След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март

До края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи
Обновена: 26 яну 2021 14:53 | 26 яну 2021 14:50, Нели Христова
133
След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той каза, че ще съдейства“, обясниха след срещата представители на ресторантьорите.

На срещата е бил засегнат и въпроса за отваряне на нощните заведения от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19. Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
5
 
! Отговори
Коцето преди 3 години
Отворковцииии, не злорадствайте! След един месец и вас ще затворя!
35
7
 
3
 
! Отговори
Пищова преди 3 години
Заведенията съм ги порееел мореел.Ричард лъвското сърце вика.митьоо много *** порииш много *** шкембиш с питоняя митьооо
34
7
 
9
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До Белоруската гара...Познавам едно яко моме от Гродно... Даже преди години искаше да отида при нея!Сега идвам вече брат!Не се живее при фашисти!
33
4
 
11
 
! Отговори
Коцето преди 3 години
За пореден път опашатата ми лъжа мина! Следващите, които ще останат с пръст в усте, е тези които се надяват да има избори на 4-ти Април. Още дъъъъълго ще съм министър!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, чак тогава. Работа трябва.
31
3
 
16
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 3 години
хубова работа ама българска
30
6
 
15
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Нищо не става и от тоя бранш...Мишоци.. Нищо, нека пуснат са големите ученици, та заразата се разнесе пак яко... Инче, как ще оправдават третата вълна...
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РесторантьорТочно така направи, вижда се че за друго не ставаш.
28
6
 
16
 
! Отговори
Ресторантьор преди 3 години
До 1-ви Март има над един месец. Дотогава броят на новозаразените ще скочи драстично. За разлика от броят на ваксинираните, който ще нарасне символично. Но поне ще се знаят виновниците за последствията. И това няма да е ресторантьорския бранш, а тези с кривите сметки и планове. Взимам пуканките и включвам телевизора.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама всички ли ще отварят тогава и тези 30% фалирали?
26
5
 
11
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
Аз казах ли ви ,че никой нищо няма да отваря.Голям кефффффф.Тишина и спокойствие.Ха ха ха ха ха
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е то така, колкото си по-дребен в нашата страна толкова повече те мачкат, що ресторантите по хотелите на нашите хора са си отворени, там по-малко опасно ли е?
24
1
 
23
 
! Отговори
54563 преди 3 години
Лъжат. Нямат намерение изобщо да отварят.
23
1
 
26
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
1ви Март - ама коя година?
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много да намалее сивия сектор. Ще им се не знае и мрънкачите крадливи. А корона = грип.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то Коцето "умния" много загрижен за здравето ни, ама по миналата седмица се оказа че при 60 хиляди активни случая само 16 хиляди били поставени под карантина и 5 хиляди в изолация в болнични заведения, какво правеше разликата от 40 хиляди заразени с коронавирус и поне още толкова контактни, неможа да отговри.АБЕ ЦИРКАДЖИИ
20
6
 
17
 
! Отговори
Заек преди 3 години
Отваряйте, мишкииии!
19
6
 
30
 
! Отговори
Белоруската Гара преди 3 години
Като искате заведения и нормален , спокоен живот. Елате при нас в Беларус! Всичко е отворено и живота си тече спокойно и нормално ! Няма страхова невроза , която се лее из ведро от Българските поръчкови медии. И болните не са много ! Заповядайте в Беларус! Очакваме Ви !
18
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кво да ви компенсират веее ***? Държавата да не ви е била гарант за успех кат сте почвали бизнеса? Кат не може да се адаптирате по-добре да фалирате. Пиявици смешни.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ***, които са се срещнали с министъра, са от асоциацията на хотелиерите и нямат нищо общо с ресторантьорството, много подъл опит за разделяне за пореден път от страна на правителството!