Киносалони заплашват с бойкот на българските филми

Основният проблем ще бъде за малките киносалони извън София, каза доц. Александър Донев
4 фев 2021 17:05, Ния Христова
32
Киносалони заплашват с бойкот на българските филми
Снимка: БГНЕС
Част от киносалоните в София се подготвят да отворят в петък, а други вече го направиха. Какви са загубите им от затварянето и защо някои от тях заплашват, че ще спрат да излъчват български филми? 
 
Точно отворили за посетители и киносалоните се сблъскват с нов проблем - поправки в закона за филмовата индустрия, които вече са минали на първо четене. Защо този закон обаме ще създаде проблеми? 
 
"Проблемите са в това, че през последните две години и половина бяха образувани работни групи, които работеха по закона. За съжаление, разпространителите и киносалоните не бяхме допускани през това изключително дълго време. В края на процеса подадохме нашето становище в рамките на общественото обсъждане, което отново не беше отразено изобщо", каза пред bTV Божидар Илиев, председател на Българската асоциация на киносалоните. 
 
"Конкретното държавно предложение е двойното увеличаване на квотата и изискването на кината да отделят 10% от прожекциите си за показ на български заглавия", допълни той. 
 
"Същевременно съществени суми и финансиране се отпускат на филми, които имат изключително слаб интерес от страна на зрителите. Вследствие на което кината са задължени да показват филми, които не могат да обезпечат финансово разходите им, а в същото време не могат да получат и държавно финансиране заради промяна в тази формула", каза още Илиев. 
 
"Основният проблем ще бъде за малките киносалони извън София. Арткината в София и в момента се справят - и с процента, и със зрителите. Но за малките киносалони това двойно увеличение може да бъде гибелно", каза доц. Александър Донев, експерт "Разпространение и кинопоказ".
 
"Още повече, имайки предвид големите глоби - максималният размер е 14 хил. лева за неизпълнение на тази квота, а при повторно нарушение - увеличението е двойно", допълни той. 
 
"Тази ситуация ще продължи, оборотите няма да се вдигнат. Това означава катастрофа, фалит и ликвидиране на местата, където ще могат да се показват филми. Това не е дейност, като отваряне на сергия на пазара - тук работят висококвалифицирани хора, оборудването на едно кино е скъпо", каза още Донев. 
 
"Надяваме се да се получи някакъв диалог. Имахме среща с комисия на култура в Народното събрание. Надявам се да забележим някаква чуваемост поне в края на този етап", допълни Божидар Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киното е отживелица. Също като телевизията и радиото. Поддържат ги все още заради по старите поколения които не са запознати с новите технологии.Но сега е ерата на виртуалната реалност. Хората вече не искат да са пасивни зрители.Сега всеки може да участва във "филма".В следващите години ще започнат да излизат супер реалистични компютърни игри на базата на Unreal Engine 5 и киното съвсем ще умре.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата глупост на някои изк.уфе.ли кратуни. Защо трябва да задължават някого да гледа блудкавите БГ подобия на филми? Този направил жена си актриса, онзи набутал брата си- наркоман, да се кълчи пред камерата, трети сложил любовницата си на сцената, и ако има награда за некадърност, поне десет актьора ще са първи!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви се, стойте си в Англия и Испания. Моля ви, не се връщайте никога при нас, там е по-хубаво. Тук е гадно!
7
1
 
22
 
! Отговори
бг преди 3 години
Няма да коментирам художествените качества на бг. киното. Ще обърна внимание на техническите такива. Значи, или аз имам проблеми със слуха, или в нашата киноиндустрия няма озвучители, тонрежисьори, саунд- мейкъри или както там се наричат. Не разбирам и половината от диалозите, а твърдя, че познавам добре българския език..
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ми липсват повечето псевдо актриси и актьори по шуробаджанашка и любовна линия станали такива
5
3
 
16
 
! Отговори
помня преди 3 години
Едно време в баровете и дискотеките имаше такъв задължителен процент българска музика. Диджеите я напраскваха в началото на вечерта, когато има малко посетители, за да не изгонят публиката по-късно. Явно и г-жа Караиванова помни, та е въвела тази смешна принудителна мярка.
4
1
 
19
 
! Отговори
Български филми преди 3 години
и сериали?Сърдим се на артистите(тях виждаме),че емоционално са като счетоводители,обсъждащи стария бюджет на треторазрядна фирма.Но вината за слабото качество на родните продукции не е тяхна.По веригата:продуцентите нямали бюджет-като нямат,да си осигурят и тогава да правятфилми;кастингът е предрешен,шуробаджанашки;най-голяма вина иматрежисьорите,изискващи и допускащи елементарна и често наивна игра постари шаблони от артистите;каскадите са евтини и неубедителни.Как дагледаш недоделки?
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То само една фирма има киносалони бре. Кво ша плашат?
2
1
 
15
 
! Отговори
У преди 3 години
Не са само българските! Преди поне 2г последно ходихме и даваха някакъв екшън-фантастичен-Смъртоносни машини. Влязохме 10на човека, 3-4 си излязоха, но ние търпяхме, защото трябваше да се върнем след полунощ заради купон в къщи. Ако беше топло времето щях да изляза на 15та минута. По същото време даваха и някакво кунг-фу в друга зала. Явно е трудно да се направи добър филм, затова има много булашик, а хубав филм може да се гледа още и още..
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая истината излезна на показ. От българските филми нищо не става щом и родните киносалони ме ги искат