Нов протест в София, а ще ескалира ли напрежението?

Демонстрациите престанаха, но недоволството се е засилило, смятат експерти
25 яну 2021 10:00, Петя Славова
84

Ново напражение между президент и премиер имаше през уикенда. Последва нов антиправителствен протест, който се проведе вчера в центъра на София. Той бе масов, стигна се и до напрежение между демонстранти и полиция.

"Фундаментално нещата не са се променили от есента, когато протестите престанаха, недоволството у хората продължава да присъства, а може да се е засилило предвид икономическата ситуация. Не би ме изненадало протестите да ескалират", коментира политологът Слави Василев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Колегата му - доц. Стойчо Стойчев, припомни, че обикновено в края на януари и през целия февруари има висок социален потенциал. Това са седмиците от годината, в които идват високите сметки за отопление, хората са задлъжнели по празниците и са потиснати от зимните месеци.

По-ранни избори от 4 април не може да има, категоричен бе той. И добави, че отделни партии може да преценят, че до изборите може да нагнетяват напрежение, за да се стигне до негативен вот.

Минимум традиционните 3-3,5 млн. души ще гласуват, смята Стойчев. Според него за избирателната активност ще допринесе и появата на изборите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

"Ако протестът придобие масовост, това определено ще вдигне избирателната активност", смята Василев. По думите му чувството за отвращение към властта или дадена политическа система би могла да бъде инструмент, който да изкара хората от летаргията и да ги накара да гласуват.

Междувременно премиерът Бойко Борисов атакува президента Румен Радев след ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Министър-председателят настоя държавният глава да излезе с позиция по темата.

"Знаем от самото начало на мандата на президента, че е скептичен по отношение на санкции спрямо Русия, свързани с конфликта в Крим. Неговата позиция е, че тези санкции са несправедливи. В този казус се търси същата линия", заяви доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Слави Василев опонира на доц. Стойчев за руската ориентация на Радев. Според него това е мит и позициите на президента не са проруски.

"Премиерът Борисов гледа да избяга от реалността в България, като насочи един проблем, който не е на дневен ред у нас. Навални е проблем, който би могъл да се характеризира като защита на демокрацията. Няма нужда да гледаме Русия и Навални, България има съвсем други проблеми", обясни той.

Политологът доц. Стойчо Стойчев бе категоричен, че контрол и честност на изборите се гарантира с присъствие на застъпниците и наблюдателите, а не с видеонаблюдение, за каквото настоява Румен Радев.

"Целта е във всички 12 000 секции да се хванат две баби, които мърдат листа, за да се употребят като инструмент и да се каже: "Те фалшифицираха изборите", смята той.

Слави Василев отново не се съгласи с мнението му и изтъкна, че голяма част от хората, които са в секционните избирателни комисии, отиват там за парите, които ще вземат. Много често за още 100 лева се обръщат на другата страна, когато трябва да се попълни протокол, даде пример той.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистДа де - точно. Ти си последният, който може да съди и да разбере хората, които излизат навън. Направи на всички заплатите по 5000 лева, на сегашните цени, и тогава ги съди. И се съмнявам, че си програмист, защото никой от тези, с котио работя и познавам, не говори така, но хора всякакви.
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако можем да бъдем сигурни, че изборите ще бъдат честни и прозрачни (а не сме), президентът Радев трябваше да насрочи възможно най-късната дата за изборите!Защото със всеки изминал ден Борисов губи привърженици и накрая може ГЕРБ да се окаже на второ място на изборите!А Борисов вместо да одумва президента, да вземе той да обясни кога ще спре руската газова тръба? И трябва ли да чака Байдън да му нареди, както очакваме да стане в крайна сметка? Или дори тогава няма да се подчини?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистДобре. Да заповядат. Какво предлагаш?О ... точно така - ти специално нищо не предлагаш. Седиш си в своят бяла кула, пишеш си кода, имаш гурме кафета, йога зала и фитнес на работа, както и по 35+ почивни дена на година, а заплатата ти е 5x средното за страната. Твойта лесна. Кажи обаче, къде да работят другите и какви заплати ще получават. Защото в София виждам хора с магистратури, дето им дават по 900-1100 лева заплати първите 3 години и като станат на 30-35, може и 1600.
30
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 28Сигурно защото съм от по-старото поколение, и наистина ми пука за страната ми. Тук изкарвам достатъчно за да живея като барон. Защо трябва да ходя където и да било другаде?
29
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън метежниците от площада! Оставете ни на мира! Оставете законното правителство да работи на спокойствие! Съд и затвор за разпопения, отровените, галева, копейкин и цялата смрадлива и креслива пасмина!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистАбе не че нещо, ама намирисва на провокацийка някаква. Досега програмист, да ги реди такива не съм чувал. Повечето ги боли лявото и дясното, кой къде ще е. А ако стане напечено, вие сте първите дето ще хването самолета и ще се се шибнете някъде в западна европа с 10000 евро заплата.
27
2
 
