В дните на пандемия без вода, без ток: BBC за живота в гетото на Сливен

Ромите се чувстват изоставени от държавата
Обновена: 5 фев 2021 13:00 | 5 фев 2021 13:00, Нели Христова
103
В дните на пандемия без вода, без ток: BBC за живота в гетото на Сливен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Когато говорим за проблемите си, хората винаги мислят, че преувеличаваме. Но не... ние наистина живеем в джунгла".

В цяла Европа ромското общество често е избягвано и неглижирано. Повече от 10 млн. души живеят в дълбока бедност, често в пренаселени селища. Пандемията опустоши много от техните общности, като допълнително ги откъсна от обществото. Журналистът на BBC Джийн Макензи решава да види какъв е животът сега в една от най-големите ромски общности в Сливен.

Мишев е живял в ромската общност в Сливен през целия си живот. Гетото е откъснато от града - входът е само един, обгражда го жп линия. Когато пандемията започва, властите решават да затворят входа като поставят катинар, който да не позволи на хората да влизат и да излизат от общността. Колкото по-навътре в гетото навлиза коренспондентът на BBC, толкова по-лоши стават условията за живот.

"Нямаме вода. Нямаме ток. Нямаме пътища. Имаме само мръсотия и кал", разказва Мишев. Гетото е с големината на град - 25 хил. души живеят в него. Но е толкова пренаселено, че предотвратяването на разпространението на вируса е почти невъзможно.

"Хората не могат да се пазят. А ако имаш нужда от линейка - линейката не може да влезе тук", казва Мишев.

"Вирусът нали изисква чистота, хигиена, да се мием. Каква хигиена, след като целият квартал е в кал, мръсотия, боклуци", казва друг жител на гетото.

Ромите в гетото дори са обвинени, че тук е започнало огнище на COVID-19, което означава, че никой не иска да ги наеме на работата. А много от тях изпитват трудност да получат и държавна помощ. "Хората тук не могат да си намерят постоянна работа. Те гледат да изкарат хляба си за деня", обяснява Мишев.

Джийн Макензи се отправя към най-бедната част на гетото, където живеят Митко Симеонов и двете му деца - Михаил и Георги.

"Жена ми почина наскоро, декември месец. В трудна ситуация сме сега. Никой не ни помага. Аз не работя. Едва намираме пари да ядем", казва Симеонов. Децата му се хранели в училище, но заради пандемията, училищата затвориха. Без интернет, без технология, Михаил и Георги вече не могат и да учат.  "Учителите искат децата да учат онлайн. Но няма как - няма телефон", казва той.

"Липсват ми уроците по всичко, най-вече математика, български. Не се чувставм добре, защото не уча", казва Георги. Баща им споделя, че няма и план как да оцелее: "Ако има храна, ще оцелеем", казва той, а на въпрос дали се чувстват изоставени и тримата са категорични: "Да".

Българското правителство казва, че работи с общностите, за да идентифицира семействата в риск, за да им осигури храна и допълнителна възможност за онлайн обучение. Но проблемите продължават да се редят.

"Ето, това тече от чешмите ни. Нито вода имаме, нито ток, а плащаме! Плащаме!", казва майката на Мишев. По думите му, това се случва един или два пъти в седмицата. "Чувствам се тъжен в момента, защото нямаме ток и вода и не може да ви предложим нищо за пиене", казва той на журналистката. "Жалко е. Ужасно е. Ако нямаш вода, как ще се измиеш?".

Някои хора са успели да избегнат беднотията със сезонна работа във Великобритания. Сред тях е и Милена, която в продължение на пет години бере плодове, но пандемията я принуждава да се прибере у дома. Тук дискриминацията й пречи да си намери работа: "Преди пандемията беше трудно. Сега е три пъти по-турдно. В България сме две раси. Аз просто искам тук да живея и да посрещам нуждите на децата си. Но безработицата убива народа", казва тя.

"Държавата не ни приема за нейни граждани. Аз вярвам, че тя е като майка за нас. Тя трябва да мисли за нас, да ни помага, когато имаме нужда. Но това не се случва", казва Мишев.

Кметът на Сливен Стефан Радев уверява BBC, че се работи по подобряване на инфраструктурата на гетото. Българското правителство пък е категорично - разделение и дискриминация в България няма. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се напрягайте излишно. Само като видите BBC и трябва да ви става ясно, че иде реч за долна и гнусна пропаганда, която не трябва да се взима на сериозно
66
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Всеки знае, че ц. умеят звучно да се оплакват. Сами са си виновни за дереджето. А каква е алтернативата? Да ги пуснем свободно да ходят из Сливен и да се чудят кого да преджобят?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Х ха, нямат вода и ток, но имат интернет и телевизия на всеки етаж и дори и бабите продават БеЛо... Бедност, ти казвам...
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Северозападната част селата почти цяла година с мессеци наред са без мода а рък зимата малко заваля стоят без ток за какво сливенско гето ми разправяте а не метрото магистралите нали се правят и те изпадат ама
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но цялата дъргава си е така голямо гето не само там повечето села другите градове в почивните дни са без вода и ток това важи за цялата страна
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха по смешна статия не бях чел,особено часта,как нямали ток и вода но плащали ха ха ха!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2012 гетото беше 12 000... удвоили са се за няма и 10г !!! 2030 ще са 50 000!
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите дълго време изолираха малцинствата ... и роми и турци, правеха всичко възможно да ги изолират, и точно това и стана ...получи се една капсулация, където тези хора живеят физически на българска територия, но нямат нищо общо с българите или България.
59
1
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 3 години
Мерси за линка. Егати лъжите и лъжците. Тези *** са царе на манипулацията, жалко че някой им вярва.
58
1
 
1
 
! Отговори
Боко Бандита преди 3 години
Не се тревожете. И ромите ще оправим.Идват избори и за тях сме помислили.Ще ги подпомогнем еднократно финансово на глас за нас плюс 3-ка кебапчета и бира във всяка маала на страната малко преди изборите. Организацията е поверена на моето вице Шкембе войвода.
57
0
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Българинът с удоволствие ще дари някой лев за каузата,да качим *** на самолет за острова!Там няма кал,но има павета и железо
56
0
 
0
 
! Отговори
ВВС военно въздушни преди 3 години
Военно въздушните сили за нищо не са отговорни спрямо случая. Виж за Нова и Стара Загора направо сме се изложили.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалка картина...Сегрегацията на малцинствата не е довело до нищо добро в нито една държава.Но, това е реалноста!
54
0
 
23
 
! Отговори
гадна работа преди 3 години
А защо в UK не ги искат тези добри хорица. Хем и работливи и скромни и ще се приобщят бързо към тази космополитна нация.
53
0
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Да направят и репортаж за огромното гето в софийското поле. Къде по-интересно ще е!
52
0
 
1
 
! Отговори
Йода преди 3 години
До АнонименДа увеличат се трябва!
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така. Затова много българи ви берат градините всяка година!
50
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който си е имал и един час работа с римляни ще разбере колко е невярна тази статия.
49
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези издевателства над малцинствата от страна на правителството трябва да се прекратят незабавно!
48
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжци. Като да не съм влизал в Надежда, че да ги съжаля. Айде bbc на къра да пасете овце