Кунчев: Пандемия не може да се спре, дистанцията вече да е 2,5 м

Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския
5 фев 2021 08:52, Елка Василева
273
Кунчев: Пандемия не може да се спре, дистанцията вече да е 2,5 м
Снимка: БГНЕС

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52. Маса мерки, които не винаги има как да се осъществят. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му, варианти ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет, въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност.

PCR е златен стандарт, ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, каза Кунчев.

Според него недоволството на хората в Босилеград и Цариброд е справедливо - сънародниците ни там работят и учат у нас, но заради ограниченията трябва да плащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест.

"Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение", категоричен беше доцентът.

Още по темата

Главният държавен здравен инспектор обясни, че е много често пандемиите протичат по такъв начин - с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия и свинския грип, а и при испанския грип.

"Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща - колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките", категоричен беше Кунчев.

Според него разхлабването на мерките е било много внимателно - само с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които по думите му е имало известна несправедливост.

"Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям", каза доцентът.

Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на учениците, ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. Не е причината и отварянето на моловете, то беше очаквано, в Западна Европа то е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени.

Кунчев заяви, че никой не се бърка на решенията на щаба, но е нормално и да се вслушват какво се случва в икономиката, "нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа, ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва". Има обмен на мнения, няма натиск, каза Кунчев.

Една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна, посочи той. Нито с мерки по границата, нито с мерки вътре в страната, но може да бъде държана под контрол, за да не срине здравната система, каза Кунчев.

Доцент Кунчев заяви още, че определяне на дата на изборите е било правомощие на президента и той се е възползвал от него.

"Оттам нататък, дали с повече или с по-малко болни, избори ще има и те ще се проведат. Но ще бъде доста по-трудно за нас провеждането им преди много голям брой болни и голям брой карантинирани. 4 април е все още далече, нека видим какво ще стане през февруари", допълни той.

Главният държавен здравен инспектор каза, че ако се одобри и четвърта ваксина срещу коронавируса, едва тогава ще има някаква възможност за избор, но само в ограничени категории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
0
 
! Отговори
До 237 преди 3 години
Да,ама друго си е ако идва от въздуха,от високо.... сигурна работа! Тези безбожни хора р.ъ СЯт от небето!!!
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност в момента открито си казват, че бъркат. Ако се вдига репродуктивно число, очаква се бум след 3 седмици, а заразността е в пъти по-висока и иска още повече дистанция и сериозни маски, то за чий се пускат ученици в клас? Колко трябва да са, за да имат отстояние 2.5 метра в стая 50кв.м.? 2х4= 8 човека максимум за площ 5х10м. Да оставим, че зимата не се отварят прозорци, а часовете не са по 10 минути. По думите на Кантарджиев всеки в класна стая е гарантирано да се зарази при един заразен.
225
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам някой да ми разкрие плана на управляващите! Затворени доживот? С тежки ограничения, глоби и забрани? С хиляди фалирали бизнеси и стотици хиляди безработни?И докога така, преди да огладнеем масово и да ви окачим по стълбовете?Как си го представяте?
224
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вирусът лети из въздуха, няма никакво значение дали си на 1,5 или 2,5 метра. Вирусът НЕ лети из въздуха и не се отделя с дишане. Вирусът излиза само при кашляне и кихане.
223
1
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
До 233Може ли малко по_подробно да ни обясните как прекарайте ковида и успяхте да изживеете?
222
0
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Дистанцията ли само е от значение?:))
221
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще ги търпим?!!
220
1
 
27
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Учител съм. Правиха ни тест за антитела и над половината работещи в училище сме прекарали вируса. Ако ние сме представителна извадка, смятайте сами какъв процент в България е преминал ковид.
219
0
 
7
 
! Отговори
Sashko преди 3 години
Smotanqk ako shte da e 10 metra
218
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кунчев, мисля, че вероятността скоро да "левитираш" до някой стълб или дърво се увеличава пропорционално с броя на"новите случаи".
217
2
 
15
 
! Отговори
4.04 преди 3 години
чакайте дойде ви края и целият ви цирк театър ще приключи скоро..ще си получите заслуженото няма да се отървете
216
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да не стане разстоян.километър като,Ние сме на всеки,кило-метър,натам вървят нещата за вас,Куне мамин
215
2
 
20
 
! Отговори
Кунчев, преди 3 години
2.5 м дистанция е малко, поне 3 метра. При следващия щам, увеличаваме разстоянието и т.н., и т.н.
214
0
 
13
 
! Отговори
До 220/221 преди 3 години
Е, как досега не разбрахте защо по цял свят броя на починалите в събота и неделя е по-малък? Това беше обяснено хиляди пъти.
213
0
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПИ си прав и не си прав. И аз го изкарах но с двустранна бронхопневмония. Десет дни температура 38-38,5 и постъпване в болница. Там още десет дни, системи, антибиотици и други лекарства. Наистина и аз съм съгласен да се изкара този вирус и да спрат с тези простотии. Проблема е че някои като мен го изкарват тежко а диабетиците и сърдечно болните си умират.
212
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия няма!Това е безумие.Има Създване на нов световен ред и пълно подчинение,като се използва въпросният вирус за внушение и манипулация на немислещите и неосъзнати хора.Негативно кодиране една година отвсякъде.Представят се нещо пред публиката - хоратаТези които си мислят че управялват света и могат да правят с хората каквото поискат.Грешат! ЛЮБОВТА е началота ТЯ дава живот свобода.Тя трябва да струи от душата и сърцето на хората.
211
8
 
7
 
! Отговори
Маска FFP2 преди 3 години
Маска FFP2 или маска FFP3 си купувайте. Клапите се повреждат (и тогава маската не пази). Затова с клапи само за топло време и бъдете готови да си купувате нови често. Или купете без клапи - но тогава е по-трудно да диша човек в жегата дълго.
210
6
 
18
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Аз най-културно си изкарах вирусчето като обикновена настинка - лека температурка до 37,5 за два дни, ден-два кашлица, загуба на обоняние за седмица и толкова. Затова ли ме затваряте бе да ви *** *** *** *** *** *** !!!Който е под 50, да постъпи отговорно, да се зарази и да изкара вируса, че ми писна вече от тия щабни плъхове!Така ще предпазите възрастните си близки от заразяване, защото след няколко дни дискомфорт вече ще сте напълно безопасни за тях. Ваксините не дават този ефект.
209
3
 
14
 
! Отговори
анонимен до 219 преди 3 години
Абсолютно прав сте .Европейците и американците сме непоправими лигльовци - затова яко ще се мре - изхода е на на къса верижка .
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До */*Защото нашите актьори нямат много акъл. При тях като почнат да спадат "случаите", пропорционално веднага започва да спада и броят на починалите. Циркът е пълен.