Доставка на джипове за МВР - ще връщаме ли пари на ЕС?

Материалите от ОЛАФ присъединени към дело за търговия с влияние
Обновена: 2 фев 2021 20:55 | 2 фев 2021 18:46, Веселина Йорданова
56
Доставка на джипове за МВР - ще връщаме ли пари на ЕС?
Снимка: БГНЕС

Доклад, публикуван вчера от ОЛАФ, твърди, че са установени сериозни нарушения в търга за закупуване на високопроходими полицейски автомобили. Затова отпуснатите 6 млн. евро безвъзмездна помощ трябва да бъдат върнати от МВР, а на прокуратурата е препоръчано да направи преценка за необходимостта от разследване за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

Днес от спецпрокуратурата съобщиха, че са получили доклада още на 6 януари, а материалите от ОЛАФ са присъединени към дело за възможна търговия с влияние, защото по него се проверявали данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления, предаде БНР.

На брифинг от спецобвинението нито потвърдиха, нито отрекоха, че става дума за разследването срещу  бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, който през 2017 година беше служебен вътрешен министър.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова категорично отказа да назове имената на Узунов и Бобоков и беше лаконична за причините за приобщаването на доклада от ОЛАФ към материалите по досъдебното производство, по което работи спецпрокуратурата.

С последните промени в НПК, докладите на ОЛАФ, както между впрочем и ревизионните доклади, да кажем на един орган по приходите в лицето на НАП, вече имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно производство. Те подлежат на анализ, на проверка, на оценка, наред с останалите доказателства.

По разследването за търговия с влияние предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства и прецизиране на обвиненията, съобщиха от спецобвинението, откъдето допълниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинения и на други лица.

Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава по повод медийни запитвания.
 
Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна "сензация" бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата, се посочва в съобщението.
 
Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.
 
Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г.

Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора, посочват още от президентството.

От партия ГЕРБ също излязоха с официална позиция, в която се посочва, че разследването на ОЛЮФ е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. 

"По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи.

Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", се посочва в нея.

От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев- Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от "Дондуков" 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона, заявяват от партията на Бойко Борисов.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен - МАДЕ ИН ЧИНА... това са Жипките.. това ако е високопроходим автомобил, аз съм Президентски съветник с гоУемо чекмедже... хахаха
47
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
олаф кога ще погне къщите за гости и получателите на европари за несъществуващ
засят пипер
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бря...до колкото знае пачките се раздават от герб ,и сега има двама ,кои са другите ,и как единия е бил шеф в правителство на герб ,а сега е при президента
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
РУБРИКА ПО NOVA ТВ- " ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА"- И ТОВА Е ИНСТИТУЦИЯТА,КОЯТО ДЕМОНСТРИРА ВИСШ ПИЛОТАЖ В МОРАЛА, Е ДА ДЕ, АМА НЕ...ПАРИТЕ ЩЕ ВРЪЩА КОЙ ПРИБРА ПОДКУПА ЗА ПО СТАРИЯ МОДЕЛ ДЖИПКИ, ОЛАФ Е ДАЛ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЙ ТОЧНО ЩЕ ПЛАЩА.
44
6
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
Мутри вън а ? А те Узунов Бобокови и техния шеф Радев ! Народа мъдро е казал КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА Внимавай какво си пожелаваш- Нинова искаше Кьовеши да разследва и ето ти Кьовеши ако пък я подпука за Техноимпекс ? А Йончева дето изпадна от мотора за КТБ ? Майко мила...
43
1
 
4
 
! Отговори
Климактолог преди 4 седмици
Те чинно тихо кротко безропотно старателно внимателно равномерно Си крадътт.
А ние после бурно трескаво треперещи плащаме глобите . Им.
42
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 4 седмици
Най добре ще се разбере кой е виновен като видят в кое чекмедже са влезли комисионните
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Бойко подкара ли лада нива или още е с джипа на горското.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
27

SUV е "паркетен джип". Няма 4х4 или поне качествено, не е правен за горски терен. При SUV липсват и предавките за офроуд.

Да не говорим, че поръчаните от МВР май били само с предно предаване.
39
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 седмици
Понеже вярват на нашите родни съдии и прокурори, изчакаха Кьовеши да събере екип. Независимите съдии прокурори кевърци и т.н. не е лошо да станат клиенти на Кьовеши.
38
3
 
12
 
! Отговори
999 преди 4 седмици
Гришата е в отбора на Руменчо.
37
1
 
12
 
! Отговори
Ееееяя преди 4 седмици
Що не казвате ЧИЙ е Гриша Ганчев? Разследвайте И СПЕЧЕЛИЛИЯТ " КОНКУРСА" , защото той е дал нещо, за да спечели!!!
36
3
 
14
 
! Отговори
решетников преди 4 седмици
От президентството пак са излезли с познатия ни комунистически номер "А вие защо биете черните".
35
3
 
10
 
! Отговори
някой преди 4 седмици
Кметчето на Бургас от години го разследват от Олаф, ама никъде не се пише за това. Направи собствениците на фирми в Турция мвого богати с парите на Европа.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойко прибра още 2 кюлчета още в нощното шкафче, сега народа ще връща пари..
Нормална ситуация в България....... И Техноимпексова прибра доста валута, не е само Шкафчо!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не се усетят да разследват всички похарчени евросредства в България, че тогаз жална ни майка.

А трябва даже би трябвало да е абсолютно задължително! Колкото повече разпорени БКП задни части толкова по добре за всеки честен българин!
32
6
 
10
 
! Отговори
БСП преди 4 седмици
Бойко прибра още 2 кюлчета още в нощното шкафче, сега народа ще връща пари..
Нормална ситуация в България.
31
2
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 4 седмици
Да не се усетят да разследват всички похарчени евросредства в България, че тогаз жална ни майка.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога е променена поръчката е важното, а това е при служебното правителство, след това са се подписали и са паднали в капана.
29
8
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 4 седмици
Това е върхът на лъжите и кражбите на Герб. С вас е свършено другарче!