Ще има 5 нови екокатегории за колите заради маменето на системата

Те няма да отговарят на поставената еврокатегория от производителя
28 яну 2021 16:30, Анисия Иванова
107

За да се намали замърсяването на въздуха в големите градове, от Министерството на транспорта въвеждат нови 5 екокатегории за автомобилите, които ще възпрепятстват маменето на системата. Те няма да отговарят на поставената еврокатегория от производителя.

"У нас има доста автомобили, които отговарят на висок евростандарт. На такъв автомобил, когато бъде премахнат катализаторът, той може да попадне в по-ниска екологична група. Именно затова е тази инициатива - да имаме реално отразяване на техническото състояние на автомобилите", заяви зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков.

"В зависимост от изгорените си газове автомобилът ще бъде разпределян от първа до четвърта група. Пета група е тази група на електроавтомобилите и хибридните автомобили", коментира управителят на пункт за технически прегледи Малинка Бондаренко пред Bulgaria ON AIR.

От 12 юли се въвеждат нови стикери за годишен технически преглед, които ще носят информация за екокатегорията на автомобилите.

"До месец май във всички пунктове за технически прегледи ще бъдат осигурени необходимите технически средства, с които ще се издават новите документи. Ще се вписва информация в чипа, който е в стикера и ще бъде поставен на предното стъкло на автомобила", поясни изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Столичният общински съвет обсъжда зоните, където движението на стари автомобили ще бъде ограничено. В София тече подготовка за въвеждането на новата система.

"В момента сме се спрели на две зони, едната, която обхваща централната градска част, и една по-широка.  Дискутира се и при какви параметри на автомобилите и в какъв времеви срок да бъде ограничавано тяхното движение, за да не замърсяват допълнително", каза Зафир Зарков.

Новата наредба има за цел да спре злоупотребите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
И кво? Вече можеш да даваш квалификации кой, какъв е и какво да прави ли? Или идеята беше да се похвалим тук щото иначе никой не го интересува? Това поведение как се наричаше....??
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да стане. Хората в България ще продължават да си карат на кюммюр особено сега след като западните държави преминат на ток пазара тук ще се наводни с евтини и мощни дизели.
13
1
 
30
 
! Отговори
Бай Фангал преди 3 години
Горя си гуми, дрехи в печката, крада си катализатори. Българин купува нов катализатор аз бера и пия за здравето на Партията, ой тигре, тигре
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10 Кво море бе, нали нямахте пари щото Бойко нещо чекмеджета?:))))))
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КретиОще не са го въвели и вече започнаха да си търсят оправдания да плюят.:)))))
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрийте се с тия малки коли, нали като идеш на море с децата и кучето и ако си малка кола ядеш дедовия.
9
7
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Бягай там да бачкаш за 1500лв., държавата няма да осъдиш, най-многото тебе да те осъдят, че си със заплата в плик.
8
24
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Разбира се, че може. Най-лесно е в центъра на София да се допускат само Евро 6 коли, а останалите- дерегистрация. По този начин *** ще се научи, че в града се кара малък автомобил, а не премиум клас десета употреба нафтова пeчкa.
7
10
 
18
 
! Отговори
Крети преди 3 години
Кой гарантира че м...... Няма да ми открадат катализатора, и кой ще ми го възстанови, ще осъдя държавата за расизма и насърчаване на кражбите!
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3"Не може ли просто да не минават преглед ако не покрият нормите? Както е в белите държави, сложно ли ви е ГЕРБери ?"Може, *** 2/3 ще останете без коли.Добре, че е Бойко да мисли за вас.:))))
5
15
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Баце, ти виждал ли си сервитьор или някакъв общак с малък автомобил, например? Аз- не. Не че общувам с подобни, ама го гледаш как се облича, маниери и ти е ясен колко пари има. Никакви, ама кара немски параход. На малка кола не може да се вози- комплексар. Не че аз нямам голям автомобил немски, ама моят е на 6 месеца хибрид и ми е много малка част от доходите вноската му.
4
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е затва *** мрази Бойко.:)))))
3
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може ли просто да не минават преглед ако не покрият нормите? Както е в белите държави, сложно ли ви е ГЕРБери ?
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основните замърсители на въздуха, са пречките на електората на банкянския бидон.
1
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Време беше люлинският *** с БМВ Е60 да осъзнае, че колата е лукс, а не необходимост и той в центъра на града няма работа с нея. Там НЕ е за него, а за успели хора, които така и така издържат държавата. Е, ако този люлински общак се замисли и вземе, та купи икономичен малък градски автомобил, който не замърсява, можем да поговорим отново.