Българите да направят избор - животът или икономиката

„Ресторантьорите да дойдат на дежурства, да усетят болката на хората“
25 яну 2021 19:50, Елка Василева
384
Българите да направят избор - животът или икономиката
Снимка: архив, БГНЕС

"Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение." Дойче веле цитира български лекар в Германия, който говори с огорчение за ситуацията в България.

„Да обсъждаш отпускане на мерките, когато знаеш, че в къщата ти вече има мутация, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, за да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, но ще е резултат на късмет, а не на разум." Това пише в профила си във Facebook д-р Борис Таблов, който работи като анестезиолог в германския град Нойрупин.

"България трябва да направи избор: човешките животи или икономиката"

Преди по-малко от година д-р Таблов описваше интензивното отделение, в което работи, като „призрачно", защото в него все още нямаше пациенти с COVID-19. Днес той разказва как същото това отделение се е превърнало в много тъжно място: "Защото е пълно с пациенти с коронавирус, смъртността е много висока, все още нямаме лечение за тежките случаи и сме много изтощени - физически и психически. Никога не съм вярвал, че сме толкова безпомощни и че всеки ден в ръцете ми ще умират хора от това заболяване".

Още по темата

Според д-р Таблов основният проблем е, че светът не успя да овладее разделението по въпроса за спазването на мерките. "Особено в България, където правителството не направи нищо, за да обясни на хората същността на проблема. Не организира нужните информационни кампании и смислени дискусии - нито за мерките, нито за ваксините. Напротив - днес решава едно, утре друго. Така хората съвсем естествено или губят доверие в него, или се затварят в медийните си балони на конспиративни теории", казва медикът.

"Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи"

Възмутително според д-р Таблов е колебанието на правителството по отношение на мерките сега. Лекарят казва, че осъзнава икономическото въздействие от затварянето на ресторантите, но според него, ако има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространението на мутиралия щам, това са именно следващите седмици. "След това ще е късно. Правителството трябва най-после да направи избор: човешките животи или икономиката. Разбирам, че България е пред избори и че искат да превърнат тази здравна и хуманитарна криза в дивидент, но не е нормално политиците да избутват човешкия живот встрани, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе дадено решение. Винаги ще има недоволни, но то затова е правителство - за да поеме отговорността и негативите от решенията си", категоричен е д-р Таблов.

Той е възмутен и от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят. "Това е също толкова перверзно, колкото да обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът трябва да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с надежда, че можеш да помогнеш. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение. Друг е въпросът, че когато държавата налага ограничения, свързани с пандемията, трябва да е готова адекватно да помогне на пострадалите от наложените мерки. Което не се случи в България", твърди д-р Таблов.

"Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна?"

Според него сега въпросът е следният: "Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна и се повтори картината с пълните болници, умиращите пред тях хора, липсата на линейки и персонал? Може би всички вирусолози, имунолози, инфекционисти, ресторантьори, които оспорват мерките и ваксините, трябва ясно да заявят, че те ще поемат отговорността за загубените човешки животи, ако късметът реши да ни обърне гръб и лавината дойде на нашия склон. А заедно с тях и политиците, които им позволяват това."

Единственият шанс сега според д-р Таблов е „всички да имат сили да издържат на икономическия натиск още малко време, за да заживеем нормално още през лятото или есента. Защото все още няма медицинско решение за тежките случаи с коронавирус и можем само да се опитваме да държим нивото на заразените ниско. Най-лесно е да кажеш - отварям всичко, пък каквото стане. Но това е морален въпрос. Нека политиците бъдат по-малко популисти и повече хора", призовава д-р Таблов, анестезиолог в германския град Нойрупин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това заглавие звучи много тъпо, ако няма живот, няма да има и икономика очевидно.
297
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен"А *** ти си много добродушен към тоя *** ! Трябва тир да ги премаже на кръстовище и нищо да неостане за погребение"правя копи-пасте щото като затрият поста сменят и номерацията на постовете, като във ХАКТИ!Та по същество тук тия *** са няколко : ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена....! То и в ХАКТИ ги има, но тук са по-нагли!
296
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупава статия едното без другото не може ака няма икономика има глад ако не ядеш умираш
295
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 315Другите бизнеси работят. Но докато си чешем езиците за един бизнес, от който зависят няма и 4-5% от реалната икономика, много други сектори почват да закъсват, защото са свързани с износ. А страните в ЕС и извън него, масово свиват потреблението на стоките, които им предлагаме. Това ако се разрасне, проблемът ще е доста по-голям от неработещите едва половин година кафета и ресторанти, на които им наляха доста средства.
294
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами никой не кара насила хората да ходят по ресторантите ако отворят.Трябва и другите бизнес сектори да работят освен лекарския.
293
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 310"за да спретнеш я магазинче, я кафене или работилничка да"Нито магазинчетата, нито работилничките ги затвориха. Само кафетата и кръчмите. А много малки семейни кафета се преорентираха и продават на гише. Имаха и опция да докажат спад и да получат до 10 000 от държавата за разходи, както и удължени заеми. Няколкото квартални магазинчета в които влизам, казват че оборота им се е покачил. Най-голям проблем си остават новооткритите бизнеси, които няма как да сравнят с преден период.
292
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като през турско -дръвника на площада и хората който смени вярата надясно живее който не иска на дръвника-та и тук живота или икономиката
291
6
 
