Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи

Институциите за преодоляването на последствията са малко
111
Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи
Снимка: Pixabay

Всяко трето дете през последната година е било жертва на някакъв вид насилие в рамките на дома, съобщи пред БНР Любомир Крилчев, правен експерт по превенция на насилието над деца в УНИЦЕФ, като се позова на мащабно изследване по темата, което предстои да бъде оповестено. 

Част от предложените промени в Закона за домашното насилие таргетират децата чрез въвеждане на нови мерки и нови услуги.

"Към момента беше дискусионно къде остава детето в случай на домашно насилие. Новите текстове предполагат детето винаги да остава при родителя ненасилник, което е положителна промяна“, заяви Крилчев.

Като втора съществена промяна той открои насочването на децата към специализирани услуги за преодоляване на последиците от насилието. Такива услуги обаче сега са много малко у нас, допълни експертът.

УНИЦЕФ подкрепя от 2015 година три такива услуги – в София, Шумен и Монтана, в партньорство с неправителствения сектор. С предвидените промени се създава законодателна основа това да се случи и в други градове, изтъкна Крилчев.

"Виждаме колко е трудно, колко е мъчна работата с деца жертви на насилие. Понякога отнема много време травмата да бъде преодоляна. В тези центрове следва да работят много и различни специалисти, да бъде предоставяна различен тип помощ – психологическа, социална, медицинска, правна помощ", коментира Любомир Крилчев.

"В голяма степен държавните органи са осъзнали, че добри модели, пилотирани от неправителствения сектор, без сериозни финансови ресурси и административен капацитет, няма как да предоставят качествена услуга. Това е ключът", подчерта юристът в анализа си по темата.

По думите му насилието над жени и деца е проблем, който обхваща много сфери и не е на едно или друго министерство – то е здравен, социален, икономически проблем.

"Тоест ние не можем да търсим решение през едно министерство или през едно ведомство. Трябва да го търсим цялостно. Предлаганите промени с въвеждането на координационен механизъм, с въвеждането на регистър, на национална комисия ще допринесе в значителна степен за подобряване на общата реакция, национална обща реакция спрямо феномена насилие“, каза той.

Първичната, кризисна интервенция е много важна, но тя касае кратък период от време – до 6 месеца. Законопроектът предвижда т.нар. шелтъри, защитени жилища, които да осигуряват по-дългосрочна подкрепа на жертвите на домашно насилие, което е много добър подход, който отговаря на получените от страната ни препоръки и на най-високите стандарти в глобален мащаб, поясни още Любомир Крилчев.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
11
 
! Отговори
Питаща преди 3 години
Интересно ми е, само да попитам: Правните експерти по правата на децата е УНИЦЕФ водят ли статистика за това, колко палестински деца биват убивани от евреите в ивицата Газа и Западния Бряг на р. Йордан ежедневно, при това често пъти просто ги отстрелват за спорт, като глинени чинийки? Такава статистика изобщо води ли се, или е абсурдна и забранена, защото е анти-Израел?
28
1
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Най-обичам такива, като теб - опитвали са се и са леко контузени след това, за известно време в болница.
27
1
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
По мое време всяко първо дете беше жертва на домашно насилие.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
До Анинимен: няма и да видиш никое нпо да взима ц-иганчетa, те не им вършат работа. Бели дечица искат.
25
2
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Добре платена Барневернет пропаганда.Цел - истанбулска конвенция,стретегия за детето , отнемане на деца за бели роби и органи.Спинкайте,спинкайте.
24
0
 
