Сдружения: Незаконно отнемат деца за осиновяване

Искаме промяна в социалното законодателство, заяви Христо Лафчиев
5 фев 2021 18:42, Анисия Иванова
28
Сдружения: Незаконно отнемат деца за осиновяване
Снимка: БГНЕС

За промяна на социалното законодателство "закрилящо" децата на България се обявиха от сдружение "Единение за семейството и децата" и сдружение "Български родителски централен комитет – Разбунена София". На пресконференция в БТА бяха изнесени две историите, чиито деца са дадени за осиновяване без съгласието на родителите им. Причината това да се случи е утежненото законодателство, както и произвола на социалните служби в Аспарухово и Алфатар, заявиха от сдружението.

При единия случай близначките са разделени без възможност да виждат братчета и сестричета си. Децата са взети от 4-членното семейство и 4 месеца социалните отказвали да кажат къде са дадени, по-късно се разбира, че са настанени в семейства, в които майчиният език не е български, а турски, разказа бащата Николай.

При втория случай Мария, която е самотна майка и работи във Варна, оставя сина си при родителите си в Силистренско. Детето също е дадено за осиновяване без нейно знание. Когато жената отива да извади акт за раждане от Варна, където е роден синът й, социалните казват, че детето не съществува при тях. По техни думи аз нямам дете, разплака се майката.

И на трите деца е съобщено, че родителите им са ги продали, съобщиха от сдружението.

Според организаторите на пресконференцията в случая има финансова изгода, защото НПО-тата, които са посредници, получават пари за работата си. Затова от сдружението поискаха да няма посредници между социалните служби и родителите. Големи пари отиват в доставчиците на социални услуги, заяви водещият Христо Лафчиев.

От сдружението поискаха още да се промени методиката, по която се работи, всеки документ, издаден от социалните, да стига и до родителите, по всички стари дела в съда да бъдат признати и родителите за страна, представители на социалните служби да носят наказателна отговорност при некомпетентно поведение.

По двата изнесени случай - какво ще бъде развитието им и дали децата ще бъдат върнати отново при родителите си, от сдружението поискаха отговори лично от социалния министър Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.