Вирусолог: Няма смесване на мутациите, това са различни варианти

Наличието на една и съща мутации е тип еволюция
5 фев 2021 10:56, Ния Христова
6
Вирусолог: Няма смесване на мутациите, това са различни варианти
Снимка: Pixabay
"Неправилно е да се говори за смесване на мутациите. Това са различни варианти на вируса в различни части на света", обясни в ефира на Нова телевизия д-р Велислава Петрова – вирусолог и здравен консултант към ООН.
 
"Това, че се вижда една и съща мутация в тези различни варианти на вируса, е тип еволюция, която показва, че отговаря на един и същи тип селекция. Тоест на това, че му влияе нещо, което го кара да мутира точно в тези части на генома си. Обикновено това нещо е или имунната ни система, или опитът на вируса по-лесно да влиза в клетките ни, за да може да инфектира по-лесно. Това са еволюционни процеси, които нормално се случват, когато една инфекция се разраства. Не може да говорим за смесване, а по-скоро конвейерна еволюция", обясни тя.
 
Все още не е ясно дали това ще доведе до факта, че по-младите хора се инфектират по-лесно. Такива твърдения има за британския щам, но това може да се дължи на по-трансмисивните му свойства – че се предава по-лесно и заразява повече хора.
Още по темата
 
"Като се гледа ретроспективно, новият щам във Великобритания се е появил някъде през септември-октомври. И до декември е изместил основния вариант. Случай от град в Бразилия показва, че преболедували при първата вълна, могат да се заразят отново с местния щам. Там при първата вълна бяха заразени над 75% от населението, а сега случаите отново нарастват. Все още не е ясна причината за това – дали имунитетът на хората отслабва, или новият вариант избягва предишния имунитет", обясни д-р Петрова.
 
Според д-р Петрова положителното е, че всички производители на ваксини са започнали проучвания дали препаратите показват ефективност срещу новите щамове. Вирусологът подчерта още, че ваксините работят, но в по-малък процент ефективност. Относно ситуацията в България и мерките в страната, д-р Петрова смята, че тук се действа според ситуацията. Тя е на мнение, че мерките, които работят, трябва да бъдат продължени, а вирусът – да бъде ограничаван по всеки възможен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Ния, Ния...прочети една Википедия поне
4
1
 
4
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
До АнонименМисля, че не става въпрос за конспирация. Няма нужда от научни обяснения, когато не ни вършат работа. Доста хора спазват правилата, но не всички могат да работят от вкъщи.Има места на които е невъзможно да стоиш на 2,5 м от друго човешко същество. *** пример, училища, хранителни магазини, спортни зали и всичко това, което е разрешено. Точно на хората с разум им омръзна от безумни мерки, които са неприложими на практика. Хората психически не издържат да чуват противоречиви мнения.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конвейерна еволюция - няма такова нещо, преписвате си един друг глупостите. Конвергентна еволюция се нарича.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобна информация помага на хората, които имат някакъв разум да разберат, че ако искат да оцелеят трябва да спазват някакви правила и ограничения. Конспираторите и невярващите ще отпаднат на еволюционен принцип. Ако някой си мисли, че това ще свърши скоро по-добре да сменя пистата докато е време. Успокояващото е, че явно и в другите държави има функционално неграмотни индивиди стачкуващи срещу ограниченията. Всичко е наред и бъдете здрави!
1
0
 
11
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
Благодаря за поредната информация! Доста се ограмотихме медицински покрай този вирус, но това не ни помага!