Финансират проекти за заетост на хора с увреждания

3,5 млн. лв. отпуска Министерството на труда и социалната политика
5 фев 2021 22:37, Анисия Иванова
11
Финансират проекти за заетост на хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

С 3,5 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за разкриване на нови работни места и подобряване на условията на труд за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст през 2021 г. Средствата се осигуряват по Националната програма за заетост на хора с увреждания на Министерството на труда и социалната политика.

Работодателите могат да получат до 10 000 лв. за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Със същата сума ще се финансират предложения за приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места за хора трайни увреждания в трудоспособна възраст. За квалификация и преквалификация на един работник с увреждане работодателите могат да получат до 1000 лв. Кандидатите могат да подадат документи в Агенцията за хората с увреждания (АХУ) до 15 април, съобщиха от МТСП.

По друг проект ще се осигуряват до 20 000 лв. за реализиране на проекти на хора с увреждания, които искат да стартират самостоятелен бизнес. С тези средства те ще могат да финансират инвестиционните си разходи, строително-ремонтни работи, оборудването на работните места, обучението на персонала и собственика и покриването на стартовия капитал. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Проектни предложения трябва да бъдат изпратени до 25 февруари в Агенцията за хората с увреждания.

АХУ ще финансира и проекти на предприятия със социална и стопанска насоченост, чиято цел е да подобрят условията на труд. Техният фокус трябва да бъде върху технологично обновяване на оборудването, въвеждането на нови технологии и разкриването на нови работни места. Тези със социална насоченост могат да получат до 40 000 лв., като крайният срок за подаване на предложенията е 19 март. За проекти със стопанска насоченост се кандидатства до 29 март, а максималният размер на субсидията е 80 000 лв.

Агенцията за хора с увреждания обявява и конкурс за финансиране на проекти за създаване на Центрове за защитена заетост. В него могат да участват специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, трудово-лечебни бази, както и всяка организация на хора с увреждания, регистрирана по действащото законодателство. Всеки Център за защитена заетост трябва да осигурява условия за създаване на трудови умения и навици на минимум 15 лица с множество трайни увреждания, заедно с предоставянето на минимален пакет от персонални подкрепящи услуги. Одобрените кандидати ще получат до 300 000 лв. за създаване на Център за защитена заетост. Крайният срок за подаване на проекти е 5 април.

АХУ набира и предложения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания. Те са разделени в четири компонента с размер на субсидията от 4 000 лв. до 18 000 лв. Проектното предложение може да е с предмет на дейност, отнасящ се до един от четирите компонента. Срокът за подаване е 24 февруари 2021 г.
Ще се финансират и проекти за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания. Проектните предложения ще се приемат до 4 март. Всички документи и условия за кандидатстване по проектите могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ги вече кооперациите за хора с увреждания ,останали са само председателите и счетоводители и си лапат пари от наемите ,усвояват пари по проекти и си живеят ,а държавата я няма да следи как се харчат тези средства
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може да се отпускат пари по социални проекти в кооперации за хора с увреждания ,като работят само четирима ,или председателите да си пълнят джобовите това е нехайство от страна на дъжавата,която не упражнява как се харчат тези средства.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фанансират нашите фирми ..а заплата 650 лв )
7
0
 
3
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 3 години
Почваме да лапаме с Мая яко. Пък като спечелим изборите и Мая стане премиер-какво лапане ще е.
6
0
 
2
 
! Отговори
Чекмеджан преди 3 години
Отиват у чекмеджето !!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не забравяйте да си носите членската карта на шайката Гроб, когато кандидаствате!Иначе ще видите одобрение през крив макарон!Иначе казано, няма на света такива тежки увреждания на жив човек, че той да получи пари или работа, ако гласува неправилно.
4
0
 
1
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Ха Ха Ха държавата ще финансира работодателите да наемат хора със увреждания .а на времето лошият соц предлагаше надомна работа за хората със увреждания като даже им признаваше и трудов стаж за годините които работеха във къщи .А тези които можеха да се движат ходеха на работа във специално създадени малки цехове за производтсво дребни стоки за домакинството .Сега има надомна работа ама предлагана от банда мошеници които ограбват хората най безмилостно .
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора бяхме ощетени от най новите промени, но които ги въведоха в ада ще горят...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаш Телк имаш работа и обратно ако нямаш Телк, но си болен освен че нямаш и работа , много либерално демократично. В
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аа значи хората с увреждания ще им намирате работа да си изкарват хляба а лил.. авите на социални помощи и кючеци