11
 
! Отговори
пепеп преди 3 години
Циркове и протести два месеца преди изборите са си чиста предизборна кампания! Каквото и да ни разправят родните "борци за социална справедливост" (а.к.а. комунисти)
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало метежниците, не разбрахте ли, че власт ще видите през крив макарон? Народът не ви подкрепя! Напразно харчите дубайските долари на черепа!
25
4
 
15
 
! Отговори
Масата намаля преди 3 години
Протеста бил масов????200 човека са маса, ама чак масов?
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смърт за диктатора Боко Тиквата! Да живее Революцията!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРей брей ... тоз Бошкоф много пари имал, бе!
22
2
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 20"младите и образованите НИ хора от ЕС"?Те вече ме са НАШИ хора. Дезертьори. Нямат моралното право да определят какво ще се случва в България, като си живеят другаде. Ако толкова искат да хванат самолета и да заповядат да поработят тук, да плащат данъци, да отглеждат децата си и тогава да гласуват.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде е Народа на тези "народни" протести?
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не стачкуват за това, че младите и образованите ни хора от ЕС държавите ще са затруднени да гласуват на католическия Великден? Защо не стачкуват за това, че само мюсюлманското население ще има преимущество на 4 април?Интересно, нали за връщането на младите стачкуваха лятото, за правото им на достоен живот и отношение към тях! За това, че имаше опасения за връзки с Доган също се мятаха едни свински уши!Какво говореха, а то какво излезе!
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът е занимание за хайлази. Човек,който работи, няма излишно време за губене!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протеста бил масов, ха-ха-ха, стига бе, то дори не може да се каже протест, а недоволство на група граждани
17
8
 
5
 
! Отговори
Еьин тулуп преди 3 години
Герберите пак се активираха.Ни тая власт само с кръв ще я дадем.Има още много чекмеджета за пълнене.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах го снощи "протеста". Стандартната процедура. Разпопения поп, пияната му половинка, три кресливи "майки", двама изкукали пенсионера , десет насмъркани от агитките да се бутат в полицаите и редовната масовка от 15 човека....
15
5
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Тези няма ли да си намерят работа най-накрая?
14
1
 
6
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ТОТАЛНА ПРОСТАЩИНА СЕ ШИРИ У НАС-ПО ГОЛЯМА ОТ ВСЕЛЕНАТАИМАМЕ НАД 10 000 ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ --КОЙ ЩЕ НАБЛЮДАВА КАМЕРИТЕ,ТРЯБВА ДА ИМА ПО ЕДИН НАБЛЮДАВАЩ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ --ТОЕСТ ОКОЛО СТО ХИЛЯДИ НАБЛЮДАВАЩИ--А ТЕ ТРЯБВА ДА СА ПЛАТЕНИ ,А КОЙ ЩЕ ГИ НАБЛЮДАВА ТЯХ ДАЛИ ГЛЕДАТ В КАМЕРАТА ИЛИ СИ ПИЯТ БИРАТА И СИ ВЗЕМАТ ПАРИЧКИТЕ