Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути

Най-добрият имунитет се придобивал след преболедуване
Обновена: 5 фев 2021 10:31 | 5 фев 2021 10:15, Камелия Цветанова
101
Британският щам на коронавируса разболявал само за 5 минути
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bTV.

Още по темата

По думите му британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вируса да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, каза епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.
Проф. Кантарджиев: Сега 10 души заразяват 12, но заради британския вариант се очаква ръст

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми английско качество а не китайско :))) Английския е по качествен по хубу от него да са разболейте .И не забравяйте че това е едва третата вълна .А вълнението е седем бала
5
1
 
27
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Важното е, английските туристи да се чувстват добре у чибанско и да не ги затормозяваме с тестове на границата! Нали ве баце ?
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** да спзва мерки? Моля ви! Вирус няма, сервитьорите като обезумели по паркове и градинки пият биричка като лентяи и мъдрят конспирации.
3
3
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Машината за...плашене работи,на...пълни обороти.Кой има полза от...това;Койчо от...Банкя.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, можело значи?Да се каже за имунитета.
1
4
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
КАНТАРДЖИЕВ Е КОМУНИСТ!