Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно

Тя обясни още, че новият вариант на COVID-19 е с 50 до 70% по-заразен
25 яну 2021 14:05, Ния Христова
95
Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно
Снимка: Pixabay
"Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия". Това каза в ефира на bTV проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Тя допълни, че циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска в момента. Миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е необичайно. 
 
За новия вариант на коронавируса тя обясни, че осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са показали генетични промени, които са характерни за него.
 
"Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти вируси", обясни още проф. Нели Корсун.
 
Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е по-заразен, тя допълни, че по-високата смъртност се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и оказването на медицински грижи е затруднено.
Още по темата
 
"В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ там. Европейският център за контрол на заболяванията счета, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок", поясни проф. Корсун.
 
"Имунитетът, койтое създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта - от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, къздаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетичниварианти", обясни проф. Нели Корсун.
 
За момента южноафриканският вариант е слабо доказан в Европа. В 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само това липсваше и грип ако пуснат от ЕС и ще ни довършат.
66
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно"Защото лабораториите, които обикновено ги произвеждат и разпространяват, сега са заети да произвеждат нови щамове на ковид и ваксини за вируса.
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз като проф.Корсун.Пътувам си с градския транспорт и гледам никой не кашля,не киха и не се сополиви.Викам си,брейй,къде изчезна обикновения грип ,който всяка година задължително ни нападаше.А то,ковида го е уморил.
64
3
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Ще кажа истината гола -тук действа вируса Гербола.Лекарство или пък ваксина ?!Точно Военен е режима !
63
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Абе кемтрейлса как изчезна? Като полетите са 80% по-малко, няма кемтрейлс, обаче още ревът по форумите някои "умни" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
62
4
 
26
 
! Отговори
Перниканец преди 3 години
Фармацептичните компании толкова милиарди спечелиха от covid-19, че не им се наложи тая година да пускат грипен вирус. Като при всичко друго - изкарваш нов модел и спираш от произодство стария.
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как необичайно бееее.Досега ни пускаха леки вируси за подгрявка.И печалбата все не излизаше.Този път решиха да действат агресивно и глобално и резултата не закъсня.1 милион починали и 50 милиона заразени.До сега.И печалбата хвръкна нагоре.Милиони набързо създадени ваксини и милиарди печалби.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото не да си пуснали.
59
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хаххааа, какъв грип?!? Децата вкъщи, кръчмите затворени... всичко затворено, всеки с маска. От къде да дойде този грип? То само грип липсва тука.... :))))))))))))))))))))
58
2
 
31
 
! Отговори
Доктор Куин 2 преди 3 години
..... Знаете ли колко ХОРА си отиват на ден от ТЕЖКИ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ИЛИ ОТ ГЛАД , а ?!?! Мога да поспоря с всеки , че са доста повече от Коронавирусната инфекция! Защо НЕ обявите СВЕТОВНА ПАНДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА СРЕЩУ ГЛАДА И ОНКОЛОГИЯТА и да насочите голяма част от усилията си в тази посока ?!?! ... БЕЗСРАМНИЦИ !!!
57
3
 
16
 
! Отговори
Доктор Куин преди 3 години
Значи да разбираме сега ... Няма никакви други грипни вируси ?!?! Всичко е ... КО ВИД 19 ?!?! ..... Освен това хората НЕ си отиват от онкологични заболявания , тежки форми на диабет , Инфаркт и Инсулт ..... А си отиват ... Главно и единствено ... От ...... "УСЛОЖНЕНИЯ СЛЕД КО ВИД ИНФЕКЦИЯ" ... ?!?! Никой НЕ отрича , че ВИРУС ИМА ! Да! Има ! И наистина е опасен за определени имунни системи !!! Но НЕ Ви ли е срам , поне малко , да пишете всичко - КОРОНАВИРУС , за да взимате ПОВЕЧЕ ПАРИ ?!?! ...
56
2
 
33
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Е как ще има други вируси бе, джанъм? Короната им отне лиценза.Кви са тия нискодоходни сезонни грипчета, дето се лекуват с няколко аспирина и колдрекса за 3 дни? Друго си е няколко ПСР теста за цялото семейство, васкини за милиарди, солидни клинични пътеки, маски, психози, затваряне на цели държави и бизнеси....
55
1
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До ГаньоПриеха го в три часа през ноща. Няма да пиша болницата , за да не правя сечено на персонала, тъй като се отнесоха с мен превъзходно. Лежащия до мен беше в отделението без тест но със симптоми и му направиха тест едва на третия ден. Така и не го видя, но му казаха, че бил положителен.
54
4
 
23
 
! Отговори
Аврам преди 3 години
.... следователно вирусите са създадени от фармацевтичните компании с цел по-големи печалби, но не го пишете в статията.
53
4
 
18
 
! Отговори
max mara преди 3 години
''Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно''Няма, защото рипните вируси са евтини и не вършат работа...
52
7
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Чоко пишеш глупости. Няма да те приемат в ковид отделение без тест. В момента съм в болница с ковид така, че не пиши глупости. Най-малко са му направили бърз тест.
51
2
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До Простиглупоста,БожеБях десет дни в Ковид отделение с тежка форма на бронхопневмония. Нагледах се на много неща. Нагледах се и как вкараха един възрастен мъж с отрицателен ПСР и бърз тест в ковид отделението. Човека имал тежест в гърдите и хоп в ковид отделението. Ама, че не е за там, няма никакво значение. Важно е , че по тази пътека сумата е 1200 лева а , че може да го заразят с вируса, какво от това. Важно е да върви хилядарката на месец.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 36 "Как може досега световната медицина..." - Еми като всички в нашето съвремие и световната медицина се интересува вече повече от печалбата, а не от нещо друго. Щом има шарани, ще има и въдички. Защо да не направят няколко стотин милиарда, щом има достатъчно страхливци? Естествено че ще печелят, докато има кой да плаща, а вие си се надявайте да се върнел предишния живот хахаха Нищо няма да се върне, особено докато треперите вкъщи от страх, да не ви хване грип, пък бил той и по-опасен...
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Човек и да го заболи зъб, може да го пишат коронавирус"Много ясно. Зъбобол -> висока температура -> коронавирус
48
1
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Има и друга глупост. Тази година няма обикновен грип поради противоепидемичните мерки. Тогава защо има ковит-19 ? Нали и двата вида се разпространяват по въздушно капков път. Как единия не изчезна а другия не се появи ? Май излиза, че този ПСР отчита всичко за Ковид. Най-големия експеримант срещу човечеств