Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините

"Трудно е да се каже колко заразен ще е британският щам у нас"
25 яну 2021 14:53, Красимир Ангелов
92
Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините
Снимка: БГНЕС

У нас започва да сработва колективният имунитет и има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса. Това обяви пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той допълни, че е привърженик на разхлабването на мерките, защото "тяхната ефикасност мога да подложа под изключително силно съмнение". Според него вече у нас има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса, което ще доведе до едно малко увеличение след разхлабването на мерките.

Още по темата
По думите на Чорбанов у нас вече почти няма хора, които да не са имали близки или познати, боледували от коронавируса. "Във всяко едно семейство, във всяка една общност от работещи хора има голям процент хора, които са прекарали заболяването", посочи експертът.

По думите му в страните с тежки локдауни, където мерките са изпълнявани по-съвестно, отколкото у нас, в никакъв случай ситуацията не е по-добра. "Напротив, удрят се рекорди! Трябва да кажем, че държавата с най-тежкия локдаун – Израел, също постигна рекорд на заразени хора на човек от население. Така че много може да се спори колко тези мерки в крайна сметка са ефективни", посочи професор Чорбанов.

"Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така", заяви ученият.

Той призна, че не може да се каже със сигурност какво ще се случи с британския щам на коронавируса. Чорбанов подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

"Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще автоматично, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", заяви Чорбанов. Той изрази мнение, че по брой ваксинирани сме доста назад по отношение на много други страни.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

Специалистът посочи още, че наистина през тази година не се очаква сериозно разпространение на грип, като такова не е имало и в Южното полукълбо по време на тяхната зима. "Основната версия на специалистите е, че заради строгите противоепидемични мерки грипът не се е разпространил тази зима. Дали е така – не мога да отговоря, но няма връзка между двата вируса", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Найлоновите торбички нараняват майката Земя, пазарувайте активно с платнена торбичка от вкъщи. Нужни са ви само стар панталон/ блуза, ножици, игла и конец и разбира се въображението на цялото семейство, събрано край камината в дългите месеци на локдауна! Бъдете креативни и успешни!
63
2
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До колкото знам заразо-предаващите хора на други хора , трябва да са със свръх тежки симптоми.С две думи-симптоматично болни.Това важи за всички вируси.Не само за Ковид 19.
62
5
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 3 години
чудя се ... колко ли поста на ден трябва да пуснат троловете за да си вземат 15-те лева и веднага да изтичат до "УЖ затворената кръчма" в селето, квартала или града и да се ДЕЗИНФЕКЦИРАТ вътрешно
61
5
 
7
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
антивяксърите СКОРО пак ще запчнете да плачкате за легла в болниците
60
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Няма колективен имунитет, има Ковид-21. Честито!!!
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето твърдят че има вирус явно никога не са живели в малък град, където всички се познават. В малките градове никой не познава нито един човек боледувал от вируса, въпреки че от щаба твърдят, че има преболедували. Освен ПСР теста никой не е виждал вируса а със ПСР тест не се спрои щом ПСР теста казва че си болен значи си болен, а не тестовете манипулирани,
58
4
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
И на мен нищо ми няма и яз и цялата рода сме с антитела. Вярвай ми, по-добре здравословно не съм бил!
57
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 55Живея си в Ямбол.Ама точно в Ямбол.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирате ли хора, изкарали сами вируса и защо?Изследвате ли за антитела и ваксинирате ли хора с такива и защо?
55
4
 
4
 
! Отговори
До Ямболски цървул преди 3 години
Къде живееш , пич ?!?! Басирам се , че НЕ си в някой от най - големите градове на България, нали ?!?! Особено София ..... Най вероятно затова все още нищо Ви няма! И Ви пожелавам наистина нищо да Ви няма ! Ако си живееш в някоя вилна зона. В Планинска местност. Сред гора. Или в някое слабонаселено Ямболско село. Идеален си ! Ей затова нищо Ви няма на теб , и вашите ......... Вечер по 2-3 "ВАКСИНИРАЩИ" домашнярици и една салатка. Супер си ! .......
54
2
 
3
 
! Отговори
доцент преди 3 години
знаем, че кръчмарите са добри химици, от 3 литра домашнярка могат да пласират на клиенти 5 БУРГАСКА МУСКАТОВА, но ето оказа се, че разбират нещата и при РНК и ДНК, това вируси, грипове, щамове правят си гъргара с домашнярка и всичко е ОКЕЙ
53
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртност през 2020 г. е най-висока в историята на България по-висока и от потурчванията и кланетата на турците.
52
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 49Студа убива вирусите!
51
1
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Пич, Ти ме разсмя! Кой от НОЩ е вирусолог?! Тодор Кантарджиев -микробиолог, Ангел Кунчев - лекар стартирал кариерата си в отдел Противоепидемичен контрол към ХЕИ в Хасково, което не го прави вирусолог, а калинка
50
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
На мен защо ми няма нищо?Баща ми,майка ми,която е с диабет? И не сме си ограничавали социалните контакти....Май е ДНК....
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме късмет че зимата е доста топла досега и нямаше големи студове.
48
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сработва му тиквата на Чурбанов. Какъв колективен имунитет като ето в САЩ, Англия и Германия умрелите се увеличават. В България просто няма вече население защото демокрацията го унищожи или прогони.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ми платят милион и педстотин хиляди ще се ваксинирам.Аре да ги видя
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започвам да се чудя къде отиде грипа? Също се чудя дали тези ПСР тестове правят разлика между Ковид и грип, или всички отиват към Ковид!
45
4
 
4
 
! Отговори
Смахнатият Професор преди 3 години
Пускайте и отваряйте всичко , Другари и Другарки ! Нали така ИСКА Целокупния Български "Народ" ?!?! Нали постоянно "реват" по медиите ?!?! И "Протести" има от по няколко хиляди човека. Там се бутат здраво един в друг. Отваряйте всичко. Обаче после - тези които са били по чалготеките , МОЛ - овете и спортните зали или стадиони. Да нямат права за лечение в болница. Само вкъщи и предписания по телефона ! Нали "няма никакви проблеми" и постоянно "реват" за нещо? Значи могат САМИ и да се лекуват!!!