Екипи на ВМА и "Пирогов" спасиха 11-месечно дете с рядък тумор

Злокачественото образувание е на черния дроб
4
Екипи на ВМА и "Пирогов" спасиха 11-месечно дете с рядък тумор
Снимка: ВМА

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов” оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб.

През месец септември м.г. на детето е поставена диагноза хепатобластом – рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и малки деца, съобщиха от пресцентъра на ВМА.

В началото на месец януари бебето е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в столичната спешна болница, където грижите за него поема екипът на доц. Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.

Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Преди сложната оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е редуциран до 6 см.

Това ни даде възможност да извършим операцията и да го отстраним успешно, коментира проф. Владов.

Възстановяването на детето върви добре и вчера го изписахме от болницата, поясни доц. Шивачев. Последващите стъпки относно лечението ще бъдат определени от специалистите-онкохематолози.

Операцията на 11-месечния пациент е поредният добър пример за доброто сътрудничеството между двете лечебни заведения, чиито специалисти не за първи път обединяват усилия и експертиза в името на човешкия живот.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на екипа, имам уникални лекари, дано не ги изпуснем и тях извън България..крайно време е да почнем да си ценим кадрите и България да направи всичко възможно да ги задържи тук, а не да са поредните емигранти..
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да заминават я в Германия, я в Израел. Щом е рядък и бързо прогресира, няма време за губене. Нашите само операции могат да правят, но не и цялостно лечение.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България има уникални хора. Ако спрем сами да се плюем един път завинаги...ще стане.
Докато всеки избива комплекс и се мисли за по велик от другия ...ще си тънем така.
Браво на екипа! Гордост
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!