Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините

"Трудно е да се каже колко заразен ще е британският щам у нас"
25 яну 2021 14:53, Красимир Ангелов
92
Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините
Снимка: БГНЕС

У нас започва да сработва колективният имунитет и има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса. Това обяви пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той допълни, че е привърженик на разхлабването на мерките, защото "тяхната ефикасност мога да подложа под изключително силно съмнение". Според него вече у нас има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса, което ще доведе до едно малко увеличение след разхлабването на мерките.

Още по темата
По думите на Чорбанов у нас вече почти няма хора, които да не са имали близки или познати, боледували от коронавируса. "Във всяко едно семейство, във всяка една общност от работещи хора има голям процент хора, които са прекарали заболяването", посочи експертът.

По думите му в страните с тежки локдауни, където мерките са изпълнявани по-съвестно, отколкото у нас, в никакъв случай ситуацията не е по-добра. "Напротив, удрят се рекорди! Трябва да кажем, че държавата с най-тежкия локдаун – Израел, също постигна рекорд на заразени хора на човек от население. Така че много може да се спори колко тези мерки в крайна сметка са ефективни", посочи професор Чорбанов.

"Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така", заяви ученият.

Той призна, че не може да се каже със сигурност какво ще се случи с британския щам на коронавируса. Чорбанов подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

"Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще автоматично, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", заяви Чорбанов. Той изрази мнение, че по брой ваксинирани сме доста назад по отношение на много други страни.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

Специалистът посочи още, че наистина през тази година не се очаква сериозно разпространение на грип, като такова не е имало и в Южното полукълбо по време на тяхната зима. "Основната версия на специалистите е, че заради строгите противоепидемични мерки грипът не се е разпространил тази зима. Дали е така – не мога да отговоря, но няма връзка между двата вируса", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.