Руската ваксина у нас след одобрението на Европейската агенция по лекарствата

Разрешението за препарата на "АстраЗенека" се чака
Обновена: 25 яну 2021 09:51 | 25 яну 2021 09:05, Камелия Цветанова
269

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още 14 040 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин у нас.

Препаратът бе доставен в логистичния център на летище София, откъдето ще бъде разпределен към Регионалните  здравни инспекции в страната.

Още по темата

Количеството, което пристига днес, компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица, обясни миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че се очакват още  83 хиляди ваксини през февруари и през март 104 хиляди.

В края на седмицата се чакат и 3600 дози в края на седмицата на „Модерна“.

Очаква се решението на Европейската агенция в края на седмицата за ваксината на „АстраЗенека“ и ако се даде разрешение за употреба, в края на месеца ще има и доставка.

Кирилов обясни, че старта на масовото ваксиниране зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят по-голямо количество от препаратите.

Очакванията са ни след средата на март през април да има повече ваксини и това ще ускори процеса, каза той.

Руската и китайската ваксина също трябва да преминат през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, за да бъдат прилагани в страните от ЕС.

„Всяка ваксина независимо от произхода си трябва премине през процедурата, през която преминават и останалите. Стартирали са първоначалните преговори с производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата и ако отговаря на изискванията, ще получи разрешения“, разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 204Я дай си източниците за "хванатите АЗ" и "Пфайзер".И като си тръгнала, я дай източника си за "ниската ефективност на АЗ"
196
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Баси все едно са донесли Благодатният огън от Божи гроб. Направо се просълзих.
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да продължа за АстраЗенека - хванаха ги че са излъгали в резултатите. Очевидно и Пфайзер са си имали проблеми с ЕМА според хакнатите документи, но там е имало жесток натиск, за да бъде одобрена. Така че хайде да не се правим, че всичко е наред. Не, не е наред. Не е наред, когато компания на която си налял милиарди за да ти направи ваксина, ги продава на други страни, щото плащали повече. Ми да развалят договора и да го направят с друг. ЕС трябва да реши иска ли да бъде фактор в света или не.
194
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 202"Колкото до АстраЗенека - тя има доказано ниска ефективност. Толкова е докозано, че бавят одобрението вече 1 месец и включително от АстраЗенека се прежалиха да работят с Гамалея за да видят могат ли да вдигнат ефективността."ХохохохоЧакай да ти кажа. Астра Зенека има обявена ефективност още от самото начало от 70%. При тестовете е излязло, че с намалена доза се е вдигнала до над 90%. Гамалея отиде при АЗ за да ги моли за ПРОИЗВОДСТВЕНИ МОЩНОСТИ а не да им "помага"
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото до АстраЗенека - тя има доказано ниска ефективност. Толкова е докозано, че бавят одобрението вече 1 месец и включително от АстраЗенека се прежалиха да работят с Гамалея за да видят могат ли да вдигнат ефективността. Всичко това е документирано в научни статии (ниската ефективност), както е подписан и меморандум с Гамалея. Предполагам, че ако я одобрят от ЕМА ще е само заради страни като България, за да могат да въведат ваксинационния паспорт в рамките на ЕС.
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197Тоест, ти нарочно представяш нещата по един определен начин, за да излезе, че трябва Европа да купува отдругаде. Яснооооооооооооооо.Само да те светна: НЯМА от другаде. Навсякъде не достигат производствени мощности, включително и в Китай. Продава се на други страни само които са готови да плащат нечовешки суми: като Израел на Пфайзер и Саудитска Арабия на Китай. На нормални цени има НЕДОСТИГ.
191
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо не мога да разбера колко сте заслепени. Аз лично ще се ваксинирам с каквото и да е, стига да е определено за безопасно от ЕМА. Не ми пука какво знаменце стои на ваксината. Това за което ми пука е, че цяла Европа е затворена, няма туризъм, няма бизнес, няма нищо. Южна Европа след още 1 година под карантина буквално ще умира от глад. Пфайзер ли ще ги нахрани? Не мисля. Европа трябваше да се ваксинира до лятото кавкото ще да става. Вместо това сега говорим за 2022 и нататък. Серизоно???
190
10
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
След прокобите на великите конспиратори и антивъксъри, според които с ваксините ни чипират, зомбират и так далее, дойде редът на тези дето плачат че ваксините са недостатъчни, а накрая го докарахме и до болната тема - "искаме руска ваксина" ... Така е в страната на фигурантите, които продължават да се на_ _рат когато от Кремъл пр_ _нат, а когато ги питат за Навални, започват да плюят по българската демокрация, по българската държавност и нейните институции !!!
189
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До православен патриотТи не си, но повечето сме. Никой не те е спрял да си намираш каквато искаш ваксина и да се имунизираш с нея. Или изобщо да не се имунизираш. Все тая.
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че продължавам. Ти сериозно ли не виждаш проблем в разпространението на ваксини в Европа? Ако да, то няма никакъв смисъл да се спори, явно имаш някакъв проблем. В Европа недостигат ваксини, защото шампионите, които са си избрали ги продават на други купувачи склонни да платят повече. Това го казват от Пфайзер в прав текст. Какво не разбираш? Кога ще отвори Европа, ако трябва да чакаме тия трите да произведат ваксини за всички останали първо. Айде няма нужда.
187
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен. 194/вече 193 ... в новите дози е над 90% ефективна.Четвърто: никой не знае колко е ефективна китайската ваксина, защото китайците не продават в страни, които изискват такава документация и със сигурност никъде не са показвали резултатите си. И т.н.Направи една санировка на целия си подход.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 194"Това което е сигурно е, че АстраЗенека е най-евтина, Пфайзер и Модерна са най-скъпи."Продължаваш :))))Първо, Пфайзер са по-евтини от Модерна и то доста, тъй че опитите да ги скупчваш заедно е ясно какво се опитват да постигнат.Второ, шефа на Бионтек е заявил, че Ваксината им ще поевтинее, колкото повече я произвеждат. Доколкото знам такава е информацията за Модерна. Другите производители не са обявявали такива намерения.Трето: ваксината на АстраЗенека ...
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @188/193Виж как бързо ви се подобри информираността.Чудо е.:)))))
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това, държа да подчертая, цените за ЕС НЕ СА ПУБЛИЧНИ! Каквото и да са написали на белгийския сайт, или на който и да е сайт, не може да бъде потвърдено по никакъв начин, защото ЕС отказва да обяви колко пари са дали и за какво. Ройтерс цитира изтекли европейски документи, но отново, цената може да е х5, няма как да знаем. Това което е сигурно е, че АстраЗенека е най-евтина, Пфайзер и Модерна са най-скъпи. Китайската също не е никак евтина но пък там ефективността не е под съмнение изобщо
183
2
 
