Балтов убеден: За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози от "АстраЗенека"

Това може да стане, ако не се пази втората доза
Обновена: 7 фев 2021 10:38 | 7 фев 2021 10:36, Ния Христова
153
Балтов убеден: За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози от "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС
В рамките на две седмици е възможно да се поставят 300 000 дози от ваксината на "АстраЗенека", ако се вземе решение да не се пази втора доза. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" в болничното заведение, съобщава Агенция "Фокус". 
 
"Логистично ваксината на "АстраЗенека" е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да бъде отварян и  до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора" обясни проф. Балтов. 
 
"В рамките на следващите 4 седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози. 300 000 ще могат да се направят в рамките на 2 седмици, а следващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни", посочи още той. 
 
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че днес стартира третата фаза от Националния ваксинационен план.
Още по темата
 
"Ще бъдат включени представители на ЦИК, СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тезиструктури, за да може да бъде гарантиран един безопасен изборен процес", заяви Кирилов. 
 
"Официалната информация в показанието на ваксината на "АстраЗенека" е, че няма ограничение за възрастта. Над 18-годишна възраст може да бъде поставена ваксината. Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 години са били по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база безопасност и имунен отговор. Няма никаква разлика спрямо останалите групи. Това дава възможност на експертите от Европейската агенция по лекарствата да дават препоръка за прилагане на ваксината", посощи още Кирилов. 
 
"В рамките на месец февруари се очакват над 360 000 дози. Повече се очакват през месец март. По отношение на ваксината на "АстраЗенека", тъй като има по-голяма гъвкавост за поставянето на втора доза - между 4-та и 12-та седмица, всички дози, които пристигат, ще могат да бъдат прилагани. Това ще ускори значително ваксинационния процес. В следващите седмици значителен брой хора ще могат да бъдат ваксинирани", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Може и 500 000 , ама трябва да ги получиш , а не само да ги поръчаш .Много държави се препънаха в тези планови .
133
0
 
4
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Много болни хора в здравната ни система се надпреварват да ръсят глупости и да разказват небивалици!Здравен министър,Блатов,Мутафа....
132
0
 
4
 
! Отговори
нещастници преди 3 години
Говорилки някакви, само крякат по телевизия, кога работят, кога ваксинират...очевидно е........щом с тези темпове на ваксинация ще приключим 2040г. Смешници , огънали се на един нискочел индивид, с една прочетена книга в живота си, срам за тях и за поколенията им.
131
1
 
0
 
! Отговори
Кера преди 3 години
До до 110Колкото повече лекарства и болници, толкова повече болни хахаха
130
0
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
А Балтов да си ги боцне сичките на ползу роду !
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ваксините - добре са 300 000, но на кого ще ги поставят е въпросът, защото желаещите за ваксиниране ги няма.
128
1
 
7
 
! Отговори
Избягал преди 3 години
Пак водиме класацията по малоумие. Край няма в тая България.
127
2
 
11
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
Балтов нека си ги инжектира всичките 300 000 дози наведнъж
126
1
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
В един фалкон имало 10 дози ...... можело да стои отворен .... можело да стои затворен ... в дъртитте хладилници на болниците . Не изветрял и не се развалял .... Направо ваксина - мечта . А страничните ефекти са бонус . п.с. Абе оная мед сестра дето припадна на демонстарцията с Астра Зенека ли я бяха боцнали ? Не че нещо. За една позната мед. сестра питам......
125
1
 
13
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Това да не са "ония" ваксини дето другите държави отказаха ... щото били мнооого хубави ?
124
1
 
15
 
! Отговори
6 преди 3 години
Вече 50 държави дадохо заявки за Спутник5!Ние не , защото е руска и надвишава хамериканската, на 95 % ефективност!
123
1
 
11
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Поредният "държавен чиновник" на заплатка е активизиран да рекламира доказано спорните качества на изключително вредните и напълно излишни ВАКСИНИ!!! Но за съжаление това е бизнес за много кинти......
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, не разсъждавай като професор, а като лекар. Може би беше по-разумно да кажеш, че в рамките на 2,5-3 месеци ще ваксинирате 300k човека. Като зная колко бавни са личните лекари и как не знаят дори имената на тези 2000-2500 пациенти, които им се водят, твоето изхвърляне звучи много оптимистично. Не зная джи пи, което да е станало лекар в ковид отделение, няма и да стане. Тези GP-та, които познавам, са шампиони по тегло...
121
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Израел слагат по 200 хиляди дози на ден.
120
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Искам Спутник V, руската ваксина, изпитана, безвредна и с много висока ефективност. А Астрата - да си я слага премиера и мисирките му.
119
2
 
6
 
! Отговори
и като закъснеят или преди 3 години
Не стигнат вторите дози...кво правим...
118
1
 
12
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
До TяВъпрос на избор! Умирам, но не я слагам. Ще си ида такъв,какъвто Бог ме е създал, не като ГМО.
117
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тази ваксина на "АстраЗенека" не я ли забраниха в Германия,Франция и Швейцария щото нещо много почнали да *** от нея...
116
15
 
2
 
! Отговори
преди 3 години
До дааНай-смешни са тези, които си мислят, че няма да се ваксинират. Въпрос на време!!!!
115
2
 
11
 
! Отговори
даа преди 3 години
До TяНай-смешни са тези, които мислят, че си "избират" ваксина."тази е несигурна, но другата е много хубава, ще си сложа от нея"Кукловодите умират от смях.