Доставка на джипове за МВР - ще връщаме ли пари на ЕС?

Материалите от ОЛАФ присъединени към дело за търговия с влияние
Обновена: 2 фев 2021 20:55 | 2 фев 2021 18:46, Веселина Йорданова
56
Доставка на джипове за МВР - ще връщаме ли пари на ЕС?
Снимка: БГНЕС

Доклад, публикуван вчера от ОЛАФ, твърди, че са установени сериозни нарушения в търга за закупуване на високопроходими полицейски автомобили. Затова отпуснатите 6 млн. евро безвъзмездна помощ трябва да бъдат върнати от МВР, а на прокуратурата е препоръчано да направи преценка за необходимостта от разследване за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

Днес от спецпрокуратурата съобщиха, че са получили доклада още на 6 януари, а материалите от ОЛАФ са присъединени към дело за възможна търговия с влияние, защото по него се проверявали данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления, предаде БНР.

На брифинг от спецобвинението нито потвърдиха, нито отрекоха, че става дума за разследването срещу  бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, който през 2017 година беше служебен вътрешен министър.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова категорично отказа да назове имената на Узунов и Бобоков и беше лаконична за причините за приобщаването на доклада от ОЛАФ към материалите по досъдебното производство, по което работи спецпрокуратурата.

С последните промени в НПК, докладите на ОЛАФ, както между впрочем и ревизионните доклади, да кажем на един орган по приходите в лицето на НАП, вече имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно производство. Те подлежат на анализ, на проверка, на оценка, наред с останалите доказателства.

По разследването за търговия с влияние предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства и прецизиране на обвиненията, съобщиха от спецобвинението, откъдето допълниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинения и на други лица.

Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава по повод медийни запитвания.
 
Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна "сензация" бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата, се посочва в съобщението.
 
Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.
 
Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г.

Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора, посочват още от президентството.

От партия ГЕРБ също излязоха с официална позиция, в която се посочва, че разследването на ОЛЮФ е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. 

"По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи.

Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", се посочва в нея.

От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев- Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от "Дондуков" 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона, заявяват от партията на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсурд. Мутромилиционерите не може да мамят. Те са биещото сърце на партията. Спомням си, че преди време и някой дори беше публикувал договора, подписан от ББ. Новото е намесата на ОЛАФ. Докато не ги изхвърлят всички до един както в Грузия и Малта няма да имаме полиция в тази държава.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или ще връщате парите, или върнете джипката на Боко в Брюксел.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОПГ мвр сега ще увличат глобите и нормата на полицай за глоби.
20
2
 
9
 
! Отговори
А сега преди 3 години
До кого е близък Гриша Ганчев, защото тъкмо негова фирма е спечелила " конкурса" и кой тогава е бил министър на вътрешните работи???? КАЖЕТЕ!
19
6
 
7
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Станишев е виновен,а не Бай-***. 6млн.са нищо в сравнение с милиардите окрадени от шайката.Затова живеем в мизерия и нищета.
18
3
 
12
 
! Отговори
Кметът преди 3 години
Отново корупционни схеми,докога крадци?
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ушевите да си отделят от рушветите, и да ги връщат парите. На народа му стига че хрантути осемдесет хилядна банда шуробадженакорушветчийски потомствени копои, замесени във всевъзможни престъпления и овъртолени в какви ли не схеми. Струващи над два милиарда лева годишно, само преки разходи без да се броят щетите нанесени от престъпното им действие или бездействие.
16
6
 
9
 
! Отговори
Тулуп връщай парите преди 3 години
Също така обяви публично колко струва твойта жипка. Пред гласоподавателите!!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от ЕС малко пачки търсят ,но да ли ще връщаме ние всички тия пари или третите лица за които за сега не знае )
14
1
 
19
 
! Отговори
ОПГ мвр преди 3 години
Не МВР а народа ще връща парите,теса си направили сметката и прибрали комисиони те.
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе това ли е най важното в държавата 6 млн!?А за метрото където потъват милиарди и което го потопи перловската река нито дума.А 3 млд дадени на руснаците за газопровод от които България няма никаква полза,нито дума!А за 4 млд потънали в Белене? А за 48 млн подарени на Гергов?А за 58млн дадени на Доган за резерв? И т.н и т.н.
12
2
 
12
 
! Отговори
Дубаеца преди 3 години
Нема такава държава, нищо неможе да се направи като хората без да се открадне нещо. Крадливо племе! :(
11
3
 
8
 
! Отговори
Wc преди 3 години
ТЕ СА СИ ГИ УСВОИЛИ. .ДРУГИ СА ИМ ГИ ПОДАРИЛИ...ПАЗИ БОЖЕ МИЛИЦИОНЕРИ ДА НИ ОПАЗВАТ.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-страшното от цялата работа е че прокуратурата се зае със случая чал след като от олаф повдигнаха въпросът. Ако не бяха нямаше и да се чуе за това, ама сега няма как трябва да разследват!А точно това е работата на прокуратурата да разследва всяка такава поръчка особенно ако е по-бързата процедура поради съответните обстоятелства.Точно при такива поръчки се правят най-големите измами и там трябва да се гледа! Ама не и нашата прокуратура която явно е с едно затворено око!!
9
0
 
12
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Сложете я тази новина ако искате в последна глуха!!!Пак ше се разчуе !
8
2
 
14
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
От ОЛАФ чували ли са за поговорката кръв повръщам,ПАРИ не връщам!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баххти резила . Свлачища отвсякъде
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гепили са парите за нови джипове и са пребоядисали няколко стари.Нормално все пак е МВР.. Защо въобще ни занимавате с тая прослойка от населението?Всеки ден има случаи на роми изпили и изяли целевата помощ я за отопление или за деца.И тия са същите.
5
4
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Микреджудже да спира покупки на чорби, и да връща парите като си прибере тенекиите.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги връщаме -Ние !Както връщаме и онези от .....КТБ !Макар ,че ,някой друг ги ползува :))