Руската ваксина у нас след одобрението на Европейската агенция по лекарствата

Разрешението за препарата на "АстраЗенека" се чака
Обновена: 25 яну 2021 09:51 | 25 яну 2021 09:05, Камелия Цветанова
269

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още 14 040 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин у нас.

Препаратът бе доставен в логистичния център на летище София, откъдето ще бъде разпределен към Регионалните  здравни инспекции в страната.

Още по темата

Количеството, което пристига днес, компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица, обясни миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че се очакват още  83 хиляди ваксини през февруари и през март 104 хиляди.

В края на седмицата се чакат и 3600 дози в края на седмицата на „Модерна“.

Очаква се решението на Европейската агенция в края на седмицата за ваксината на „АстраЗенека“ и ако се даде разрешение за употреба, в края на месеца ще има и доставка.

Кирилов обясни, че старта на масовото ваксиниране зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят по-голямо количество от препаратите.

Очакванията са ни след средата на март през април да има повече ваксини и това ще ускори процеса, каза той.

Руската и китайската ваксина също трябва да преминат през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, за да бъдат прилагани в страните от ЕС.

„Всяка ваксина независимо от произхода си трябва премине през процедурата, през която преминават и останалите. Стартирали са първоначалните преговори с производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата и ако отговаря на изискванията, ще получи разрешения“, разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмистите да гледат това в тубата : ТУТУРУТКА - Военна комисия (Voenna komisia) Official
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унгария вече се договори за внос на руска и китайска ваксина. Ние като п.тьовци разбира се трябва да чакаме разрешение от началниците...
175
0
 
0
 
! Отговори
@181 преди 3 години
Цените които съм написала са за доза, не за ваксинация. Не е ли очевидно? Много ми е интересно като лъжете, защо никога не давате източници.
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @179/182Точно това направих. Първите няколко линка веднага съобщават, че руската ваксина ще е 20 долара а за рсуките граждани ваксинацията ще е безплатна.Защо лъжеш?
173
0
 
0
 
! Отговори
@179 преди 3 години
Я обясни с какво лъжа? Напиши в интернет цена ваксина ковид и ще ти излезе това. Ако имаш друга информация, сподели я с нас, да се осведомим и ние. Моят източник е статиста.ком, бизнес инсайдър и форбс. Кой е твоя?
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 172"Пфайзер 20$, Синовак 30$, Гамалея и Джонсън и Джонсън 10$, АстраЗенека 4$."Защо лъжеш?Руската ваксина струва 20 долара.
171
2
 
6
 
! Отговори
@177 преди 3 години
Знам точно толкова колкото знае интернет. Да отричаме, че има проблем с разпределението на ваксините само защото ни харесва да мразим Русия е тъпо. Ако няма ваксини за Европа, щото продажните американци са ги продали на по-платежоспособни клиенти в нарушение на договорите с ЕС, ЕС трябва да намери решение. Колко време ще караме затворени? Тия ваксини ни трябват. Да сключат договори с Русия и Китай и да закупят ваксини за желаещите. Не ме интересува тъпата им студена война, искам ваксини.
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 172"Пфайзер 20$, Синовак 30$, Гамалея и Джонсън и Джонсън 10$, АстраЗенека 4$."Защо лъжеш?
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше хора, които си я поставиха още преди 2 месеца. Въпросът е, за легални цели, дали ще важи.
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 174С други думи, не знаеш нищо със сигурност.
167
5
 
7
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 години
Астра Зенека -ефективност 60% , а мерси , с тая да се ваксинират герберунгелите , а не да ни я пробутват на нас
166
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо гнило около ваксината на Астра Зенека. Щяха в първите дни на януари да я одобрят.
165
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
П.С. Това са цените към декември. Сега чета, че на пфайзер това са цените за първите 100М дози, после не знам какво става - дали растат или намаляват, но предполагам, че ще растат. АстраЗенека предполагам е толкова евтина, защото е университетска. Но всъщност нямаме никаква представа какви договори са сключили от ЕС с компаниите, защото на самата страница на ЕК се казва, че тия договори са засекретени и няма да кажат колко и за какво са платили.
164
2
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До demolitor........ Руснаците имаха ваксина , още преди от Астра Занека..... Бъркаш фактите приятелю. Руснаците първи съобщиха, че са направили ваксина. Но тя не беше минала всички етапи на изпитание. Путин я афишира, когато не беше минала още втори стадий на изпитание. Това е истината. Но като вярваш в руската пропаганда никой не може да те убеди в противното
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на ваксините е неизвестна величина, тъй като ЕС е наляла бая пари за създаването им (на Западните ваксини имам предвид), които не се отчитат от крайната цена. А става въпрос за милиарди. Русия пък си сключва двустранни договори, така че там също не е особено ясно. Но официалните цени цитирани от статиста са Модерна 37$, Пфайзер 20$, Синовак 30$, Гамалея и Джонсън и Джонсън 10$, АстраЗенека 4$. Само дето на АстраЗенека ефективността е 60-70%, а Синовак е с истински обезсилен вирус, не РНК.
162
6
 
4
 
! Отговори
demolitor преди 3 години
До ЧебурашкаПак си забравил хапченцата , Руснаците имаха ваксина , още преди от Астра Занека да са започнали да работят по своята и то на цена в пъти по-ниска от западните аналози.А в момента се вижда и какво доверие има българина , към измислените западни ваксини , лекарите масово я отказват , а вчера имаше 18 ваксинирани , повтарям , ако не си разбрал ОСЕМНАЙСЕТ
161
7
 
12
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 3 години
Недоволството на русофилите не е оправдано, България е член на ЕС и тук са в сила правилата на единният европейски пазар, а Русия освен че не присъства в него има наложени и санкции..Оше повече че най-качествените и търсени лекарства в света са немските, швейцарските, на страните от ЕО, като и щатските и канадските..В рассия лекарствените продукти се произвеждат съвместно с новичока в секретни сибирски лаборатории и заводи, а дори и по Тошво време не помня да съм си купувал дори и руски аспирин
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 165"Истинската причина да мотаят преговорите с Русия и Китай е, че техните ваксини са много по-евтини от западните. Т.е. ако са одобрени, половин Европа ще си купи от техните, вместо да налее парички в гушката на презокеанските партньори или на тези от острова. Така че каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари"Я кажи, колко струва една доза руска ваксина и колко една на Рфайзер, на Астра Зенека и на Модерна.Слушаме те!
159
5
 
6
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 години
Абе и кво стана , Бойко се набалбука с ваксини на Астра Зенека , заради майката на онова посмешище Майдел , а те не стига , че нямат одобрение , а и дават най-ниски официални резултати -около 60% , при над 90% при останалите ваксини , включителни руската и китайската.
158
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
От лятото насам Русия води мащабна дезинформационна кампания, която има две основни цели. От една страна Москва се опитва да омаловажи постиженията на западните фармацевтични гиганти, а от друга - да промотира собствената си ваксина, особено в страни от развиващия се свят. Сега основната задача е ваксините на Европа и САЩ да бъдат представени като ненужни и неефективни и да подчертае страничните ефекти от тях. Отделно от това се плаща и на антиваксърските движения.