Ангелов: Ръководим умело пандемията, въпреки че мерките не са строги

Шефът на НОЩ: Налучкахме най-опасните места от зараза
Обновена: 28 яну 2021 11:45 | 28 яну 2021 10:13, Веселина Йорданова
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките са дали резултат, вървим по правилния път, това отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ за развитието на пандемията.

Дневната ни заболеваемост е под 100 на 100 хил. Заетостта на леглата за болни от коронавирус е 28% и 35% за интензивните структури.

Положителни са 26 души от направените над 12 хил. тестове на учители. По-малко от процент са и заразените сред непедагогическия персонал.

Умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат, въпреки не толкова строгите мерки в сравнение с ЕС, подчерта Ангелов.

125 на 100 000 е средната заболеваемост за последните 14 дни, това ни отрежда 27-мо място в ЕС и 6-то на Балканите.

Смъртността ни отрежда 11 място в ЕС, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Към момента само 3 области са в червената зона - Враца, Кюстендил и Плевен. За първи път 6 области са в групата с жълт цвят със заболеваемост от 20-60 на 100 хил.

Шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски се спря на начина, по който са избрани мерките у нас. Налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза - училищата, детските градини, баровете, ресторантите, големите молове, коментира той.

Хранителните магазини са в 4 - индекс на опасност от предаване на заразата, а по-малките в 3, коментира Мутафчийски. Той посочи например, че футболните мачове са в средата на тази скала до 10, но на тях публиката е в индекс 8.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия НЯ-***.Само мерки...
3
10
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Не знам какво си вярвате че ръководите, но сумати народ Не е само до ръководене, но и до лична отговорност на хората и тяхните началници. Този тип мислене е несвойствен за част от населението ни за съжаление. Обикновено масова практика е хората да правят грешки и после да псуват политиците. Така хората се освобождават от личната отговорност, не научават нищо и после повтарят грешките си. Може да ми цъкате минуси сега.
2
0
 
17
 
! Отговори
Ръкодител преди 3 години
Ръкоделиш на ББ тва праиш ***.
1
0
 
22
 
! Отговори
отметка преди 3 години
Не знам какво ръководите, но ако беше смъртоносен както отначало в Китай да падат по улиците -вече нямаше да ви има.