Лекари скочиха срещу Ицо Хазарта, бранят здравния министър: Грозно е!

Музикантът нападна проф. Ангелов за негово изказване
Обновена: 26 яну 2021 16:16 | 26 яну 2021 16:14, Нели Христова
301
Лекари скочиха срещу Ицо Хазарта, бранят здравния министър: Грозно е!
Снимка: Facebook

Българският лекарски съюз реагира остро на думите на Ицо Хазарта, който сравни изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов с "европейски политик, за когото евреите не са били приоритет".

Преди дни певецът публикува пост във Facebook, в който се възмути, че едни бизнеси са отворени, а други понасят много щети от кризата. След това пред bTV той обясни: "Моят статус не бе "Отваряйте кръчмите и дискотеките", не съм душевноболен и ми е ясно, че през януари 2021 г. в Европа няма отворени дискотеки. Но не мога да приема човек на такова високо ниво (визира здравния министър) да каже на някой българин, че той не е приоритет. Всеки българин е приоритет, ние сме една шепа хора и всички ние сме зависими един от друг, колкото и някой да не вярва в това. Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет и макар методите да са се променили доста от тогава, крайният резултат се очертава да е един и същ".

Именно заради сравнението с "един европейски политик, преценил, че евреите не са му приоритет", БЛС излезе с позиция:

Българският лекарски съюз /БЛС/ категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог. Това се посочва в позиция на съсловната организация, в която се изразява тревога от нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

В сравнение с останалите държави в Европа мерките в България са сред най-либералните. В позицията се допълва още, че от БЛС "са наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората".

Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора с днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване, добавят още от БЛС.

Балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество, се казва още в позицията на лекарския съюз.

В позицията на Българския зъболекарски съюз се казва "Гостът си позволи да направи сравнения, които са в разрез не само с доброто възпитание, но и в крещящо противоречие с условията, в които живеем всички последната година. Абсолютно неразбираемо е да се подхожда с пренебрежение и обиди към хората, които са поели ангажимента да бъдат начело в битката, безпрецедентна по своя характер, с този коварен вирус. Недопустимо е да се олицетворява личност в лицето на министъра на здравеопазването с друга историческа личност, живяла в друго историческо време".

Позицията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е най-силно критичната:

Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста!

Днес, когато целият свят е изправен срещу COVID-19 и търси с общи усилия пътища на спасение, за да се съхранят възможно най-много човешки животи, Вие г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб, търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг.

Бихме искали да припомним, че когато бяха въведени по-строгите противоепидемични мерки на 27 ноември 2020 г. заболеваемостта от COVID-19 в България беше 2,5 пъти по-висока на 100 000 население в сравнение със средната 14-дневна заболеваемост в ЕС. След въвеждането на мерките броят на заболелите от коронавируса спадаше с бавни темпове, което наложи удължаване на мерките до края на януари 2021 г. В момента заболеваемостта, хоспитализациите и смъртните случаи са значително намалели, но в никакъв случай не бива да се прибързва. Нека не пропиляваме с лека ръка постигнатото с толкова много усилия!

За целта е нужно да се вслушваме в думите на експертите. Смятаме, че е нужно да се обсъди поетапно и приоритетно стартиране на дейностите в различните области на социалния и икономическия живот при непрекъснат анализ на данните за заболеваемостта. По този начин няма да се компрометират постигнатата ниска заболеваемост и започналия процес по ваксиниране на приоритетните групи. Още повече, че предстои стартирането и на масовата ваксинация срещу коронавируса.

Необходимо е да се вземе под внимание и факта, че у нас вече има регистрирани заболели от английския вариант на COVID-19, който според експертите е значително по-заразен.

Това крие опасност от драстично увеличаване на броя на заболелите и на хората с тежко протичане на болестта, които ще имат нужда от болнично лечение. Ситуацията в Европа е изключително напрегната - Норвегия, Испания, Германия, Франция и други европейски страни продължават да затягат мерките с нови ограничения, включително и за бизнеса.

Уважаеми сънародници, нека се обединим, за да преминем заедно по възможно най-добрия начин през трудните изпитания на днешния ден! Призоваваме ситуацията да не се политизира! Нека се доверим на експертите – на хората, за които всеки човешки живот е ценен независимо от пола, расата, религията и политическите пристрастия, пишат от БАПЗГ.

Ицо Хазарта също отново коментира ситуацията във Facebook:

Радвам се, че получавам толкова много подкрепа. Благодарен съм на хората, които разбират, че с думите си не апелирам към отваряне на заведенията, нито искам да обидя някого. Вярвам и се надявам, че никой управляващ в близко бъдеще не би си позволил израз като „не сте ни приоритет“ към която и да е част от нашия народ.

Изказвам благодарност и на личности като Илиана Раева – макар в случая да има различно от моето мнение, тя защити своята теза аргументирано и нито веднъж не си позволи да ме нападне или обиди.

Има моменти, в които изпитвам нужда да споделя позицията си. Извинявам се на хората, на които съм досадил с публичното си присъствие през последните дни.
 


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
3
 
! Отговори
. преди 1 месец
Лекарите в България копаят дъното.
Подлизуркото-министър няма да го коментирам даже.

Ицо Хазарта е ингелигентен човек и си е формулирал мислите чудесно, но като го четат чукчи, така става.
257
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
блс да прави като вятъра
256
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
В сравнение с останалите държави в Европа мерките в България са сред най-либералните.
-------

Не мога да разбера какво точно искат да ми кажат с това.

Трябва да им благодаря, че са много ларж ли?

