Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
16
 
13
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Доцент Мангъров - Премиер!!!!
189
24
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
А бе, глу.пак, ваксините да не ги произвеждаме ние? Нали вижда, че в цял свят не достигат. ***.
188
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров по едно време се усети и млъкна, за да не говори глyпости, но явно това да е пред медиите е целта на живота му.
187
21
 
20
 
! Отговори
До Ковид VS Lockdown преди 3 години
Грип, които убива цели семейства... Айде стига глупости! Мангъров изобщо не искам да го слушам. Преди 5 години този щеше да умори сина ми. Синът ми беше на 1 г и 10 м, и след повръщане беше силно обезводнен, заради което ни приеха в отделението му. 2 дена не му беше назначена никаква терапия, дори и изследвания нямаше . След като детето се отпусна като кукла в ръцете ми се самоизписах и отидох в друга болница, където лекарите се бореха 2 дена за живота му. Този е абсолютен некадърник!
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 200На Чорбанов...
185
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите срещу Мангърската мафия 100:0Нали така ...
184
17
 
12
 
! Отговори
Води убедително! преди 3 години
Мангъра с/у Докторската Мафия - 100:0.
183
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един, който не се чува какви ги приказва!
182
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров, стига бе, стига глупости говори.слушаме ти простотиите вече доста дълго.Чух че и депутат ще ставаш. То само за там ставаш май.и там ще ти гледаме сеира
181
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 197.Ваксината на БАН е разработка с французи. Предстои и тестване при животни за 2021 и евентуално при хора 2022. Така че ваксина евентуално 2023, не знам на кого може да трябва тогава.
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Боже,колко мъка има по тоя свят ,боже!"
179
9
 
19
 
! Отговори
Ковид VS Lockdown преди 3 години
Ковид = неприятен ГРИП!Локгаун = счупена икономика, дългове за поколения напред, а накрая гладна смърт!
178
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 196Можем. БАН има проект за собствена ваксина. Не му дават шанс!Другия въпрос е - Защо Ваксина?!Има разработени методики за бързо лечение на ковид, някой от които са дело на български лекари! Масово се мълчи по темата, дори доказани кличнични изследвания се кашират под масата.- Защо?- За пари!
177
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се туткаме с ваксините, правят се толкова колкото получаваме. Като не можем сами да си ги разработим и произведем ще слагаме толкова колкото ни дадат.
176
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 167 Доста хора, медици, професори в света имат мнение подобно на това на доцент Мангъров. Той не е открил "топлата вода". Аз лично съм прочела поне 20 интервюта от лекари говорещи за стадният имунитет. Ти, че се информираш само от БТВ, НОЩ и разните Генерали, не говориш езици и не търсиш инфо си е твои лично проблем.
175
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише се леталитет, а не летаритет. Няма два щама а два варианта на един и същи щам и Мангъров би трябвало да го знае.
174
13
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че докато не направим като Китай, Австралия и други държави от този район на света, епидемията няма да приключи, ако ще и всички да се заразим. Вирусът бързо мутира и колкото повече заразени, толкова повече мутации и ще има повторения на заразяването докато накрая не сложим дървеното пардесю. Ваксините може би бяха някакво решение, но вече не съм сигурен.
173
5
 
11
 
! Отговори
Боц! Тест тест Боц! преди 3 години
Нека да ваксинираме първо журналистите, после останалото население!Тамът - да видим на колко журналисти ще им поникнат по трето ухо или по втори нос като страничен ефект от ваксината!Напвавете 5 години тестове и чак тогава започнете да бодеде хората! Журналистите не са хора като хората. Тях може и веднага да ги набоцнате!
172
5
 
6
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Дидо, епидемия такава каквато ти я представят не е започвала, лятото наистина нямаше нищо щото респираторните вируси си почиваха за разлика от кючеците по Ковид отделенията. Отивам да бачкам, че ни е обещана трета вълна.
171
14
 
20
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До ЕГолемият специалист Мангърко пропусна да каже, че всъщност стадният имунитет винаги досега в историята е бил постиган с ваксини. Самата концепция за "стаден имунитет" се гради на ваксинацията. Англичаните бяха единствените, които тръгнаха по пътя на стаден имунитет без ваксина. Вчера в Англия празнуваха 100 000 умрели.