Проф. Овчаров: Домът ни дава илюзия за сигурност

От пещерите до днес ни събира огънят
Обновена: 2 фев 2021 11:44 | 31 яну 2021 18:30, Александър Попов
53

Всеки може да си представи как да изглежда неговият дом на бъдещето. Но как е изглеждал в миналото, които са първите хора с дом? Проф. Николай Овчаров ни връща векове назад по време на мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът", който се излъчи днес.

"Попаднах на много интересна мисъл на френския философ Гастон Башлар, който казва, че домът е съвкупност от образи, които ни дават илюзията за сигурност. Много хубава мисъл наистина, защото в края на краища, когато нашите предци за пръв път са влезли в пещерите, което е било първият им дом, тяхната организация е била около огъня. Когато говорим за дом, това е огън, около който хората застават. Той ги предпазва, той им дава възможност да приготвят храната и всичко останало.

Когато днес говорим за дом ние разбираме сграда. Римският дом е бил доста скромен, такъв е бил и при прабългарите и славяните. После обаче, в класическата древност, римският дом става цял дворец, естествено за богатите. Такива дворци виждаме в градове като Помпей, които са запазени заради изригването на Везувий. Със задължителните вътрешни дворове, с градини, с имплувиума - басейнът, в който са се къпали богатите римляни.

Разбира се, има и други домове, както и днес. Тези на обикновените хора. Всъщност не са се отличавали много от съвременните квартали "Младост" и "Люлин" в София. В Рим и големите градове това са били инсулите - сгради на 5-6 етажа, в които са живеели в малки стаички по-бедните хора", разказа проф. Овчаров.

Как е било по нашите земи?

Първите славянски къщички са били много малки - 2 на 2 метра, около 5 квадрата. Вътре са живеели по 7-8 души. Но пак се връщаме на огъня - около него те са се обединявали. В преносимите юрти на прабългарите той пак е бил в центъра. Вече в първото Българско царство вече се появяват дворци като в римската епоха. Пре 13-14 век в столицата Търново виждаме едни красиви сгради.

Какво значение има домът за цивилизацията?

Той е основното нещо, около което всичко се върти. Всичко започва от огъня, от топлината, възможността човекът да се предпази от опасности - първо от хищници. А после около домашното огнище са се събирали. И днес казваме "Да седнем около огъня", до камината. Аз например не възприемам съвременните камини на ток. Не дават същото усещане като живия огън.

Домът трябва да ни събита, това илюзията за сигурност. Илюзия е, защото когато излезеш извън дома пак си в обществото. Което не е по-малко страшно, ако го сравним с хищниците по време на праисторическите времена.

Тази измамна сигурност обаче е много важна, защото домът - това е семейството. Виждаме сега и по време на пандемията колко е неприятно, когато не можем да се съберем дори по време на празници.

Какво биха казали археолозите за нашите домове след 2-3 хил. години?

Ако направим аналогия със сегашното време - то е много информативно. И ако не станат някакви колизии в бъдеще, ще има достатъчно информация за това как сме живеели в 21 век. Не е като в древността да чакаме да излезе някой надпис да ни разказва или да събираме парченцата на счупени съдове. Но пак трудно ще бъде възстановена душевността на хората. Бъдещите археолози ще трябва да я създават по начина, по който те го виждат. Един голям английски философ Арнълд Тойнби е казал "Ние историците сме създатели, никога не можем миналата история да бъде пресъздадена на 100 процента. Тя преминава през виждането на изследователя."

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя и думата "базилика" се счита за латинска дума, ама не е , а произлиза от думата "базилевс" , която се е използвала на Балканите със значение на владетел, дори не е гръцка,както се счита.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата "дом" е славянска и се използва от народи, които са били в контакт със славяните, ще я откриеш в държавите ,където в миналото са живяли славяни,славянски племена или са били съседни народи на славяните или смесени със славяните,тя се употребява точно в такива езици
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професое може ли да обясните, как артефакти открити при ваши разкопки, се оказаха в частната колекция на Васил Божков?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата "дом" е славянска и се използва от народи,които са бил в контакт със славяните
27
4
 