14
 
! Отговори
Нанси преди 3 години
Целта на еврейските НПО е да налагат ционисткия хегемон без оглед на средства и методи. Основна линия на действие е разбиване на европейските държави посредством разбиване на семейството, което е символ на така мразеното от еврея християнство. Затова и мишена на НПО са семейните връзки, като мъж-жена, родител-дете. Проблема е чудовищен. Хубавото е, че много хора го проумяват и не се подават на еврейските провокации.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен шамарената фабрика на баща ми свърши работа - сега съм осъзната личност, а инак щях да съм пропаднал алкохолик, наркоман и разглезен феераст, без образование, собствен бизнес, стабилни доходи и здраво и сплотено семейство.
22
2
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Всики нормални хора, от няколко години, са под насилието на джендърите!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото броят за насилие и когато не дадеш шоколад на детето, или когато го къпиш ревящо, тикаш му лъжицата насила в устата, бъркаш му в устата да извадиш това, дето е лапнало; връзваш го за количката; снимаш го без неговото позволение и т.н
20
1
 
17
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Сатаната не познава почивен ден. Сега, с преврата в САЩ и потоците пари от Сорос към метастазите му в целия свят, вчастност Източна Европа, очаквайте активизиране на абсолютно всички сатанински практики, включая Законите за Социалните Услуги, които са капани за улов на бели деца, с цел трансформирането им в секc играчки за педофилските елити, курбани за жертвоприношенията им и банка за органи в крайна сметка. Богъ ще разруши Сатаната и колабораторите му ще горят във вечния огън на Ада!
19
3
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Кът не слушат ко им са казва жа ядът шамари.Могу ясно.
18
0
 
11
 
! Отговори
Не че искат преди 3 години
До АхаНПО-тата ВЕЧЕ предоставят услуги. Засега по новия закон даже детето има право да си ги поиска само. Както е тръгнало, скоро ще е задължително да се ползват. Държавата плаща добре и като следствие се навъдиха много ЦОП-ове и ЦСРИ-та. А в тях има капацитет да се пълни. С две думи - внимавайте.
17
10
 
1
 
! Отговори
контрол преди 3 години
Първо мъки да го родиш, после грижи да го вузпитаваш и като неможеш да го уредиш...Удряй с лолатата кадето свариш!Вечно грижи, мъки създава. Нямаш от него никаква радост само, само когато го правиш..
16
1
 
13
 
! Отговори
Макаренко преди 3 години
Пълни лъжи! Децата са разглезени до безобразие.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава и общество - мечта! Лицето на държавата показва повече отколкото някой може да разкаже! Варенето в собствен сос не е случайно!
14
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
Да бе да, повярвахме ви. Познавам поне 100 деца и семействата им - лично, и нито едно не е жертва на домашно насилие. Всяко трето било, къде - в шведската махала??? Или трябва да се цицат яко пари по програми, че някои хора да не останат без работа???
13
0
 
16
 
! Отговори
Lan преди 3 години
По новия закон всички упражняваме насилие, следователно е въпрос само на набелязване с кое семейство ще се заядат. Не може да няма никакви инструменти за упражняване на родителски контрол. Децата са хора, но ако бяха достатъчно съвестни да се държат като възрастни, нямаше да имат нужда от родители изобщо. БЕЗУМНО е всяка проява на възпитание да се класифицира като насилие! И родителите да се превръщат в роби на децата си.
12
6
 
15
 
! Отговори
Kal40 преди 3 години
Баща ми ни биеше с брат ми редовно. Така беше и с всички мои приятели. Сега гоним петдесетте. Всички мои приятели аз и брат ми уважаваме , грижим се и обичаме своите родители. Точка по въпроса!!!
11
2
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Идеята е да навлязат в иначе свещеното семейство и да упражняват контрол върху неща, които исконно са семейни.. С две думи да унищожат семейството като цяло..
10
0
 
17
 
! Отговори
Много ясно преди 3 години
До Анонимен 5Да, води се насилие. И ако му се скараш, че не си е подредило стаята, също е насилие. А ако го оставиш в мръсната и разхвърляна стая, е неглижиране. Прочетете ВНИМАТЕЛНО новите текстове в ЗЗД. Меко казано, са смущаващи. Спрете да се джавкате за глупости и вижте какво ни пробутаха, докато се песните за някакви ваксини.