Дистанционната работа размива времето за работа и почивка

Трябва да работим за създаването на така култура, заяви Мария Минчева
4 фев 2021 21:25, Анисия Иванова
18
Дистанционната работа размива времето за работа и почивка
Снимка: Pixabay

Работата от разстояние не увеличава работното време, но увеличава риска служителите да работят повече. Това заяви Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Ние самите трябва да работим за създаването на култура, в която уважаваме личното си време и да използваме ефективно и служебното си. Информационните технологии размиват разликата между времето за работа и времето за почивка", заяви Минчева.

"Правото на откъсване от работна среда е основно право на работниците", категорична е тя.

"Работниците нямат задължение да си преглеждат служебния имейл или да отговарят на телефонни обаждания, когато са в извън работно време. Никой не може да ви принуди да работите извън определеното ви работното време“, допълни тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато говорим за извънреден труд и увеличено работно време, то това трябва да ви бъде възложено от работодателя“, допълва Минчева.

Гостът цитира изследване, според което преди Covid пандемията работниците от рaзстояние са едва 5%, а в момента са 30%.

"Има и психологически елемент. Хората са социални същества и са свикнали да общуват един с друг. Работата от вкъщи има предимства, но от друга страна може да доведе и до социална изолация. Трябва да се подхожда внимателно, когато се избира такава форма на работа.“, допълни Минчева.

Тя каза, че работата от дома е установена в Кодекса на труда още от 2011 г., но преди пандемията от тази форма са се възползвали предимно компании в ИТ сектора.

"Заради пандемията на много компании им се наложи да използват тази форма и се оказаха неподготвени. За работодателите е трудно да проследяват дали се върши работата ефективно и по какъв начин служителите отчитат дейност", каза още Минчева.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15И каква работа па извършваш ти?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
. Всичко си зависи от фирмата и работата.При някои е перфектно, при други позиции е неприложимо.Аз, например, няма как да работя от вкъщи.
12
1
 
2
 
! Отговори
от вкъщи преди 3 години
работим от вкъши вече цяла година и сме много по-добре като производителност отколкото като работихме от офиса...тия офиси поне за работа като нашата трябва да ги махнат напълно
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работа от къщи няма.Не имало и няма да има.Работата се върши с ръце и на място.Можеш да излъжеш някого за кратко време, но не можеш да излъжеш себе си.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 12И да ... Работя като преподавател в детска градина.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има и психологически елемент. Хората са социални същества и са свикнали да общуват един с друг. Работата от вкъщи има предимства, но от друга страна може да доведе и до социална изолация."Тая жена не е била в съвременен офис, нали? Няма по-социално изолиращо изживяване от "богатата комуникация и пълният спектър на човешките взаимоотношения", какъвто го има в бездушна среда, кудето всеки само крещи "печалба, тагет, печалба, таргет" ...
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Работниците нямат задължение да си преглеждат служебния имейл или да отговарят на телефонни обаждания, когато са в извън работно време. Никой не може да ви принуди да работите извън определеното ви работното времеЗависи от позицията ти.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Създаваме алгоритми, които увеличата продуктивността и печалбите на ферми, търговци и производители на храни с до 40%. Не знам за теб, но това ако е нищо, предлагам ти, да си ханещ Das Kapital да целунеш портрета на Ленин и да си изгърмиш 20 пъти в главата с книгата.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционно хората работят от курортите. Тая уфсъ няма какво да ги жали.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати работодателя, който,,не можел да разбере дали работникът му работи,,.Явно проблем има с политиките ,,разделяй и владей.,
4
4
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
"Трябва да работим за създаването на така култура..."Пише се "такаа". Някой в котчината работи ли си по специалността???!!!
3
3
 
5
 
! Отговори
ВУТЕ преди 3 години
Никой не мое на мене да ми плати толко много, колко я моем да НЕ работим!!!
2
10
 
5
 
! Отговори
Объркаха младите преди 3 години
Да ***по цял ден пред екрана не е работа!Работата е на полето, във фабриката, на строежа.....нещо реално да произведеш.Всичко друго е преливане от пусто в празно.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има камера във всяка тоалетна чиния.