Трета вълна на вируса вкарва в непредсказуем сценарий за вота

"При война може да сключите примирие, вирусът е машина"
111
Трета вълна на вируса вкарва в непредсказуем сценарий за вота
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент "Информатика" на Нов български университет, пред БНР.

По думите му в момента сме с положително репродуктивно число - един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи, изтъкна математикът. По думите му не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече.

Липсва дисциплина, хората нямат и доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, допълни Лъчезар Томов.

Според него големите ученици трябва да с по-хубави маски и да учат на постоянно отворени прозорци, както и да се тества "активно и агресивно".

Школите за танци и фитнесите също са места, където би могло да има клъстери, каза още Томов. Той определи посетителите на фитнес залите като рискови като поведение.

Това са хора, които не носят маски никъде, които не внимават какво правят, купонясват, които обикновено са малко по-здрави от другите и дори няма да знаят, че са болни, изтъкна той.

Има закъснение от една седмици между мерките и задействането им, посочи Лъчезар Томов.  

Разликата между войната и епидемията е, че при войната можете да сключите примирие с разумен противник, коментира в заключение преподавателят.

"Вирусът не е разумен. Той е машина. Вирусът не може да сключи примирие. Имате само две устойчиви състояния – ендемичен вирус: постоянни епидемии, постоянно умиране на хора дълго време, особено когато е стабилен като коронавируса, или изчезва, както изчезна първият SARS. Вече е късно да изчезне само с блокади. Обаче може да изчезне със систематично ваксиниране за няколко години", посочи още Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз написах вчера кои ще гласуват КУрто,Мурто,Спас,Атанас,какСийка,леляМиче и бабаПена,не 6 а седем партии ще влязат в парламента.Седем избирателя,седем партии а най-едрият между тях ще бъде премиер.Ако сегашното НС според психодесните и отровните,Корнела и Слав е цирк,то следващото ЩЕ Е СЕЛ.СКИ ПАНАИР от най=долнопробен вид.Ако ГЕРБ не направи правителство вероятно ще има избори заедно с другите/ама чак ми е неприятно да кажа президентски заради сегашната страхотна двойка/.
83
3
 
9
 
! Отговори
да си дойдем на дума преди 3 години
започна подгрявката за адължително ваксиниране, а на тоя му пожелавам вакцинация на цялата му семка - от децата до бабите и дядовците
82
3
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НЯМА СТРАШНО ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО ОЩЕ НИЩО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ. ОЩЕ ИМА ХЛЯБ ПО МАГАЗИНТЕ
81
1
 
6
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Изчислил съм за изборите кривата с КОВИД 19 да е в пик. Локдаун и само махалите и ГЕРБ-активистите ще гласуваме!!!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писах че пандемията е дар божи за Бойко, това му е един от предполагаемите варианти да удължи едноличната си власт :) Може да не е така, но виждам че подготвят почвата медиите :))
79
7
 
4
 
! Отговори
предложение преди 3 години
пуснете хората да си живеят живота който иска да спазва мерките който иска да не ги спазва, стройте болници, привличайте нови лекари и мед. работници. това е решениетонеможе да налагаш безгранично забрани на цели народи, ще стане по-зле помнете ми думатаникой няма да ти каже нищо ако си ходиш с маска или си седиш само вкъщино неможе да наложиш това на всички...стройте болници, привличайте лекари ако трябва от други държавитова еваксинирайте повече хора които искат, ням друго решение
78
0
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
Кози и пръчове за продан3 бр. Пръчове -150 лв броя20-тина кози - 120 лв брояДоговаряне на мястоМоля да не ми звънът и пишат хора който дават по 50-60 лв за животноДа не си губим времето взаимно !!!
77
4
 
6
 
! Отговори
Ужаст преди 3 години
Пак сте много смели "на хартия" утре не дай боже като се напълнят болниците пак, че хейтите ква била държавата, а баш тия дето все мрънкят им дай само кръчми и маси, после чакал ли ейка 4 часа същия тоя гном дето тука много му знае устата . Вчера памаросах един у фантастико без маска дето ме зяпаше нагло, и той смел го даваше *** след шамара почна да скляпа и напусна обекта.
76
3
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
При капитализма от 1989та до 2010г българите жевеехме богато, но после дойдоха комунистите от ГЕРБ и върнаха комунизма и днес живеем зле при комунизма и българите живеем в коминистическа бедност.
75
7
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Ох, да дойде най-после спасителния 4-ти април да свалим комунистите от ГЕРБ и Борисов и да си турим някои други капиталисти, няма значение кои, който и да е ще бъде по-добре от комунистите от ГЕРБ, и да ни управляват живота да ни създават условия да се развиваме като капиталисти да увеличаваме капиталите си и да живеем като материоано богати хора, ох!
74
5
 
1
 
! Отговори
СЛАВИ ПОБЕДА ПРЕМИЕР преди 3 години
Боко Патлака -- върна КОМУНИЗАМААА !!ЗА 11 ГОДИНИ == ДЪРЖАВАТА И ВЛАСТТА = СА ОТНОВО НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАБОТОДАТЕЛЛ !! В БЪЛГАРИЯ....ОФИЦИАЛНО = 455 000 Е АДМИНИСТРАЦИЯТА САМО -- ТИП ''''ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ'''...Тука влиза ВСЬО ЩО Е НА ХРАНИЛКА КЪМ ВЕДОМОСТВЕНА и Правителсвена Фирма + служителите = чистачи ,учители ,шлосери към Общината ..и тн.ДЪРЖАВАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАБОТОДАТЕЛ !!ТОВА Е ДИРЕКТНА И ПРЯКА ФОРМА НА ЧИСТ КОМУНИЗЪМ,,, МАРКС Е ПИСАЛ ЗА ТОВА В ''КАПИТАЛА'' .
73
5
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Някой иска да...останат хората по домовете от...страх и да отидат до урните нисък % избиратели.Кой ли е той -Койчо от Банкя.
72
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Защо лъжеш? За да може да се направи някакъв модел трябва да има представителна, а не манипулирана извадка.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите само предупреждават!
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев Чорапа ще промени датата какво плачете!
69
2
 
4
 
! Отговори
Сега преди 3 години
вече идва големия бъркоч.Ще мешат ваксини разни ставаме маймуни. А идва и смесения ковид.Почват на ново разигравките.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то е като в цяла Европа! Какво плачеш,искахме капитализъм!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти оди и побий байрака тая вечер на Дондуков 2! А ние като по глупави ще си седиме на топло! Айде че сбирката почва!
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В болницата вече не питат какво ти е? Питат плати ли си? Ето такава е цялата ни държава. Пълна с ***
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че сте цяло стадо смръдливци за един кокал! Няма да ви стигне за всички!