Ще има 5 нови екокатегории за колите заради маменето на системата

Те няма да отговарят на поставената еврокатегория от производителя
28 яну 2021 16:30, Анисия Иванова
107

За да се намали замърсяването на въздуха в големите градове, от Министерството на транспорта въвеждат нови 5 екокатегории за автомобилите, които ще възпрепятстват маменето на системата. Те няма да отговарят на поставената еврокатегория от производителя.

"У нас има доста автомобили, които отговарят на висок евростандарт. На такъв автомобил, когато бъде премахнат катализаторът, той може да попадне в по-ниска екологична група. Именно затова е тази инициатива - да имаме реално отразяване на техническото състояние на автомобилите", заяви зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков.

"В зависимост от изгорените си газове автомобилът ще бъде разпределян от първа до четвърта група. Пета група е тази група на електроавтомобилите и хибридните автомобили", коментира управителят на пункт за технически прегледи Малинка Бондаренко пред Bulgaria ON AIR.

От 12 юли се въвеждат нови стикери за годишен технически преглед, които ще носят информация за екокатегорията на автомобилите.

"До месец май във всички пунктове за технически прегледи ще бъдат осигурени необходимите технически средства, с които ще се издават новите документи. Ще се вписва информация в чипа, който е в стикера и ще бъде поставен на предното стъкло на автомобила", поясни изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Столичният общински съвет обсъжда зоните, където движението на стари автомобили ще бъде ограничено. В София тече подготовка за въвеждането на новата система.

"В момента сме се спрели на две зони, едната, която обхваща централната градска част, и една по-широка.  Дискутира се и при какви параметри на автомобилите и в какъв времеви срок да бъде ограничавано тяхното движение, за да не замърсяват допълнително", каза Зафир Зарков.

Новата наредба има за цел да спре злоупотребите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57О, не, тарикатите на дребно карат остарели БМВ-та и Мерцедеси на газ. Виждал съм ги по бензиностанцията, като спре на колонката и каже "за десет лева газчица" и друса един джоб стотинки да си плати. Предполагам си от тая категория. И цялото возило са ми крали - това е проблем на застрахователя, не мой. Купувам ново, а после застраховката плаща. А тарикатите на дребно са без каско и гражданска на 4 вноски. Те са на път да изчезнат от пътищата.
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистЩо, ако се сложи газова уредба на стария бензинов автомобил, дали внезапно няма да стане доста по-екологичен от коя и да е нова дизелова кола?
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още по-добре, иамш акумулатор за крадене заедно с цялото возило. На всеки тарикат на дребно като теб, може да му се намери колая.
52
9
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 54Закъсня драги. От година и половина съм на електрическо возило и някак си са пропуснали да му монтират катализатор. Аз пък понеже съм *** си го карам така, че да върви повече :)
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лапландецанафтовите печки до Младост най много
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На оня дето се титулова Програмист, а явно не е такъв, нека му откраднат катализатора, както на хилдяи други в България, за да разбере за какво става дума. Да си купи нов и него да откраднат и пак и пак.
49
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До до анонимен 50Че това го има в софия от години. И то нови електрически возила. На коя планета живееш?
48
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха независимо от Евро-категорията, която имат. Поредната имитация на дейност, в която се включват разни псевдоексперти като този Рановски, бивш военен, бивш шеф на КАТ, изгонен отвсякъде, сега шеф на ИА Автомобилна администрация и навсякъде доказал, че нищо не разбира от проблемите на движението по пътищата.
47
1
 
20
 
! Отговори
лапландеца преди 3 години
Всички работеши на пропан бутан са по екологични от новите на бензин, а и много по екологични от новите дизелови.
46
9
 
2
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Отивате на скрап момченца, който няма пари за нова кола....------------Наивник!Следващата стъпка ще бъдеТолкова голям обем личен транспорт който замърсява околната среда е Ненужен!На запад вече прилагат следната технология.Имаш нужда от транспорт?Набираш приложението по мобилния и то ти показва къде близо до теб има свободна кола.Отиваш прекарваш кредитната карта и операторът ти отключва колата.Свършваш си работата и паркираш пред дома си, от картата ти отчисляват определена сума.
45
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До пухльоВ грешка си. Когато аз съм се родил в София майките на повечето сегашни "софиянци" са въртяли минeти за да вземат софийско жителство и пак не са им давали.
44
1
 
2
 
! Отговори
до Програмист преди 3 години
Такива неща няма да се случат... тук е България
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а така и сега голфчето на газ ще изкара много по добри показатели от лъскавия луксозен дизел за тва ми слагайте минуси ху ху ху
42
2
 
0
 
! Отговори
Bлк преди 3 години
Това ми звучи като ОТКРИВАНЕ НА ТОПЛАТА ВОДА. Егати световната иновация ще прилагат и накрая НИЩО. Както винаги в годините.Те в евросертификацията работят едни ***, според Фандъкова и сие.
41
1
 
7
 
! Отговори
отвратитИлно преди 3 години
Докато ни омайват как се грижат за нас да не измреме от ковид - измислят всеки ден нови мерки за Дране - осигуровките се увеличиха ,дори и за безработни , тока,парното,водата ,на и са тая щуротия и още купища данъци ,касови апарати ,глоби ,такси !Не искат Крадльовците да им се пречкате в центъра с евтините си таратайки - само те да са на пътя с Крадените джипове и лукс коли !
40
20
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Ха сега да ги видим тарикатите дето са си махнали катализатора "за да върви"! Ако на всичкото сeляндуp му спрат колата от движение София ще стане райско място за шофиране :)
39
3
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
До ВЪПРОСДо 38Напълно не е вярно, че 60% от замърсителите са тецовете. ТЕЦ София, например, бълва около 60 тона фини прахови частици на година. Което е около 1000 домакинства, отопляващи се с дърва. Такива домакинства в София има 55 000. Неслучайно в най-мъгливите дни въздухът мирише не на дизел от камионите и влаковете, а на гуми, пластмаси и парцали.
38
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало било замърсяване, вие нормални ли сте, първото нещо като изляза от гаража е да цънка копчето да не влиза въздух отвън, иначе не се диша просто. Отивате на скрап момченца, който няма пари за нова кола и само заема едно паркомясто пред блока просто няма да мине преглед.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Там НЕ е за него, а за успели хора, които така и така издържат държавата."Искам специално да благодаря на написалия това, номер 1. Благодаря, че ме издържа, аз съм на 52 години и досега съм преживявал само заради него и други подобни добри граждани! Обещавам да не влизам в центъра с моята стара и евтина кола! Ако ви се прииска да ми ударите два плесника, за да се разтоварите, заповядайте! На ваше разположение съм.
36
0
 
3
 
! Отговори
стт преди 3 години
До ВЪПРОСМоже ли линк към проучването, от където са взети тези числа ?