Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма имунитет???????За съжаление хора далеч под неговото ниво пишат нелепости тук. Имам предвид един друг, не Вас.
209
3
 
6
 
! Отговори
бацо преди 3 години
***. Нещата ще приключат когато модифицирания вирус мутира и си намери по подходящ приемник от хомо-сапиенс.
208
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако го срещаш достатъчно често вирусът имунитетът ти се обновява и засилва - същото като при реимунизация. Така че това затваряне по къщите за моето семейство е вредно, защото ние вече го изкарахме. Сега да се пазим докато ни изчезне имунитетът и да се заразим наново ли? Прав е професорът - предполагам заглъхването в България идва от факта , че вирусът мина през нас масово. Тези които най-много се пазеха сега ги тресе , но и там ще заглъхне доста по рано от масовото ваксиниране
207
45
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мале, каква муцуна е този Мангъров, просто като го видя и се смея с глас. Сякаш е от братовчедите - лицето му не излъчва интелигентност а сякаш току що е излязъл от кръчмата. И не му омръзва да ръси глупости защото такива като него обичат да го слушат. Тук ги има доста такива. Само че неговата цел я разбраха и близките му - затова който продължава да слуша тоя гл...к не е нищо повече от него. Жалко.
206
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50Анонимен""Само да попитам, ваксините във един руски хладилник ли ги заключиха сас катинар или във западен барутник, дето и катинар не можеш да му туриш. Що тъй все до руската техника опирате г-да транссексуални северноатлантически илитерати."""Щото руската техника са я измисляли хора за народ(и) с крадлив манталитет?Затова и са я подсигурили с катинар?
205
14
 
30
 
! Отговори
Няма имунитет??????? преди 3 години
Не само естествен имунитет срещу SARS Cov2 се изгражда, но и имунитета, вече изграден срещу Sars Cov 1 и всички други грипове, те пази. До момента изследваните преболедували доказват естествен имунитет за 8 месеца, толкова е минало от началото на епидемията. Вероятно ще е по-дълъг. Естественият имунитет е по-комплексен и траен - мнението на Проф. Чорбанов, който участва в създаването на българската ваксина. Доц. Мангъров е един от хората, които осигуряват поне малко разум в системата.
204
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък една навалица, едно нетърпение е настанало сред целокупното българско население - плачат за ваксини, искат, тропкат с крачета и доктори, и учители, масово недоволство кипи от липсата им, чак искат и да си ги закупят, за да не чакат ред...Това е ирония. Българите не искат да се тестват без причина, не искат да се боцкат с недоказани ваксини. Голама част са убедени, че мерките са прекомерни спрямо опасността. Мангъров е съвършено прав!
203
3
 
6
 
! Отговори
ДО 220 преди 3 години
Защото ако оцелееш след вариола имунитетът е доживот ,същото е и при имунизация, но при Ковид имунитетът е 6-7м.
202
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До първия тъпакСмешни ви прави да изглеждате само тези,които му се радвате на тъпотиите. Не само смешни,но и плиткоумни, щом не схващате,че тоя непрекъснато се врътка, чуди се как да извърта нещата,нищо ,от това което предрече не се сбъдна,нищо от глупостите му не е подкрепено от данни от науката.
201
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колективен имунитет при вирусни инфекции има се получава само след масово ваксиниране,какъв колективен имунитет да се търси като това едва започва. Защо държавата да харчи пари за глупости?Ако иска мангъра сам да плати за масово изследване тогава. Само че едва ли,нали е контра откакто не му позволиха да си отвори частна лаборатория в Инфекциозна болница. И защо изобщо някой му дава думата на тоя,да не би да е защото се кани да дупедатства?
200
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно ако толкова лесно изчезваха вирусите защо едва масовата ваксинация на СЗО след средата на миналия век успя да пребори вариолата и днес тя да се води изчезнала,а ваксинациите прекратени от 1980г.
199
4
 
12
 
! Отговори
няма имунитет!!! преди 3 години
Няма такова чудо като колективен имунитет при инфекции които ,след боледуване имат кратък имунитет/месеци/-ТОВА Е МЕДИЦИНСКА И ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ГЛУПОСТ!!!все едно при грип да има световен имунитет и стига сте лъгали хората
198
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай сега,нали вирусът щеше да е изчезнал до миналия юни-юли,а старите съчки щяха да са изгорели? А то какво-не изчезна,нови щамове,че и не малко млади и зелени хора си отидоха безвремие заради глупотевините на тоя и безотговорното поведение на стадото,което се прекланя пред него. Интересно,защо никой журналист не смее да го пита защо нищо от това,което ломоти отпреди почти година,не се сбъдна,а той продължава да се изживява на компетентен
197
4
 
6
 
! Отговори
Балон за масите преди 3 години
В човешката история е имало много епидемии - вилнеят известно време и сами стихват с или без медицинска помощ. За едно е прав Мангъров-само ще мине и усилията трябва да са към навременна и точна лекарска помощ, за да се спасят повече хора , а не към ваксинация- при това нещо няма колективен имунитет-това е глупост за масите.
196
5
 
2
 
! Отговори
Епидемиолог преди 3 години
Не може да има колективен имунитет защото:1.имунитетът след боледуване или ваксинация е твърде кратък 6-7м,т.е. за 6м. всички трябва да преболедуват или бърза ваксинация -това на практика не е възможно2. не трябва да има контакт м/у инфекциозни огнища-никакво пътуване, дори м/у отделни селища, да не говорим м/у държави-няма как без търговия ,работа и т.н. 3. има много без симпоми- не се знае в кой епидемиологичен стадий са.Като всяка епидемия ще вилнее2-3 год и ще стихне сама -това е!
195
4
 
10
 
! Отговори
ТЪРГОВИЯТА! преди 3 години
Ключът на всичко е това изследване на колективния имунитет, който сме създали до момента.Навсякъде в Европа не го правят.Защо?Защо Урсула Фон Лайер говори за "70% ваксинирани", а не за 70% колективен имунитет, който да се получи от комбинация между естествения имунитет и изкуствения чрез ваксини. Една година след началото на пандемията, колко е естественият имунитет? Това е първото нещо, което трябва да направят, за да могат да планират.Защо само доц. Мангъров говори за това?
194
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров има позиция и защитава независимо от всичко. Какъв е проблема да се кандитатира за депутат ?? Изглежда някои хора се страхуват от това ?!
193
12
 
16
 
! Отговори
буч преди 3 години
Дааа, колкото предишното ВИ изказване, че вирусА ще изчезне с настъпването на лятото.
192
2
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
И аз така се надявам.
191
1
 
9
 
! Отговори
Литеритет преди 3 години
Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже... А най-точната дума е - НЕГРАМОТНИЦИ.