Богдан Кирилов: Възможно е масовата имунизация да стартира март-април

Очакванията са до юни да се постигне 2 млн. души покритие с ваксините
30 яну 2021 13:54, Елка Василева
56
Богдан Кирилов: Възможно е масовата имунизация да стартира март-април
Снимка: архив, БГНЕС

При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да се постигне покритие от два милиона население. Това каза председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV.

По думите му при добавяне на следващи ваксини този брой се очаква да достигне до 2,5 милиона.

„В зависимост от разрешението за употребата ще има и конкретна информация дали масовата ваксинация ще се случи през март или април месец“, коментира още Кирилов.

По думите му в следващия месец очакваме още 400 хиляди дози от първите три разрешени в ЕС ваксини, като колкото по-големи са доставките, толкова по-бързо ще е темпото на ваксиниране в отделните фази.

„Масовата ваксинация ще се случи, когато започнем да получаваме достатъчно количества от всички ваксини. Надяваме се към април да има в пъти повече количества и това да позволи да се ускори процесът“, коментира Кирилов.

Още по темата

Според него предстои да се вземе решение дали ваксината на „АстраЗенека“ да се поставя на пациенти над 65-годишна възраст, макар в Германия да не го препоръчват. „В тази възрастова група има по-малко данни, но по отношение на имунен отговор и безопасност не се наблюдава разлика“, уточнява Кирилов.

На въпрос защо България е на последно място по ваксиниране в ЕС Кирилов коментира, че трябва да се погледне на това комплексно. „Поставените цели и от ЕК, и от отделните държави, са за постигане на определено ниво на ваксиниране. Това е съобразено със становищата на вирусолозите. Ако нещата с разрешаването на употребата и доставките вървят, до края на август, началото на септември, може да се постигне едно ниво над 4 млн. в следващите месеци“, каза Кирилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
21
 
! Отговори
ммм преди 3 години
От отровните ваксини има за целия свят ама не им е изгодно да кажат че няма желаещи за ваксина щото трябва да махнат мерките. Сега ще ни тормозят с мерки за да ни убедят да ни ваксинират.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини няма, никой не ги и търси.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лъжа. Ваксини за нас няма, няма и да има скоро, колкото и пъти да повторят обратното. Можело вече да се запишеш и да избираш ..за кога ..за 2024г? Само фонов шум, за който има изобщо нерви да ги слуша.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единия казва че било маратон, няма значение как стартираме, другия да гледаме комплексно на нещата - ГЛУПОСТИ! Долни лъжи и увъртане за да замаскират ТОТАЛНИЯ ДВОЕН ПРОВАЛ на кампанията - медиен и логистичен.
28
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ще се ваксинират 1-2% сдуxани. Такива дето вървят с маски навън. Другите няма да се дупчат.
27
0
 
17
 
! Отговори
Киро Богданов преди 3 години
Но пък е възможно и да не стартира март-април!
26
1
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Колко па да е масово?Аз познавам четирима преболедували... Това че при теб има повече, не значи, че навсякъде е така.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната гербаджийска калинка
24
2
 
19
 
! Отговори
Точите преди 3 години
си зъбите за хорицата ама ми мирише на втори фронт народа срещу вас тарикати.
23
6
 
22
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Масово го преболедувахме, така че не виждам кой масово ще ваксинирате, ваксинация и боледуване дават еднакъв имунитет-това го знае всеки лекар.2/3от неболедувалите пък въобще не искат да чуят за ваксинация.Голям цирк,не че няма достатъчно ваксини/производство лесно се прогнозира/, просто няма масова нужда от тях и се чудят как да го извъртят.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
21
5
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Масова доброволна или масова насилствена ВАКСИНИНИЗАЦИЯ?
20
2
 
23
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Този е поредният некадърник на висок пост. Колчем го видя и все за Нанков се сещам. От един дол дренки. Партизани/ партийни кариеристчета/. На тоя няма да доверя и хапче против *** на улично куче да даде.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България масова имунизация не е възможна, защото е нужна организация и логистика, а това боко тиквата не знае какво е. точка
18
25
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Никой не ви задължава да се ваксинирате. Но ваксините имат големи предимства, ваксинираните ще имат големи бонуси със сертификата за имунизация - с него можеш да ползваш градски транспорт, да посещаваш търговски центрове, кина, театри, да пътуваш в градския транспорт, със самолет, децата ти придобиват право да ходят на детска градина и училище, да те наемат за работа и много други екстри! Ваксините са дамократични и абсолютно доброволни, всеки сам свободно решава.
17
1
 
20
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Нещо Тея слабоумни ли са не разбирам!? Те в село го не искат,той поп ще става. Първо няма кой,а второ докато изпратят Боковите мухлясали ваксини ще си преболедуват хората и пандемията ще се учи по история. Последната дупка на кавала ,а ходи кат папата.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да се напъвате с доставките. Българинът ваксини НЕ желае.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"трябва да се погледне на това комплексно", в превод на човешки език значи, че управляващите у нас са комплексни нека...дърници. Другите си осигуриха ваксините - за нас колкото остане и когато остане.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
масовата имунизация та масовата имунизация.. а намерете маса първо па имунизирайте.. щото като гледам и за 100 години няма да ни ваксиниране.. не сме дoбитък
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой ще ваксинирате, пубер?