Снежната прегръдка на Хималаите стана вечен дом за български алпинисти

Животът си там загубиха Христо Проданов и Боян Петров
Обновена: 9 фев 2021 14:19 | 5 фев 2021 23:30, Красимир Ангелов
57

Изгубени в облаците, суровите върхове на Хималаите винаги са привличали големите мечтатели със своята мистика и недостъпност. българи, дръзнали да се изправят пред величието на тази планина, остават завинаги в снежната ѝ прегръдка.

През 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест - сам, без кислороден апарат, поемайки по най-дългия и най-труден западен склон на планината, известен като "Жестокият път".

Още по темата
Той стига върха в 18:10 ч. местно време, но престоява твърде дълго там - цели 33 минути. Нощта го застига, а силите му привършват. Радистът от Първата българска експедиция се опитва да го държи буден, но не успява.

През 2018 година завинаги там остава и Боян Петров. През живота си той е изкачил общо 19 върха, 10 от които осемхилядници. Наред с това, Боян Петров успява два пъти да пребори най-коварното заболяване и да живее с тежка форма на диабет.

Въпреки всички изпитания обаче в него продължава да гори мечтата за хималайската корона. И тръгва, но остава завинаги в планината и в сърцата на своите сънародници със смелостта и силния си дух.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я хвърлете сите живи и умрели български комунисти там! :)))))))))))
37
0
 
9
 
! Отговори
бай Христо преди 3 години
Само за сведение на журналята.Петър Панайотов е жив и здрав,само дето са му отрязали пръстите на краката след Анапурна ,защото е ходил да търси двамата си колеги.Последно време даже се занимаваше и с парапланеризъм.Та такива ми ти работи.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха Отдавна в България алпинизъм - няма. Последните мохикани са Николай Петков и Дойчин Боянов.--------------------------------------------------------------Вярно ли е че тези мохикани оставиха на произвола на съдбата изнемогващия Христо Христов под Еверест през 2004 г ? Особено първият,асът,изкачил върха през 1984 , дето уж щял да прави безкислородно изкачване, ама взел със себе си 2 бутилки кислород. После на 2 пъти минал покрай Христо и не му дал поне мъничко, не се опитал да му помогне?
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А можеха да станат журналисти, като автора на статията с липса на елементарни познания по география и неспособен да напише пет имена без да ги обърка, но живи... Ама то пък един живот - толкова да ненавиждаш работата си, че да не ти пука колко си некадърен.
34
3
 
3
 
! Отговори
За тия... преди 3 години
Всички най-високи върхове са изкечени и ако е имало някакъв научен и практически смисъл ...то това е постигнато. Въобще не съжалявам инфантили,начесващи си егото,но пък завърсяващи с боклуце планините. В Хималаите вече са натрупани стотици тонове *** донесени от *** от цял свят. За тия шашавели трабват строги правила да си чистят *** и да не товарят финансово държавите си.
33
1
 
5
 
! Отговори
в Пирин преди 3 години
Загинилите над Банско са много повече.
32
1
 
9
 
! Отговори
Абе тия нещо? преди 3 години
45к долара за експедиция до Еверест за 2026та даже има и обява... С тези пари могат да помагат на болни деца и хора. Безмозъчни търсачи на адреналин..
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво общо има к2 с хималаите нямам никаква идея
30
7
 
2
 
! Отговори
Аналитик+ преди 3 години
Пълно с простовати български разсъждения. Гледайте Лавина, по Блага Димитрова и ще раберете защо го правят (знам, че романи не четете). Ако не друго, то поне помислете Вие какво и къде зяпате всеки ден, и се опитайте да си представите той какво е виждал там от висините. Сега започвате ли да схващате защо го е правил?Прочети още на: https://dnes.bg/top-***/2021/02/05/vyjeto-na-atanas-skatov-se-e-skysalo-pri-slizane-ot-k2-bylgarinyt-e-izcheznal.479051
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ПРЕГРЪДКАТА НА ЦЕНТРАЛНИТЕ ГРОБИЩА ВЕЧЕН ДОМ ЗА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ
28
1
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами Скатов беше именно природозащитник, Боян Петров -също. Образовани хора.
27
5
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Чудя се повечето коментари могат ли да се вземат за представителна извадка...за съжаление...най вероятно...социолози има ли ? Понеже гледам некъв невробиолог има. Хахаха Отдавна в България алпинизъм - няма. Последните мохикани са Николай Петков и Дойчин Боянов. Не се тревожете, населението е почти хомогенно. Простолюдие.
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо хни занимавате с тфа ? Иизобщо не ми дреми
25
2
 
9
 
! Отговори
Диванче преди 3 години
Като чета коментарите виждам, че имало и разумни и практични хора в тази държава, значи все още има надежда за България.
24
10
 
17
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Да изхарчиш луди пари, с ясното съзнание, че вероятността да умреш е много голяма, та това си е чиста диагноза....С тези пари можеше да обиколи толкова красиви места, да се радва на слънце и екзотична природа, да опознае нови култури, но човекът решил, че трябва да пишат за него...Омръзна ми да пишат за фалшиви герои с диагнози, децата ни да учат за поетеси и поети самоубийци-фаталисти...Нито е герой, нито е талант този, който с нищо не допринася за благото на обществото.
23
6
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Не знам какво точно ги привлича тези хора, за да тръгнеш към някаква ледена планина и в студ и виелици да я катериш. И отгоре на всичко да платиш луди пари за екипировка, водачи и за път до Каракорум. Аз като виден хедонист примерно намирам за много по-голяма и приятна тръпка да седна пред пращящата камина, да си отворя бутилка хубаво червено вино и да си викна някоя прекрасна и млада ВИП ескорт за цяла нощ :) И ще ми излезе и в пъти по-евтино и ще ми е много по-приятно :)))
22
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то сегашният случай е на К2 и той изобщо не е в Хималаите! Ако искате да пишете за всеки загинал в планина може да пишете и за тези по нашите планини. Разликата е, че тези си знаят риска, сами са си го поели. Не виждам защо медии и роднини държат да го натрапват на останалите хора.
21
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Каракорум е част от Хималаите, пpocтичък си ти, че и със самочувствие!!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, със Скатов стават 11.
19
3
 
13
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Кой го би този по ушите да запъва по баирите?!