Проф. Костов: Не е най-удачният момент за по-леки мерки

"Трябва да пренаредим ваксинационната програма"
26 яну 2021 15:12, Красимир Ангелов
20
Проф. Костов: Не е най-удачният момент за по-леки мерки
Снимка: БГНЕС

От една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. Нека не забравяме, че има няколко компонента на здравето – умствено, физическо, духовно, психическо, но и социално! В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка, заяви в интервю пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

"Но като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим, моите страхове са, че след около три-четири седмици ще имаме повдигане на заболеваемостта, ще се качат случаите на новоинфектирани", категоричен бе той.

Още по темата
Според него "навлизането на различния щам, който е по-заразен, а и вероятно по-патогенен и това ще усложни допълнително ситуацията".

Според специалиста като общество "трябва да се удържи и месец февруари, за да излезем на зелено".

"Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно", заяви още проф. Костов.

По думите му малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам на вируса да доведат до същия ефект и при новия щам.

Пулмологът е категоричен, че все още сме далече от колективния имунитет.

"Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред. Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма", посочи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го смятате Вие професоре обаче на Бойко как са му казали да реагира е друг въпрос Мъни мъни мъни много мангизи брат трябва да се присвоят
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кафеджиите че стачкуват )
14
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не отваряите моловете това са развъдници на какви ли не вируси
13
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
До ЧебурашкаХей Чебу, гледай си в ръцете като драскаш.
12
0
 
5
 
! Отговори
ИЛИТЕРАТ преди 3 години
ПАК са наизскачали специалисти по здравни грижи, толкова много хора в България пишат и разбират от вирусология, че се чудя какъв е този недостиг на медици, да не е защото са завършили своята специалност в кричмите и заведенията, най-ниско образованите работят в заведенията
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тулупа , не знае какво прави , как може да удължаваш до 30 април, след като разрешаваш да се отварят молове театри и кина .
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е че не е, не е. Ама нали премиера трябва да се кланя на Алибеговците. После пак същите простотии - затягане след оттягане.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе едни професори,едни учени,ум да ги зайде.Едно и също повтарят като алцхаймери.Разбрахме ви позицията и спрете да пеете арии на тъпотата.
8
14
 
8
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Продажникът проф. Костов! И той се продаде за жълти стотинки, взема заплата, пък хората кучето ги яло.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв тоя ве, Химлер ли е, къв е?
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ти ли, Бруте?
5
13
 
9
 
! Отговори
Няма проблем преди 3 години
Няма проблем ,каквото и да е да се отвори.Проблем са хората,понеже не спазват мерките.В молове масово хората носеха лигавиците,това е само да не ги глобят.Навика за миене на ръце и дезинфекция не се изгражда за година ,а от раждането до 18 години.Ние го нямаме.В ресторантите и кафенетата,сервитюорите на 90%не спазват нищо от мерките. Пак маската е лигавицата,дезинфекция 0 и така е явно навсякъде.Само на себе си имаме право да се сърдиш и да протестират срещу себе си.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, в ресторантите отдавна не се танцува
3
1
 
19
 
! Отговори
Елементарно преди 3 години
1.во - Ваксини у нас няма достатъчно, по-скоро символично. Заради това идва 2 - властта не прави кампания за ваксиниране, защото ако има много желаещи, а няма ваксини - ще е проблем. Така е по-лесно - хората да са виновни, че не щат. На този етап. Трето - чака се ваксината на Астра Зенека - който се интересува да провери защо. След като дойде нашата ваксина, тогава вече ще е по-друго!
2
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В доклада на световната банка се казва ,че първият етап завършва 2025 г.Кой ли ще оцелее??!!!!!
1
4
 
9
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Ваксини нема, ваксини, тука е ключа от палаткатаАре вършите си работата ве