Промените в Закона за домашното насилие могат да спасят животи

Неправителственият сектор подкрепи промените
28 яну 2021 14:17, Ния Христова
26
Промените в Закона за домашното насилие могат да спасят животи
Снимка: Pixabay
Рядкост е гражданският сектор да подкрепя инициативи като тази, отбеляза пред БНР Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените. Фондът не е участвал в работната група, изготвила промените.
 
"Този законопроект е съобразен с практиката, която България е натрупала по темата през последните години, както и с много международни препоръки, отправени към страната ни", подчерта тя.
 
Според Дерменджиева две ключови неща са заложени в промените – превенцията и работата по нея е едно от тях. "Насилие се бори с превенция – идеята не е да вкараме всички насилници в затвора. Идеята е да няма насилие, което включва много дейности."
 
Дерменджиева посочи, че второто е, че най-после се отделят средства от държавния бюджет за борба с този огромен проблем.
Още по темата
 
"Трето, което също е много важно, е създаването на национална комисия за борба с домашното насилие."
 
Така според Надежда Дерменджиева най-после ще има звено, което да координира взаимодействието между различните служби, съда, прокуратурата, неправителствените организации.
 
"Това означава по-навременна защита за пострадалите, веднага изваждане на ограничителна заповед. Просто по-добра защита и най-вероятно много спасени човешки животи."
 
Според Надежда Дерменджиева отпадането на критерия за системност и трикратно нарушаване на предписанията насилникът да не се приближава до жертвата, може би е една от промените, които ще спасят най-много животи. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Въртим Сучем преди 3 години
Сороските НПО-та много държат да получат права да ни отнемат децата Сороски подддлоги,а нема нужда да се кахърите за нас,достатучно ни беше пандемията и глобалното затоплянестига вече !
22
1
 
3
 
! Отговори
Въртим Сучем преди 3 години
и па до Истамбулската Конвенция сигнахме
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отдавна трябваше да се приеме ефективни присъди за жени оказващи психически и не рядко физически тормоз спрямо мъжете си.
20
3
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
До сега още няма мъже убити от жени и деца. Стига сте се упражнявали да се налагате.
19
2
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Няма как да не се променят жените, като мъжете се крият, че не пият, а след като усетят, че са се качили върху жената могат да се напиват като..........мотики. Пак казвам има малко изключения
18
3
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 6Айде стига с тези басни, дето всякйа четвърта, оппа, вече е всяка трета жена била малтретирана !!!Принципно почти всички мъже сме малтретирани, предимно словесно, някой път и физически от "нежните" половинки !!!Но защо всеки път щом стане въпрос за домашно насилие и винаги, ама винаги жената е жертва, мъжът е насилник, а за децата НИКОЙ не споменава, а те ВИНАГИ са жертва !!!
17
2
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Най-добрата превенция срещу домашното насилие на мъже над жени е, жените да не мислят с оная си работа, доката си избират жених !!!А за защита на мъжете от женското насилие - ми не знам, те всички жени са еднакви, а и се променят основно след подписването в ритуалната зала !!!
16
1
 
4
 
! Отговори
показалки или палки? преди 3 години
До Между друготоС тях ни биеха по главите!
15
3
 
5
 
! Отговори
комунистите убиваха! преди 3 години
До Ха-ха-ха...На улицата биеха първото срещнато невинно дете за назидание на всички!
14
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Думата ЖИВОТ няма множествено число. Има и такива особености в българския език - има думи, които нямат множествено число, а има и такива, които нямат единствено число. Но за журналистите от по-младото поколение не е задължително да знаят езика...
13
2
 
8
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Тоя залюхан закон е опит да се вкара малоумната истанбулска конвенция през задната врата. Съвместно съжителство вече се определя между "две пълнолетни лица", а не между пълнолетни мъж и жена.... Повече няма какво да говоря, дано не мине и президента му наложи Вето
12
1
 
9
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Няма ли пари, няма любов и спокойствие!! А то няма работа, няма пари, само лъжи. Долу корумпираната от Герб!!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Законодателството и сега наказва домашното насилие. Това което трябва да се направи е то да се спазва. За това трябват специализирани институции целящи да го индентифицират. Имам опасения какво ще е действителното измерение на промените, защото както обикновено ще пробват да прокарат някоя простотия в преходните и заключителни разпоредби на друг закон без никакво обсъждане.
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Словянин 4Така ли се правят деца и се поддържат семейства? Между шамарите? Сигурно като ти сложат един пръст по-малко ракия за вечеря и следва побой над грозно съгрешилата ти половинка, а после си толкова ядосан, че цяла нощ редуваш креват и шамари, па барем още едно дете да направиш ей така, за упражнението... Нали е по-яко като биеш някого да има и публика, та колкото повече публика си направиш, толкова по-добре........
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пет пари не дават за домашното насилие.Ще въртът и сучат за да приемем Истамбулската конвенция.
8
1
 
8
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
В Перник домашно насилие няма,само масови самоубийства щото по сигнали полиция никога не идва!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като живота на оная дето закла децата си за...удоволствие
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Ако не си биеш жената този закон няма да ти "развали семейството". Пък ако я биеш и тормозиш то това отдавна не е "семейство", а кошмар. Децата от такова "семейство" са с психологични проблеми до живот.
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жертвите на домашно насилие в България по никакъв начин не биват защитавани от насилниците си!
4
8
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Този квазизакон ще убие хиляди семейства. Ще намали с още 20-30 % раждаемостта и ще остави без брак още 30 - 40 % от българите. То вече става това.