Южноафриканският щам може да зарази до 90% от преболедувалите

Дори с антитела и имунитет те са уязвими за новите щамове
4 фев 2021 15:55, Анисия Иванова
41

Навлизането на новите варианти може да доведе до по-сериозно разпространение на заразата и преболедувалите ще бъдат силно възприемчиви. Има известен процент население, което е преболедувало основния вариант, но шансът да мутира вирусът е голям, затова се прави това секвениране. Дори с антитела и клетъчен имунитет преболедувалите са изключително уязвими за новите щамове". Това заяви специалистът по клинична имунология в УБ "Лозенец" и асистент към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Цветелина Великова в ефира на "България сутрин".

"Южноафриканският вариант може да зарази до 90% от вече преболедувалите", подчерта Великова.

По думите ѝ ваксините все още показват предпазване срещу новите щамове - "дори и да са с намалено действие, те все пак действат".

Още по темата
"В момента компаниите правят 2 неща - тестват серуми на пациенти с новите щамове и другото е леко да модифицират ваксината, за да може новите варианти да бъдат по-рано достъпни", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според Цветелина Великова в последните дни хората са получили разнородна информация, която ги обърква, затова и въпросите им са съвсем резонни.

"Всички ваксини са подходящи за определена възраст, те са тествани на големи групи лица - включително над 55 и над 65, няма значение дали са РНК ваксини или с вирусен вектор. Официално казват, че нямат противопоказания, а хроничноболните са основен таргет на ваксинация. Ефективността може да бъде различна, но няма противопоказания. Препаратите могат да бъдат прилагани на лица над 18 и над 65 безопасно. Ваксината, базирана на вирусен вектор, има нужда от по-дълъг период, за да се постави втората доза, но това не означава, че е по-малко ефективна", обясни тя.

И заяви, че шансът за колективен имунитет е чрез ваксинация, а не чрез естествено преболедуване, защото то води до усложнения и нови мутации. "Вирусът изключително много потиска имунната система. Може би вече е в страната южноафриканският вариант, може би не, но мерките ще бъдат взети спрямо разпространението на новите варианти", каза специалистът по клинична имунология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшиви ваксини ,за това измислиха нови вируси !
34
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Значи няма смисъл да се ваксинираме!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чрез геномно секвениране се създават нови и нови щамове на Ковид
32
1
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Сагъ веке ша са мре.
31
0
 
6
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Доста бързо изпадна от първа страница тази пропагандна дописка, като се усетиха от коментарите каква колосална глупост и очевидна лъжа са написали
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз примерно съм на 54, здрава, скоро ред за ваксина няма да ми дойде, пък за втора доза ееехееей...май добре, че през ноември го изкарах леко и имам някакви антитела!
29
0
 
26
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Значи, да обобщим! Имунитетът ти срещу стария щам не важи за пред новия, но пък ваксината за стария действа и на новия. Тука нещо съвсем ни взеха за баламурници. Ама пък и ние сме си такива, щом още не сме избесили тези "учени" да висят по уличните лампи
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, почна новата версия... Страх, страх.
27
1
 
8
 
! Отговори
Money for nothing преди 3 години
Както каза един познат: Половината народ ще се изтрепе да сложи по скоро ваксината другата половина е умряла от страх че ще ги уморят с ваксината. Ами.... Айде разберете се да е. ба мам. ка му!!!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво означава да се зарази.човек е постоянно в контакт с множество вируси но затова си има имунна система.по важно е колко ще се разболеят.
25
1
 
20
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Не забравяйте, че за ваксините са дадени луди пари и затова трябва да се ваксинираме, за да не ги изхвърлят зян! Че полза от тях няма, всеки ЧОВЕК знае, за вредата от тях също всеки ЧОВЕК знае!
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре напишете пак за оня,който се "заразил" с два щама едновременно. Номер едно е, това бледнее.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателства някакви...???
22
1
 
11
 
! Отговори
ПРАСЕ преди 3 години
СВИНСКИ ГРИП КОГА??
21
0
 
21
 
! Отговори
О. Бендер преди 3 години
"ВАКСИНИТЕ" създават чрез клетките ви имитация на вирусния протеин - от ПЪРВИЯ ВАРИАНТ. Ха сега да познаем, ако имунната ни система "Дори с антитела и клетъчен имунитет преболедувалите са изключително уязвими за новите щамове" .... Каква е разликата при "ваксините"? В най-добрия 0лучай - НИКАКВА! Но по-вероятно, дори ще се представят по-зле от имунната система на просто преболедувал срещу новия вариант. Никой, който не СПИРА да извърта и да манипулира фактите, няма шанс да ми пробута стоката си!
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ваксините предпазват от новите Щамове и могат да се ползват от всяка възрастова група?Да ама вече полови Европа не препоръчва на гражданите си над 65 години да ползват ваксината на Astra Zeneca,а относно до това дали ни пазят от новите разновидности на Covid-19 все още няма единно мнение!
19
2
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
И как го изкара, грип ли беше или истинския Ковид-19 ??? И от кадя на кадя мислиш, че си карал Ковид-19???
18
0
 
9
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Почти повярвах. И колко човека има до сега които са го карали 2 пъти? При 100-200 милиона заразени има сигурно няколко хиляди, които са го карали 2 пъти.И каква е гаранцията, че ваксината ще работи срещу мутациите на вируса след 2 месеца?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1234За съжаление трябва да се съглася с това твърдение. Животът какъвто го познавахме преди тая история, в една или друга форма, няма да се върне повече май. Опитват се да променят "нормалното" във всяка една сфера на живота и ние успешно им помагаме. Скоро ценностите от преди 50 години ще са само далечен спомен, ако и това позволят.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще откриете българския щам. Май пак изоставаме и Африка е преди нас.