Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути

Най-добрият имунитет се придобивал след преболедуване
Обновена: 5 фев 2021 10:31 | 5 фев 2021 10:15, Камелия Цветанова
101
Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bTV.

Още по темата

По думите му британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вируса да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, каза епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.
Проф. Кантарджиев: Сега 10 души заразяват 12, но заради британския вариант се очаква ръст

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ее затова пък тук отворихте моловете.фитнесите.кината и училищата за гимназисти.. кой е неадекватният управленец-Борисов..на изборите ще види народната любов . от тези които доживеят дотогава.
25
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за това ли набутахте гимназистите обратно по училищата? Да го поразнесат още повече.
24
14
 
9
 
! Отговори
до 24 Анонимен преди 3 години
да оставят народа да си живее, казваш... а затова ли циври по форумите през есента, че нямало легла в болниците и хората умирали по стълбите
23
14
 
11
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори като тях, както и като Другарките Нинова и Йончева , които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
22
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев"И с мерки и без мерки пак ще има трета вълна и не само трета. Оставете народа да си живее и тогав вълната ще е само една.
21
5
 
32
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
Спрете се вече! Подготвяйте болниците и си вършете работата за която имате титли! Стига вече с тези медийни изяви!!!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си направих една маска от едни стари дупчени обувки. Дали ме пази от вируса? Ако професора е във форума да ми каже.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся,значи,далаверата става много интересна - оформят се две групи стадни доброволци:едната да си *** васини,а другата да тича при заразените в ковид отделенията и да се заразява по-бързо,и колкото се може в по-голямо количество!И когато двете групи подстада се срещнат ще се оформи голямото и завършено стадо по имунитет!Има обаче,два въпроса:1)щом става с директно заразяване,за каква гуйня е необхосима ваксинацията;2)А какво ще стане с тези,които въобще не се заразяват-и директно и с ваксин
18
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 3 години
мен за токо време не мож ми стане уредо
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като си помислиш за него и край - разболяваш се! Затова трябва да си нaхaкaме ваксината, която спира способността ни да мислим. Ходещи флашки, ама здрави!
16
3
 
9
 
! Отговори
Бързак преди 3 години
Новината си е супер. Не подценявайте вируса е преминал да прави бързият клетъчен секс. Опложда вашите клетки ускорено.
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, дори след "заразяване" умирате до 3 секунди ...от смях.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това е нещо като фалшива новина.Кантарджиев да каже в коя лаборатория са направени тези изследния и да ги докаже. То можеше да каже че се хваща и за 10 секунди.
13
3
 
12
 
! Отговори
Бързак е този вирус преди 3 години
Много бързо прави множествен секс с всички ваши клетки и се множи това чудо с нечувана скорост. Полът на вируса е мъжки и с бясна скорост ще оплоди и както жени така и мъже.
12
2
 
15
 
! Отговори
Затваряйте-ги преди 3 години
Затваряйте ги ингилизите! Нали сикаха извън ЕС, сега пък ние не ви искаме да ходите в ЕС. Заключвайте ги!!
11
3
 
20
 
! Отговори
СДР преди 3 години
ЧАКАТ НИ ОЩЕ 1923 КОВИД ВЪЛНИ????ОСТАВЕТЕ НАРОДЕЦА НА ЧАЛГА И КИФТЕТА...СЛАВИ ПРЕМИЕР
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам да кажат, че британския щам ще е най-заразен на 4ти април... То те и сега ни го казват така. Ако можете да четете между редовете. Страхлив и глупав народ се управлява най-лесно.
9
8
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 3 години
мечтаят си галениците на Фигуранта и на чичо си Васко да се организира всенарадно вастание и да се върнат комунистите на власт, тогава, ех.... Народен съд, бесилки, разстрели, коФчези... мечата на протестърите
8
3
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЯМА ДА СЕ СПРАТ!!!ВСИЧКИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА СА ИНСТРУКТИРАНИ И ТО ПО ГРАФИК!!!ИНАЧЕ УВОЛНЕНИЕ
7
5
 
5
 
! Отговори
К2 преди 3 години
Алпинистите от връх К2 половината са с измръзвания при - 50 градуса и силен вятър, Скатов май е успял да се върне в лагера, няколко човека са с измръзвания! Не са успели да стигнат до върха!