5
 
! Отговори
Иманяр преди 3 години
Тоя е баш патрона на нас иманярите.Той определя цените на артефактите.Без негово позволение неможеш да копаеш и продаваш.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дом, дом-ашен, домо-чадие,дом-орасъл, това са славянски думи и нямат нищо общо с латинския, просто думата "дом" попада от славянския език в немския ,но на немски с "дом" наричат църквата и означва църва
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да питам у древноримския Люлин асансьори имали ли са бедняците или пеша до 6 етаж ? :)))
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКесар е титлата,но славянската и форма е точно Цар,а княз ,княгиня,боляр,бояр и т.н. са си типично славянски титли,но сега пропагандаторите извърлят славянските титли и ги заместват със западни в Уикипедията,филмите за история,Тубата и други публични сайтове, и т.н., това си е вид асимилация и будалите,които не познават фактите от историята им се хващат
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Овчаров,къде ти е доказателството,че думата "дом" е латинска,ти добре ли си?Разгледай миналото с факти,тази дума "дом" е славянска и попада от славянския в немския език,а не обратно!Още по-малко пък е латинска,по-скоро е използвана в латинския.Виж къде са живяли славянските племена в миналото,доста по на запад от днешното им разположение са живяли славяните и славянските племена!
22
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
А бе професоре, без дом по-сигурно ли е? Псевдо платени "учени".
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Абе вие не бяхте ли заети, да ни казвате, как славянските руси, промили мочъците не българите и как сме се делели на прабългари и българи, а имало само едни българи?Извинявам се, ако е объркано, но също така са и повечето пишещи тук!И да, думата е с латински корен.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Говориш абсолютни глупости. "Цяр" като титла няма. Има цар. А тя не е "славнскя", защото идва от кесар или цезар. Още глуспоти ще пишеш ли?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът още има да се отърсва от средните векове ...
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойте и гледайте! Сега ще започнат да ви обясняват какви сте големи римляни и как само римляни са живяли по нашите земи,а не славяни,българи,така асимилираха хората в Румъния в края на 18 век и им смениха азбуката и езика,така направиха и с Украйна,Македония,Полша и т.н.,сега са се заели да сменят историята на Русия и да правят от руснаците немци и всякакви други,изхвърлили са дори титлите - княз и цяр,защото са славянски,това са болни хора,жадни за величие да натрапят своето на чуждата земя!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Да не казам, че тогава не его е имало тоя контрол. Я отиди и живей на село, да се издържаш от каквото гледаш, да ловиш риба и да гледаш деца ... малеее! Ще ти таковат онаковата! А другите ще пляскат! До това доведоха организираните масови религии, крале, царства и прочие!
16
4
 
5
 
! Отговори
Плевнелиев ви каза, преди 3 години
но неудобно е за него, че панелките ще издържат още десетилетия.Затова искат да принудят байганьовците да излязат на квартири.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У Рим бедните живеели в небостъргачи от по 4 - 5 етажа :))))))) Тоя има ли представа колко скъпо по онова време е било високото строителство . Къщите на бедните са били от дялан камък и евтино свързващо вещество .Ама карай да върви .Така е по политкоректно .По ще се хареса на управляващата хунта която плаща заплатите на такива като тоя разказвач на вицове за древните :)))) Римския Люлин ха ха ха .Саше коя е тая новата ве ?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искма да викажа,че е имало само римска култура,според някои западни държави и Хитлер,но също искам да кажа,че историята е фалшифицирана на максимум от няколко западни държави,разбира се в тяхна полза и в ущърб на източноевропейските и славянските държави!Повръща ми се от пропаганда и лицемерие!Сега пък "дом" не била славянска дума,моля ви се! Ами знаете ли,че през Средновековието славяните са живяли до северна Италия включително и до Берлин включително,славянското племе на Лютичите и т.н.?
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не дават същото усещане като живия огън."Така е! Затова хората в САЩ се събират и палят огньове, около които танцуват. И не, не говоря за индианците, ами за тея, дето танцуваха около някаква огромна сламена фигура, дето мязаше на кукумявка.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Във военен бункер.