След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март

До края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи
Обновена: 26 яну 2021 14:53 | 26 яну 2021 14:50, Нели Христова
133
След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той каза, че ще съдейства“, обясниха след срещата представители на ресторантьорите.

На срещата е бил засегнат и въпроса за отваряне на нощните заведения от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19. Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали премиера трябва да се кланя на Алибеговците. После пак същите простотии - затягане след оттягане.
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тулупа , не знае какво прави , как може да удължаваш до 30 април, след като разрешаваш да се отварят молове театри и кина .
54
5
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Това за да могат да почнат черпавките за изборите ли?
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо си мислите , че тиквун не иска да пусне всички без никакви мерки като лятото...Просто не му стиска, защото за няколко седмици пак ще препълним болниците.Иначе, той щеше да е първия дето да се хвали, как само в България нямало вечерен час и работели кръчми и дискотеки
52
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що за *** човечец трябва да си, че да се радваш, че някой дребен, като теб, ще фалира? Колко душица трябва да имаш - да я носиш в малкото си двобче на ризката най-вероятно!Абе хора, нормални ли сте? Всеки фалит е лош. Всеки зает в реалния сектор е нужен на цялата икономика. Излишните са в администрацията.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как можеш да се договориш с някой, който не помни дори колко пъти те е излъгал? Някой вярва ли на бате ви боеко? Лъжец с тапия
50
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак не става ясно обаче защо и в чия полза е този двоен аршин - ресторантите в хотелите работят - малките кръчмета и кафенца - не. Така приложено, решението е безпринципно, несправедливо и създава социално напрежение.Като ще отварят - да отварят всички. Иначе посланието е едно - бачкаме ние, големите, богатите, монополистите. Дребната риба да го изнася пак.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 52Имам колежка от Нов Български университет, която се водеше на половин работен ден в едно кафе на 300 лева заплата, а реално вземаше 1300, ама сега помощите й са нищожни.
48
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който отвори на първи февруари да го спукат от глоби и да му прекъснат помощите.Не стига , че от няколко месеца 80 от заплатите на ресторантьорите се плащат от държавата , ами и пак недоволни.Е недоволни са, защото средната заплата в бранша била 800 лева и всички се осигуряват на минимална заплата, а няма сервитьорка дето да работи за под хиляда лева
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да отворят на 1 март, а "представителите на бизнеса" са просто актьори в тестъра, разиграван от правителството. Решението е същото, каквото е било винаги в такива случаи в човешката история.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха .На 1 март щото изборите са на 4 април . Герберас еврогей.зма се опитва да ви метне за пореден път. Мафията герб и еврог.ейския са вашите душмани .Не гласувайте за такива партии ;) ,,Журналистите ,, ще ви лъжат че герб и ЕС са като слънцето и водата за бг *** народ но това е поредната лъжа.
45
8
 
20
 
! Отговори
Кокич преди 3 години
Леле ще фалират всичко заради един грип без симптоми. И преди грипове е имало зимата и то тежки грипове и такава тирания не е било!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сдружение на Заведенията в Българияу фейсана 1 февруари ще е
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен е то така, колкото си по-дребен в нашата страна толкова повече те мачкат, що ресторантите по хотелите на нашите хора са си отворени, там по-малко опасно ли е?За да се водят "отворени" и да нямат право да кандидатстват за помощи за служителите, въпреки неплатените отпуски. Защото там осигуровките са върху реалните заплати и не им се ще държавата да компенсира тези хора с 75% от осигурителния доход
42
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа ли какво ще стане?Сега ще почнат да правят повече тестове, вече се говори за масово тестване на учители например. В резултат т.нар. положителни случаи ще скочат и министърчето с присадения перчем ще даде заден ход за отваряне на заведенията. Всъщност той е една проста безгласна буква , всичко се командва от сараите в Банкя
41
7
 
16
 
! Отговори
Кокич преди 3 години
Ама това положение не свършва! Скоро ще се вдигнеме всички! Писна ни вече!
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли решение за игрални зали и казина?Силно се надявам да умрат от глад!
39
15
 
19
 
! Отговори
Калин преди 3 години
Отворете ресторантие! Оставете бизнеса намира! Отменете маските! Върнете ни свободата!
38
3
 
18
 
! Отговори
Деян преди 3 години
1 Март ама коя година?!? Печелят време с тия отлагания и като наближи пак ще определят друга дата и т.н. до незнайно кога.Същата работа като вечното извънредно епидемиологично положение което няма край!
37
5
 
5
 
! Отговори
8 Март е ден на мама преди 3 години
но с какво да я даря ?В заведение на Ричи,смятам да я заведа.