Или искат да ми кажат, че най-майсторски от цяла Европа се справят?
255
1
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 1 месец
Не , ти "не си извинен", ти си ..... подкрепен , имаш място в родния пейзаж, бъди такъв и занапред, за да се размъти и ...да се избистри фона на родната ни картинка !!!
254
3
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
До ком.2013. Слушай бе цър-вул ти ако беше на командно дишане нямаше даже да ти мине през ума за телефон апък камоли да пишеш по форуми кой лекари са страхотни тези дето слагат стендове наужким тези дето като отидеш на лекар първо питат имаш ли пари тези ли бе герберска подлого ако наистина си в болница да не излезеш от там
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав си е Ицо, кво сте заревали срещу него. Лекарите изобщо не знаят, какво правят. Оплели са се, като патета в кълчища.
252
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дядо Стефчо

Ицо Хазарта си е в друга лига, от "Килата, бейби" и Мишо Шамара.
251
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само вечерен час ще ни оправи. 18:00 всички вкъщи до 6:00. Навсякъде в Европа мерките са стряскащи,а ние тука ревем ли ревем.......
250
4
 
11
 
! Отговори
Мароя преди 1 месец
Стига вече с тези простотии и излагации от страна на така наречените,,лекари,,които се правят на всезнаещи.ПАНДЕМИЯТА СИ ОТИВА САМА ДО М.МАЙ. Оставете народа на мира.Не е по Вашата компетентност.
249
11
 
0
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 месец
Ейййй какви орггии правеха съберат се хазарта, шамара, 100 кила. Все им викай бе момчета поканете и жени бе. Те не самодостатъчни си били.
248
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lekari dupedavzite na gerb i boku savarschili pri jivkov ti bkp 4lonove bes pari stanali prof.dr dozenti da s vsemat v raze da ne vsimat ruschve a da lekuvat bednite stednite kl.ne mutrute bogataschi izo hadarta mnogo na nivo iskasvane de e dupedavez iskarva si 4esno parite bes bakschischi i blisane na dupedavui bravo izo badi sdrav i sem.ti tebe bg narod te obi4a drugarite ot gerb ne tiva sa prebojadisani jivkovisti bikov v dps sega gerl lae lae tv
247
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lekari dupedavzite na gerb i boku savarschili pri jivkov ti bkp 4lonove bes pari stanali prof.dr dozenti da s vsemat v raze da ne vsimat ruschve a da lekuvat bednite stednite kl.ne mutrute bogataschi izo hadarta mnogo na nivo iskasvane de e dupedavez iskarva si 4esno parite bes bakschischi i blisane na dupedavui bravo izo badi sdrav i sem.ti tebe bg narod te obi4a drugarite ot gerb ne tiva sa prebojadisani jivkovisti bikov v dps sega gerl lae lae tv
246
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lekari dupedavzite na gerb i boku savarschili pri jivkov ti bkp 4lonove bes pari stanali prof.dr dozenti da s vsemat v raze da ne vsimat ruschve a da lekuvat bednite stednite kl.ne mutrute bogataschi izo hadarta mnogo na nivo iskasvane de e dupedavez iskarva si 4esno parite bes bakschischi i blisane na dupedavui bravo izo badi sdrav i sem.ti tebe bg narod te obi4a drugarite ot gerb ne tiva sa prebojadisani jivkovisti bikov v dps sega gerl lae lae tv
245
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lekari dupedavzite na gerb i boku savarschili pri jivkov ti bkp 4lonove bes pari stanali prof.dr dozenti da s vsemat v raze da ne vsimat ruschve a da lekuvat bednite stednite kl.ne mutrute bogataschi izo hadarta mnogo na nivo iskasvane de e dupedavez iskarva si 4esno parite bes bakschischi i blisane na dupedavui bravo izo badi sdrav i sem.ti tebe bg narod te obi4a drugarite ot gerb ne tiva sa prebojadisani jivkovisti bikov v dps sega gerl lae lae tv
244
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lekari dupedavzite na gerb i boku savarschili pri jivkov ti bkp 4lonove bes pari stanali prof.dr dozenti da s vsemat v raze da ne vsimat ruschve a da lekuvat bednite stednite kl.ne mutrute bogataschi izo hadarta mnogo na nivo iskasvane de e dupedavez iskarva si 4esno parite bes bakschischi i blisane na dupedavui bravo izo badi sdrav i sem.ti tebe bg narod te obi4a drugarite ot gerb ne tiva sa prebojadisani jivkovisti bikov v dps sega gerl lae lae tv
243
10
 
3
 
! Отговори
2013 преди 1 месец
До Коко и подобните умници - аз съм в момента в болница, с ковид, на кислород. Мога да ви кажа че лекарите са страхотни, и изобщо си нямате представа за какво говорите. Затова по-добре си мълчете, защото с простотиите си само обиждате хора които се раздават, и насаждате глупости в главите на хората.
242
8
 
7
 
! Отговори
Pet преди 1 месец
Лекарите са ***. И търговци. А учителите мързеливи. Отидат в 8 на работа и в 12:00 вече са си тръгнали възползват се само от ситоациата
241
7
 
0
 
! Отговори
Мишо Шамара преди 1 месец
Мен защо не ми взимат интервюта? И аз съм мишок, и не съм по малко ***.
240
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека да отворят всичко пък който си ходи по заведения да му отказват лечение при ковид!
239
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де, защо не отворят всичко и който иска да се пази да не ходи на ресторант и прочие. Пак като отворят всичко, пак ще се покачват, но защо да е затворено. Вече болниците са празни.