След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март

До края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи
Обновена: 26 яну 2021 14:53 | 26 яну 2021 14:50, Нели Христова
133
След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той каза, че ще съдейства“, обясниха след срещата представители на ресторантьорите.

На срещата е бил засегнат и въпроса за отваряне на нощните заведения от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19. Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
19
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
Гарантирам ви че няма да отворите на 1ви Март !!!
75
1
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`Не е вече като 90-те години дори у нас.`----Виж на морето Лятото какво ставаше и ще стане.Обикновен човек ако размъти водата на подставените лица, то тяхните господари го отказват.Какъв сив сектор, чак черен е.Заведения не плащали ВиК над години(чакат давност), други плащат, но имат байпас на водомера, щото глоба не ги събаря.ДС ченгета колят и блесят, няма голям, няма малък.Той и Митьо Очите беше голям, но го ваксинираха в заведение.Толкоз станаха мераклиите за лесни пари, че е страшно !
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от бранша много е издразнил падишаха, а той както знаем от някои изтекли записи е яко отмъстителен.
73
3
 
4
 
! Отговори
джипкаджия преди 3 години
Точно така,ходете при цар Тиква и царедворците му да им правите поклони,както някога на султана,от чиято власт днес роптаете,че русите са ви освободили!
72
9
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До ITами пий на работа бе колега.
71
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До колегата IT 81- Браво, колега! Инвестирай и в Биткойн, също има смисъл.
70
11
 
6
 
! Отговори
IT преди 3 години
На ресторантьорите съм им издавал над 100 бона аз и семейството ми. Дискотеки, ресторанти, барове през ден. Сега ми е скучно, че няма къде да похарча заплатата. За сметка на това инвестирам усилено в имоти. Купих си и една А8-ца магазинска. Чакам с нетърпение 1-ви март!
69
1
 
4
 
! Отговори
68, преди 3 години
"Много от заведенията са извън системата,обаче.И това не е някой си Анрешко,дето ще спести левчета само.Да се говори за нормалност в икономиката ни...ми говорете си...не пречите..."Ти какво предлагаш? Да не говорим за икономика изобщо? За какво да говорим тогава? Като няма икономика - няма да ви има и вас и всички останали! Ще ти е пречка, и то - голяма! Защото всеки фалит на фирма в реалния сектор дава отражение на пазара. Масовите фалити са страшни!Въобще какво искаш да кажеш всъщност?
68
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 76: От баба на село :)
67
1
 
15
 
! Отговори
68, преди 3 години
Това е проблем на държавата. Нейна функция е да се вкарат всички участници на пазара във видната икономика. Но дори и в сивия сектор - тия хора плащат някакви данъци, разкриват работни места, плащат осигуровки. Не е вече като 90-те години дори у нас. За едрите риби - не се бой, тях държавата и без друго не ги лови - те си отварят хотелите и ресторантите, спа-центровете и си работят. А българинът тръгнал да се радва, че малките заведейница били с кепенци! Що за "логика"?!
66
0
 
3
 
! Отговори
IT expert преди 3 години
До програмист - да, взимаш ти...
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пристигнаха програмистчетата. Започва се- моята заплата е 5000, много ме ценят в чужбина, вие сте т....ци
64
1
 
3
 
! Отговори
Ковидакис преди 3 години
Отварякис->Изборакис->Преброякис->Фалиракис___________+____________
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Боко си е добра душа. Ще направи пик на епидемията а изборите.
62
11
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Аз па взимам 5 бона и си поръчвам храна :)
61
7
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Здравейте
60
2
 
5
 
! Отговори
miko преди 3 години
И на 15 март затварят пак.
59
5
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`Всеки фалит е лош. Всеки зает в реалния сектор е нужен`---Много от заведенията са извън системата, обаче.И това не е някой си Анрешко, дето ще спести левчета само.Да се говори за нормалност в икономиката ни ... ми говорете си ... не пречите ...
58
12
 
5
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Бойко Борисов ще спечели изборите, Корнелия Нинова ще надебелее от яд, а Румен Радев ще стане китайски космонавт!
57
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се препълнят болниците, ако се отвори всичко. Хжората преболедуваха масово есента октомври - декември. Както е при всяко подобно заболяване. Има увеличаване има спад. Просто ще ни дърпат ушите батковците,че не плашим народа, а той се плаши с постоянна медийна бомбандировка и пропаганда и с ... мерки. Те работа за опазване на здравето че не вършат е ясно, но определено постигат основната си цел - сплашване на населението и по-специално на лабилната част от него.