Радев на отчет: Отстоявахме интересите на българите пред беззаконието

"Президентската институция запази гласа на разума в пандемията"
Обновена: 1 фев 2021 10:36 | 1 фев 2021 10:22, Веселина Йорданова
353

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев отчете, че президентската институция е била стожер, който е отстоявал интересите на българите у нас и зад граница през изминалата година. За четвъртата годишнина от мандата си държавният глава дава пресконференция без вицепрезидента Илияна Йотова, която е с коронавирус и под карантина.

Радев отчете още, че в тази турбулентна година институцията е продължила да бъде "последна бариера пред безаконието и лобизма".

Президентът припомни, че е снел доверието си от правителството като резултат от по думите му остра политическа криза.

Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха мотивите ми. Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а подкрепи справедливите искания с присъствие и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и техните искания да бъдат удавени в разразилата се пропагандна кампания на властта, посочи той.

По отношение на пандемията президентът каза, че институцията е запазила "гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника".

Сред приоритетите той отбеляза още отстояване на върховенството на правото, защита на държавността.

Радев каза, че са били отхвърлени пет от 7-те вета, които е наложил, но обществената реакция е потвърдила правилността на мотивите.

Президентът отчете и работата на вицепрезидента, като посочи, че въпреки ограниченията, Илияна Йотова е разширила политиките зад граница и посочи конкретно Уругвай, Мексико, Перу, Азия, Австралия, както и укрепване на съществуващите връзки с общности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари