Заявка за гласуване с подвижна урна - 3 дни по-рано

Така общинските администрации ще имат време да проверят информацията
Обновена: 27 яну 2021 21:46 | 27 яну 2021 21:45, Веселина Йорданова
6

Депутатите решиха, че мероприятията от предизборната кампания на закрито ще могат да се проведат въпреки коронавируса. Карантинираните ще гласуват с подвижна урна. Промените бяха гласувани на второ четене в правната комисия в Народното събрание.

Между първо и второ четене управляващите размислиха и решиха - здравните власти ще посочат какви да са противоепидемичните мерки за изборите, а ЦИК ще има ангажимент да изпълни препоръките. За да може карантинираните да гласуват, трябва в срок от 3 дни преди датата на вота да подадат заявление за гласуване с подвижна урна.

Така общинските администрации ще имат време да проверят информацията и дали гласоподавателят наистина е под изолация, предаде Bulgaria ON AIR.

"Да се свърже с РЗИ, да направи проверка и да върне справка, да се посочат имената, включени в списъка за гласуване. До четвъртък преди изборния ден ще могат да се подават заявления за изборния ден", отбеляза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

От БСП отново изразиха своите забележки към предложените промени.

"Промени във връзка със специфичната обстановка са необходими и все още има време да се направят там, където им е мястото - в Изборния кодекс", настоя Крум Зарков от левицата.

Идеята на ДПС за това предизборната кампания и срещите на партиите да се провеждат както културно събитие срещна одобрението на управляващите.

"Аз не виждам противоепидемична разлика в една зала да има от 200 човека, 1000 на театър или 100 на събрание", коментира народният представител от ДПС Йордан Цонев.

Директорите на болниците ще имат ангажимента сами да преценяват с оглед на заразените дали да бъде разкрита специална секция за гласуване или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Станчо преди 3 години
В България всичко е ПУНТА МАРА. По дефиниция Партия означава Част, част от обществото, от Държавата. Кой е от Частта на Бойко или ***, които искат да управляват ? Обществото и гражданите имат право да знаят КОЙ иска да ги управлява, респ. да краде ..., и тези лица трябва да се публикуват в Интернет за всички партии ...Ама надали, иначе трядно ще стават измамите ...
4
0
 
0
 
! Отговори
И с преди 3 години
Фалшиви лични карти. Продължават сметките за измами.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после - кой е съживил пра-баба ми да гласува за партията!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се да не гласуват и от гробищата!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бой по кратуната + 5 лева и бабичките ще гласуват "правилно"!