Как да избегнем третата вълна и кога ни предпазва ваксината?

Д-р Бацелова: Много е важно мерките да се спазват адекватно
5 фев 2021 11:05, Ния Христова
17
 
Влошаване на епидемичната обстановка и евентуален нов пик на заразените с COVID-19 след 3 седмици. Това прогнозираха здравните власти и Националният оперативен щаб.
 
"Има притеснения от евентуална трета вълна, която да доведе до това, което преживяхме късната есен, когато болниците бяха препълнени. Трябва да спазваме мерките и да бъдем много стриктни, за да го предотвратим. До голяма степен зависи от обществото", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR д-р Христиана Бацелова, която е специалист по епидемиология на инфекциозните болести.
 
Тя отбеляза, че най-добрата комбинация е спазване на мерки, ваксинация и лечение. От думите й стана ясно, че на този етап медицината изостава по отношение на лечението, а ваксинацията се извършва навсякъде, където има ваксини.
 
"Само да се постави маска не означава, че тя предпазва - трябва да покрива носа, устата и брадата. Много е важно мерките да се спазват адекватно", подчерта още специалистът.
 
Според д-р Бацелова забавянето на ваксинирането в някои държави е свързано и с доставките и логистиката. А колкото по-бързо бъде обхванато населението, толкова по-добре.
 
При две ваксинални дози се смята, че 14 дни след поставяне на втората лицето трябва да е предпазено от COVID-19. Винаги има малък процент от хора, които може да не отговорят на ваксината и да се разболеят, но да боледуват по-малко, стана ясно от думите на епидемиолога.
 
"В УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив много отдавна се подготвихме за тази ваксинация. Активно издирвахме информация от международните научни сайтове, ръководството разпространи информацията чрез листовки и имейли, консултирахме на място всеки един, който имаше притеснения", сподели още тя.
 
Във Великобритания обмислят варианта да комбинират две различни ваксини, а според д-р Бацелова в това няма нищо шокиращо и притеснително. Това е добър вариант, при който може да се види каква схема би дала по-добра защита, смята епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
За 1. Вярвам че си патриот, но ако провериш внимателно това , което отвреме навреме срамежливо се публикува , ще разбереш че България е най-засегната от липсата на ваксини. В Германия властите нямат шанс да скрият истинската картина за мизерията поради активната намеса на медиите. Надигат се все повече гласове против Ангела, тя критикува с половин уста ЕС за сляпото кацане, обещава на немците да се търсят нестандартни пътища, без да се чака. Напр. с китайски ваксини, производство на Спутник...
14
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Харам преди 3 години
За грейта рисета бидоня меркелица и камалата много пари са ни дале и че требе да ви спрем завинаги интернета и порното, Абе па 90 годин сте гледале србска ТВ я марш да мълчите
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за трета вълна ли? Ама казвайте направо и за 50-тата и за 145-тата... Да треперим и да се страхуваме и от тях, нали това е целта? Да се насажда постоянно паника, за да може да ваксинираме "доброволно" колкото може повече хора, за да може играта на локдауни и политически рейтинг на управляващите да върви
12
2
 
6
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Къде са ваксините? Отчитаме дейност или има ваксини? Говорим как няма желаещи да се ваксинират, но вие как разбрахте? Започна ли масово ваксиниране? А и дори много хора да не желаят да се ваксинират, няма нищо лошо. Всеки има право на избор.
11
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До гербисто-патриотМи то и ваксини няма! И кво - пак матряла лош или на кривия му пречи вълната!?
10
3
 
11
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Тази докторица, вместо да говори едно и също, стига е говорила за вируси!!! Време е да започне да говори за любов! Вече нито мерките са ни интересни, нито вирусите им.Животът трябва да си продължи нормално и да си гледаме кефа!Нито яко измряхме, нито яко ще измрем.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълна след вълна щам след щам и долара и еврото и лева си отиват от пейзажа .
8
5
 
16
 
! Отговори
Д-р бацилова преди 3 години
Когато някой прояви малко здрав разум и разпусне Великият ЩАБ за дезинформация. Ще си стоите под карантина и няма да гласувате, защото на Мишо ексела няма да му излязат сметките за новия парламент, както са му поръчани от тиквата.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО ИЗГОНИМ КОМУНИСТИТЕ, ВИРУСЪТ МОРИ ТЯХ
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи - вземи тая вкасина, ама на два пъти, дето не я знаеш ква е и що е, ама ще те пази, ама не точно, ама пак ще трябва да спазваш мерките... Кво?Че съм от по-просите хора, така е, ама и аз не съм толкова ***, че да ви вярвам вече.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България предпазват не с ваксини, а с обещания за ваксини.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви вални ви гонат бре ? Ни сам виждал , ни сам срещал коронавируса . Стига лъгахте , че накрая на некой шта му превърти и шава избие
3
5
 
15
 
! Отговори
Гено от Грамада преди 3 години
Западните общества са далеч по-дисциплинирани и са въшлясали от ковид. Нашият НОЩ винаги приписва грехове на хората, те са виновни, когато има ръст, а за сниженията заслугата е на НОЩ естествено.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези мерки не се спряха.Нали видяхме какво стана като се въведоха мерките.Преди да бяха въведени имаше по 4 болни от вируса на ден
1
16
 
4
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Нека хората да не се правят на умни, а да се ваксинират масово. Няма какво да се чака, още днес да отидат при личния си лекар и да се ваксинират, както им се обяснява от правителството и от НОЩ. Вече 2 месеца от старта на ваксинацията, а хората още се ослушват и не се ваксинират.