Пандемията и кризата принудиха редица малки фирми да фалират

Противоепидемичните мерки подействаха фатално за някои бизнеси
28 яну 2021 23:40, Красимир Ангелов
38

Моловете и търговските центрове отварят от началото на февруари. Но това няма да важи за всички. Редица обекти въобще няма да отворят врати, защото са преустановили бизнеса си.

Кризата около Ковид-19 се е отразила и върху търговците на дребно. Противоепидемичните мерки подействаха фатално за някои малки фирми.

"Информацията, която имам е, че между 10 и 15% вече са фалирали", посочи Манол Гойгаджиев- председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Рени Хаджиева е имала възможността да работи в последните месеци. Но въпреки това затваря един от обектите си заради липса на клиенти.

"3 продавачки бяха, едната се пенсионира, другата - съкратихме. Остана 1 момиче. Даже и на нея се затрудняваме да плащаме заплата, осигуровки, които никак не са малко", споделя тя.

Друг проблем, който изтъкват от ритейл асоциацията е, липсата на възможност за подновяване на стоката. Търговците споделят, че това е изключително важно за бизнеса и клиентите.

Алтернатива е електронната търговия. Някои затворени обекти са използвали физическите си магазини като логистични центрове.

"Печалбите не могат да достигнат печалбите и оборот, които са били преди пандемията, но със сигурност поне е глътка въздух за бизнеса, който все пак успява да реализира някакъв оборот и някакви печалби на фона на много други, които не могат да оперират по друг начин", коментира e-commerce експерт Никола Илчев.

Според бранша търговските обекти успяват да осигурят безопасни условия и взимат предвид всички предписания на здравните власти.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате ли идея как се преквалифицират половин милион души?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30 Мария ГаргамелМаллеееее ! По ника ти разбирам , че си са прекфалифицирал в трансмагистрална труженичка и даваш акъл
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесното свърши, и то най-вече, защото хората разбраха, че няма нужда да плащат 200 лева за нещо, което могат да купят за 50.
23
4
 
6
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Имаше една новина, че се търсят гвардейци ! Не, че нещо сакам да намекна но келнери,бармани, елитни продавачки в мола, и т.н. да вземат се замислят !
22
2
 
17
 
! Отговори
Пантиквия преди 3 години
Наденица Сачева обеща да ви приготви топъл обяд, лично. Що се оплаквате?
21
1
 
27
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Кридата от 2009/10 поизчисти бизнеса, сега тази криза ще остави само тези бизнеси с истинска стойност.С купуване и продаване бизнес не се прави, освен на борсите.Пример ... с масовото пазаруване в Турция, дрехите и обувките поевтиняха.Защо да пращам двойна цена тук, за същата стока от Турция.Да не говорим за маркови дрехи ... Панталон Поло в Турция 70 лв. същият в България 270 .Айде бегай ...
20
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eiii botove satanistite vi sasipvat
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търговията е мръснa работа. Рано или късно съдбата наказва търговците.
17
24
 
4
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Всеки трябва да изстрада победата над Мега Коварната Болест! Важно е големите стълбове на икономиката да оцелеят. Малките и средните дори си мисля, че са излишни, дори пречат!. Нека се въведе основен базов доход и всички пострадали да живеят с него, така ще видят, че има социална справедливост и че дори за ненужните граждани ще има хляб!
16
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, върни на хората откраднатите пари, фигурант!
15
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масовият бизнес в Бг значи да се купи на една цена продукт Х и да се препродаде на значително по- висока, никаква добавена стойност или реално производство не се генерира. Такива "бизнеси" са ненужни.
14
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, върни на хората откраднатите пари
13
5
 
24
 
! Отговори
Handel преди 3 години
В природата нищо не са губи. 10 хиляди бизнеса са фалирали, 10 българи са откраднали по 1000 милиона.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се целеше.Част от плана и вируса си свърши работата.
11
9
 
24
 
! Отговори
До БСП преди 3 години
Вие не сте по-различни. Може да не гласувам за Боко, но за БСП - никога!
10
16
 
27
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Продължавайте да гласувате за човеконенавистното правителство на хунтатата ГЕРБ-Суджук ! Продължавайте да подкрепяте Борисов,за да може да му пълните не само чекмеджетата,а и гардеробите ! Просто племе българско...
9
6
 
25
 
! Отговори
:) преди 3 години
Преди пандемията се вихреше вируса Тиквун, та не останаха много фирми. То и читави хора не останаха.
8
13
 
8
 
! Отговори
дообре... преди 3 години
Селянии с китайски ***!!!Я фалирвайте, да не си мислите че ще оцелеете ?Знаете ли че 80% от бизнеса в Лондон е фалирал ???
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
e-commerce експерт? Това някакъв вид трансceкcyaлизъм ли е?