27
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Икономика от чалгарници, кръчми и молове? Хахахаха Икономиката ви в момента, ***, идва от европейския данъкоплатец който произвежда.
290
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 312 анонименА *** ти си много добродушен към тоя *** ! Трябва тир да ги премаже на кръстовище и нищо да неостане за погребение
289
16
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Все едно това съчинение го писала Юлия Николова от Франция! Титулува се доктор, но при такава цвъркаща отвсякъде злоба не мога да я наричам доктор! Този доктор от Германия е същия! А дали един списвател не пише и с двете имена? Пожелавам и на двамата да се задръстят с душевните си отпадъци! И на *** дето пуска тия поръчкови статии за събиране на лайкове - същото!
288
9
 
21
 
! Отговори
Vip преди 3 години
Той избора е ясен избираш да живееш. Но какво да правят хората останали без препитание заради мерките? Някой зададе ли си въпроса как така при затворени почти цяло лято хотели и ресторанти т. е. затворен почти цял бранш ресторанти и туризъм, който уж носи 15% от БВП общия спад на цялата икономика ще е 3-5%, данъчните събрали с милиард и нещо по-вече от 2019г.
287
10
 
31
 
! Отговори
123 преди 3 години
А докторът на заплата даиде и да види как се стопяват спестяванията, как банките ти пишат писма и ти вземат ипотекираното жилище. Щото си взел заем не за ново порше, а за да спретнеш я магазинче, я кафене или работилничка да изхранваш жена и деца. И да ги погледне в очите и да им каже да стискат зъби, още малко, до есента....
286
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кви са тия злобни заглавия. Живота или икономиката.Без икономика няма живот ??? Отворете бизнесите да работят.Колко месеца всеки ще си стой в къщи ? Тоя вирус ще го има като другите болести
285
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бъде съсипана икономиката, тогава няма да имаш избор. И ще видиш как деца умират от глад.
284
9
 
39
 
! Отговори
Докторе преди 3 години
ти си нагъл ***!Видяхте голямата далавера и говориш като партиен секретар.Като няма икономика, няма да има от къде да си купиш хляб, луканка, уиски-всъщност последното ти го носят пациентите ;)Част от икономиката са и бензиностанциите, дето си зареждате жипките.Тях не затваряте, нали.И банките, които въртят кинтите ВИ.Обществения транспорт също е част от икономиката, но ако го затворите, мравките няма да ходят на работа (които я имат) и пациентите няма да идват при вас, щото с линейкитее хаос
283
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо Влайчо.. ,,11) Ще има чистене И за нищо на света няма да бъде онова, което хората се надяват и очакват. То е нещо, което човешкият род още не е виждал, не е чувал и дори не е подозирал за него. Това върховно пречистване на души ще стане чрез силата на Природата...''
282
4
 
15
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Всеки да се връща там, откъдето е дошъл. Да си развива икономиката в града, в който се е родил.
281
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не разбрах логиката магазините в моловете да не работят. В супермаркета може 100 човека, ама в магазина за дрехи или обувки, където има 5-10 човека не може.То и без това сега като влезеш в мола пак се събират ученици без надзор и без маски и там си кесят независимо от това дали работят всички магазини или само банката и Била. Ако няма да отварят магазините, да се забрани на деца без придружител да влизат и въобще да се шлаят и събират където и да е из града, защото все са без маски
280
5
 
50
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Лесно е да говориш смело докато си взимаш заплатката. Аз нямам нищо общо със засегнатите сектори на икономиката, но от глад се мре на 100%, а от короната не.А ресторантите и моловете си работеха лятото и нямаше проблеми. Сегашната вълна тръгна като отвориха училищата, защото децата не се пазят и после разпространяват вируса. И като се простесняват за новия щам да бяха затворили границите. От пролетта насам колко милиона се разходиха напред-назад с някаква смешна карантина, която не се следи
279
6
 
27
 
! Отговори
Труден избор преди 3 години
В БГ нито живота е живот, нито икономиката е икономика. Ценностната система на *** започва с ламарини, минава през силикони, алкохол, наркотици и завършва с чалга. Затова и изборът на повечето коментиращи е такъв.