Учители се страхуват да се върнат в клас без ваксина

Има нагласи да си пуснат болнични или отпуска, съобщи Лилия Стоянова
25 яну 2021 09:53, Красимир Ангелов
39

В началото доверието на учителите към ваксините беше 20%. В момента е нараснало на 30% и се очаква този процент да расте. Притеснява ги липсата на избор на ваксина. Това каза в ефира на "България сутрин" Лилия Стоянова, която учител и модератор на Facebook групата ''Учители за безопасно образование''.

"Много колеги преболедуваха още есента. Може би това е една от причините да не искат да се тестват. Този тест следва да се направи преди поставяне на ваксината, а все още няма график, кога ще бъдат направени първите дози. Учителите искат да се тестват преди това", добави Стоянова.

Още по темата
По думите ѝ сред колегите ѝ има тревога, защото условията на сигурност спрямо епидемичната обстановка не са се променили. Тя смята, че много тях се притесняват да се завърнат в училище.

Преподавателят коментира и резултатите на учениците от онлайн формата на обучение.

"Дори да има дефицити заради онлайн обучението, те биха могли да бъдат компенсирани. Няма разлика в резултатите на учениците. Тези, които са мотивирани, учат еднакво при присъствено и електронно обучение", заяви Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Самата тя не е преминала през заразата и смята да се ваксинира и изрази мнение, че връщането на учениците към присъствена форма на обучение на този етап трябва да бъде преосмислено.

"Новият щам е много заразен и се разпространява много бързо. Има нагласи сред колегите, които ще си пуснат болнични или отпуска, защото ги карат да се върнат в училище преди да бъдат ваксинирани. Очаква се болните да нараснат. Учебният процес ще бъде компрометиран. Може да се окаже, че в някакъв момент няма кой да преподава и електронно. Смятаме отново да отправим исканията си към Министерството на образованието", каза още Стоянова.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В предния пост съм писал иЗкам. Печатна грешка
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да изкам от тях да се ваксинират, но могат да се тестват. Добре е да се знае каква част от хората са изградили имунитет. Не само за учителите, а за цялото население трябва такова тестване. И да е безплатно
37
6
 
4
 
! Отговори
111111 преди 1 месец
Ма те учителите ги е страх да си направят тест ,да се имунизират ,да се върнат в клас . Но нали в къщи на кревата пред лаптопа е ок и нета ти плащат и по пижама цял ден .аз съм от непедагогическия персонал и сме двама за тест и само аз за имунизация
36
0
 
8
 
! Отговори
Проблясък преди 1 месец
Не е цивилизовано хора (вкл. и учители) да бъдат заставяни да се ваксинират, ако не го желаят. Въпреки това е сигурно, че 3 седмици след втората инжекция учителите сами ще поискат да се върнат в клас. При онлайн обучението те губят 2 пъти повече време и нерви. Къде са ваксините? Защо вместо ваксини "великодушно" им се пробутват тестове - нещо банално и безплатно в другите европейски страни? Кой не си е свършил работата и кара "кучетата" да лаят по адрес на учителите?
35
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля, че в Германия вече има уволнени служители отказали да се ваксинират. Та щом учителите са в приоритетния списък и за тях има ваксини, но са отказали да се ваксинират или да напуснат или да излязът в неплатен отпуск, както много от родителите.
34
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Къде е? Дай го да влиза в час.
33
5
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
Ти в коя година живееш,ние сме 2021 г.Току що завършил университета учител почва сартово от 1356 лв.То бива да си неподготвен,ама да виееш в друга година.....
32
0
 
12
 
! Отговори
Прави са преди 1 месец
Тия шмекери искат пак да ползват даскалите като безплатни тестове. Наглост до безобразие. Спасението е да излизат в отпуск и да оставят чиновниците от МОН и РИО да поработят малко присъствено в училище.
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уччителите първи ще искат присъствено обучение, ако може, защото дистанционното обучение им отнема много повече време и усилия. Нещо не сте в час.
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 900 лева заплата, както е при учителите, едва ли ще си рискуват живота и здравето си.
29
8
 
10
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 месец
В малките градчета с гимназии от години децата не посещават училище/с изключение на 3-4 максимум ученици/,учителите често няма на кого да преподават, но в момента според мълвата заплатите им са от порядъка на 2000 лева/визирам градче от софийска област/.Децата буквално са неграмотни,но дипломите за средно образование са от добър, много. добър до няколко пълни отличника от клас.Цялата система на образование е порочна. Започва се от парите следват ученика, компромисите за високи заплати .
28
14
 
19
 
! Отговори
до 24 преди 1 месец
Не мисля, че много хора завиждат на учителите, по скоро са ВЪЗМУТЕНИ колко почнаха да наглеят. Било ги страх и затова не искали да ходят на работа, ама не искали и да се ваксинират,защото не знаели какво ще стане. Това в прав текст не значи ли ,че докато има вирус ние искаме да сме онлайн,а пък увеличението на заплатите от 30% ни идва много добре.За 5г. им увелиха заплатите с над 100%, а да забелязваш да се е увеличило качеството на образование?ВЪЗМУЩЕНИЕ е правилната дума,не ЗАВИСТ.
27
2
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Евтин сайт! Егати пропагандата !
26
10
 
7
 
! Отговори
Еми преди 1 месец
Като толкова ги е страх, защо не искат да се ваксинират, хубаво им е да си седят в къщи и уж преподават и да получават заплатките си
25
13
 
8
 
! Отговори
медик... преди 1 месец
Учителите свикнаха да си взимат заплатите, отпуските да им вървят, без да ходят на работа. Сега за най-малкото, пискат за затваряне на училищата и градините.
.................................................................................................................................
(Ако в дните където не работят: да ги карат да си пускат отпуски или неплатени веднага ще запеят друга песен)
24
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чета колко много хора завиждат на учителите и се чудя защо всички тези не изкарат по една педагогика и не станат учители. А, сетих се - сигурно, защото от деца мразят да учат, ама сега изведнъж много им се е досвидяло за образованието, нищо че навремето са си прекарвали часовете основно в близкото кафене.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да влезе да преподава мин на образованието, вместо да гледа статистики. Даскалите са над 50 годишни в по голямата си част ще влязат в час ще се разболеят и тгава няма да има кой и онлайн обучение да води.Нагледен пример в училище преди месец и двама учители в гроба.
22
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Училищата са най-големият развъдник на вируса, а разпространението на новия щам може да стане неконтролируемо за нула време. 26 децата и учител прекарват по 6 астрономически часа в една затворена класна стая. Преди затварянето на училищата, нямаше останали здрави учители и т.нар. присъствено обучение всъщност беше забавачка, защото нямаше кой да преподава. Всички държави, в които се инатяха и не затвориха училищата имат огромен ръст на болните. Неизбежно е да се учи онлайн, другото е геноцид.
21
2
 
28
 
! Отговори
Не е тъй преди 1 месец
Не е вярно. Рядко се срещат такива колеги. Мнозинството учители искат присъственото обучение да се върне безусловно и хич не щат да се ваксинират.
Впрочем, нали ваксинираният продължавал да разнася зараза, защо ще го пускат на място с голямо струпване на хора, каквото е училището?
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако диктуването на задачи по математика и писането на домашни от родителте може да се нарече обучение евала! Трябва да се върнат незабавно в клас! Така че мислете занятията как да се провеждат. Опцията онлайн не съществува и само отбиване на номер от МОН!