0
 
! Отговори
@188 преди 3 години
В същото време Ройтерс твърди, че цената на Пфайзер е 15.50 ЕВРО на доза за Европа? В същата статия пише, че в Белгия цената е била обявена като 12 ЕВРО на ДОЗА. Странни неща стават тук. Но все пак трябва да отбележим, че фабриката на Пфайзер е в Белгия, така че е възможно да имат някакви отстъпки. Но цената категорично не е 26 долара за пълна ваксинация. За да прекратим спорът - цените които съм написала са от американски сайтове, възможно е да правят отстъпка за ЕС като инвеститори.
182
0
 
9
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Не съм гласувал за еврогейският съюз ,нито пък някой ме е питал за това ...така че никакви западни отрови не ме интересуват ....Съжалявам , господа фашисти ...Ще трябва да се съобразявате и с нас ....
181
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 189Абе другарю, в статията се казва, че можеш, стига да отговаря на някакви стандарти.Иначе ревете, че сиренето ви е с палмово масло, но тва дето ще ви го бият в дирника не ви интересува дали има стандарт.Щеше да е смешно, ако не беше страшно.
180
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълно с ид.ио.типравилата на европейския пазар да се спазвали и да не се купува друга ваксине освен нареденатакато няма ваксина няма да купуваш и ще чакаш да пукнеш или ако остане от големите да ти дадат малкоей не се свършват де.билите в тая нещастна страна
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @181/184От Белгийското здравно министерство:АстраЗенека: 4 долара пълна ваксинацияДжонсън и Джонсън: 17 долара пълна ваксинацияСанофи/ГлаксоСмитклайн: 15 долара пълна ваксинацияПфайзер 26 долара пълна ваксинацияМодерна 36 долара пълна ваксинацияТова са цените, които плаща ЕС на производителите.Спутник от сайта на Спутник: 20 долара за пълна ваксинация.Защо лъжеш?
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия в economic times за спутник в индия от 22.01,2021 дава цена на доза - 10 долара. Явно ползваме различен интернет, щом ни излизат различни цени, а?