Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно

Тя обясни още, че новият вариант на COVID-19 е с 50 до 70% по-заразен
25 яну 2021 14:05, Ния Христова
95
Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно
Снимка: Pixabay
"Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия". Това каза в ефира на bTV проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Тя допълни, че циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска в момента. Миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е необичайно. 
 
За новия вариант на коронавируса тя обясни, че осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са показали генетични промени, които са характерни за него.
 
"Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти вируси", обясни още проф. Нели Корсун.
 
Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е по-заразен, тя допълни, че по-високата смъртност се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и оказването на медицински грижи е затруднено.
Още по темата
 
"В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ там. Европейският център за контрол на заболяванията счета, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок", поясни проф. Корсун.
 
"Имунитетът, койтое създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта - от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, къздаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетичниварианти", обясни проф. Нели Корсун.
 
За момента южноафриканският вариант е слабо доказан в Европа. В 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
35
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Е, как да има, като се полива само за ковид?!Конспирации! А?Още ли има неразбрали, че проблема не е само здравен!
6
3
 
15
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Как необичайно бе, пруфесорке!? След като царят-вирус седна на трона всички останали бяха длъжни да излязат в заслужена пенсия - отсега нататък те повече никога няма да ни тормозят!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната излекува всички други болести и грипове. Да живее короната.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я виж ти... дойде ъпдейтнатия грип от Китай и този изведнъж стана демоде... Интересно, интересно...
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми как да има като всички са с маски.
2
3
 
23
 
! Отговори
x преди 3 години
Нормално - илюминатите спряха грипа и пуснаха ковида. Всичко е постановка и ние сме неволни участници.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, както ако не знаеш да ти кажа ли защо няма грип? Макар че ме съмнява да не знаеш защо... Та причината да няма грип у нас й викат "клинична пътека". Не че няма грип, просто тази година не е модерен в болниците и го водят за корона.