да помогнеш. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение. Друг е въпросът, че когато държавата налага ограничения, свързани с пандемията, трябва да е готова адекватно да помогне на пострадалите от наложените мерки. Което не се случи в България", твърди д-р Таблов.

"Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна?"

Според него сега въпросът е следният: "Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна и се повтори картината с пълните болници, умиращите пред тях хора, липсата на линейки и персонал? Може би всички вирусолози, имунолози, инфекционисти, ресторантьори, които оспорват мерките и ваксините, трябва ясно да заявят, че те ще поемат отговорността за загубените човешки животи, ако късметът реши да ни обърне гръб и лавината дойде на нашия склон. А заедно с тях и политиците, които им позволяват това."

Единственият шанс сега според д-р Таблов е „всички да имат сили да издържат на икономическия натиск още малко време, за да заживеем нормално още през лятото или есента. Защото все още няма медицинско решение за тежките случаи с коронавирус и можем само да се опитваме да държим нивото на заразените ниско. Най-лесно е да кажеш - отварям всичко, пък каквото стане. Но това е морален въпрос. Нека политиците бъдат по-малко популисти и повече хора", призовава д-р Таблов, анестезиолог в германския град Нойрупин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
3
 
6
 
! Отговори
Егати евтината преди 3 години
Пропаганда! Хитлер, Сталин и Мусолини! Поздрави
317
11
 
15
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Аз предлагам всеки който е против мерките да отиде като доброволец в ковид отделение. От всеки ресторант 30%от служителите ,собственика и управителя да бъдат волонтиери в ковид отделение и тогава да отварят ресторантите,защото проблема не е в нищо друго ,а в липсата на персонал в болниците.Същото важи за всички, които не вярват в истината ,а вярват в конспирации,да отиват в коридора отделение. И тук повечето от вас умници ,първо в ковид отделение и след това коментари.
316
4
 
8
 
! Отговори
Lina преди 3 години
То пък един живот- само тиквун и компания могат да изкарат тоя избор.Някои избраха да не се страхуват и самоубиват от СТРАШНОТО неизвестно. Швеция например. Никъде инфо какво става там. А там - е каквото е всяка зима с вирус. Но да твърдиш , че всичко е ок- на хора, които не са работили 1 г е грозно. Нещо което само боцъ може да си позволи
315
2
 
11
 
! Отговори
Дон Кихот преди 3 години
Свободата,Санчо,свободата....Свободата ни взеха и ни карат да избираме по- маловажните неща!
314
6
 
7
 
! Отговори
Николай преди 3 години
Затворите незабавно КАУФЛАНД и Била там е ужасно и нищо не се спазва от възрастните хора.
313
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутрешните блокове :НТВ-доктор (бръм-бръм,мрън -мрън)БТВ -професор доктор(мън-мънваксините ръйш ли,чудесни са)Канал 1-бият ваксини на живо(репортерката-подмокрена от кеф).Еее,малко ми е много!
312
8
 
15
 
! Отговори
Дедо поп преди 3 години
Изборът не е много голям. Или умираш от корона, или от глад. Първото обаче не е сигурно!
311
8
 
11
 
! Отговори
ТЕО преди 3 години
Не сте прав, докторе! Така или иначе този вирус се разпространи и си взе своето. Колко помогнаха неадекватните мерки не се знае, но по брой заразени и излекувани наближава обикновените грипни вълни. И нека не драматизираме за смъртността. Реално това чудо си взе своето тази година. До месец март ще е история. Просто възрастните и тези с болести трябва да се пазят. А всеки трябва да има избор дали да се събира с хора или не!
310
3
 
8
 
! Отговори
Глуупаак преди 3 години
С какво ще живееш бе?Ще просиш ли, що за въпроси, дай да спрем да живеем ,за да се пазим.
309
11
 
17
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
Без ресторанти можем, без лекари-не! Писна ми от тозиАлибег! В заведението му на Витошка дори масата не ми почистиха миналия път! За дистанция на масите да не говорим. Сервитьорите с маска под носа. Пълна мизерия!
308
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече може да познае човек коя е правилната посока по статиите на Дойче Зеле. Като видиш статия на Дойче Зеле и аха, ясно, значи точно противоположната посока е правилната!
307
6
 
11
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Дай пак да се заразяват с хиляди и да умират по стълби и коридори за хатъра на черната, ря.зана Маяма , оня Алиберов. Крили, че крили приходи , а сега държавната помощ им била малко. Еми писали сте си по 500 лв. заплати, а не реалните доходи, а сега ревете.
306
2
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Това може да го каже само първия от герберите , но не е никак умно!И двете искат хората , Бойко И ДВЕТЕ!
305
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Биби и шайката не щат да дават пари. Те могат само да обещават. Та на въпроса - кой носи отговорност? Тиквун и компания естествено - отдавна са преминали нивото си на компетентност, но продължават да приказват глупости по медиите.
304
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 308Защото е един сайт, в който можеш да провериш как вървят работните места в БГ, ама понякога пишат и заплати и някак си се нарушава приказката, че едва ли не е бол с богати и успешни високоплатени българи в България.
303
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе вие сте ненормaлни бе! Що цензурирате J O B S ?
302
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VipНо какво да правят хората останали без препитание заради мерките?да се хванат на работа. В ***.bg е пълно с обяви.
301
0
 
12
 
! Отговори
Tom преди 3 години
Съвсем се отнесоха да говорят глупости. Колко хора убиха за пари? Имам познати, които с хиляда връзки ги приеха в болница и казаха, че седят празни легла, които явно ги пазят за който плати повече докато хората умират.И да спрат минаването през границата, а не икономиката. Пролетта глобяваха здрави хора, защото имали подозрения за корона, а сега ежедневно пускат *** и пильо от цял свят, и особено от Англия с новия щам, и по молбилния ги питат дали си седят вкъщи.
300
8
 
12
 
! Отговори
dvb преди 3 години
Кръчмите ореваха света, а приносът им към бюджета е един от най-малките защото всичко е на черно там.. от криене на обороти до смехотворни договори с персонала на минимална и така нататък..Стига им обръщахте внимание, да си ядът и пият сами замразените пържоли и фалшивия алкохол..Истинският проблем ще е за малкото които имаме производители-износители, тъй като пазарът на какво ли не в Европа се сви яко, и така ще бъде занапред тъй като навсякъде се говори за удължаване и затягане на мерки
299
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЕПВАТЕ ТАКИВА СНИМКИ ОТ ФИЛМИТЕ