Армията продава стария са автопарк, дори и зъболекарски камиони

Търси купувачи за автобуси "Чавдар", два бронетранспортьора
42
Армията продава стария са автопарк, дори и зъболекарски камиони
Снимка: Dnes.bg

Част от стария си автопарк пусна за продан армията. Сред техниката, сложена на тезгяха, са дори камиони ЗИЛ, пригодени за автостоматологични кабинети.

Оказва се, че освен от имоти за десетки милиони с отпаднала необходимост войската ни има и огромен по мащаб стар автопарк, от който е решила да се отърве, за да не харчи средства по складирането му.

Така за продан отиват инвентар и возила на десетилетия – още от времената на соца. Военните са извадили на тезгяха съветските камиони КРАЗ, УРАЛ, МАЗ и ЗИЛ. Три от последните дори са пригодени за автостоматологични кабинети. Продават се и 5 УАЗ-ки, един от които приспособен за медицински цели, три за санитарни и един за линейка, показа проверка на „Монитор“.

Армията дори е пуснала на пазара си част от стария си автопарк като например два автобуса „Чавдар“ и автомобили като „Хюндай Пони“ и „Форд Ескорт“. В мегаагенцията под шапката на Министерството на отбраната - „Снабдяване и търговия“, дори са обявени за продан цели два бронетранспортьора.

В обстановката на пандемия, в която маските се оказаха животоспасяващи, армията е решила да разпродаде старите си предпазни средства като противогази и респиратори за предпазни маски.

За целта Министерството на отбраната е пуснало за продан 1178 броя противогази и 2350 броя респиратори, 100 броя гумирани защитни чорапи и 104 чифта гумирани защитни ръкавици. Очакванията са, че тези предпазни средства ще се радват на още по-голям интерес заради епидемията. Иначе складовете на военното ведомство очевидно са се превърнали в своеобразен антикварен мол, в който сякаш е изложена цялата продукция на соцблока. В тях купувачи чакат още гумирани защитни чорапи и ръкавици, магнетрон, пулт на радист, както и дори будилник „Кварц“. Мераклии може да си обзаведат домовете с метални трикрилни гардероби, както и със старите български хладилници "Мраз" и руските ЗИЛ, прахосмукачка, военни палатки, одеяла, шлифери. Предлагат се и различни марки телевизори, радиа, телефони, изложена е и цяла маса за тенис.

Във военните складове има и строителни принадлежности като чукове, брадви, бормашини, клещи, тесла, длета. Армейците са помислили и за любителите на зимата и зимните спортове, като са пуснали за продан старите си ски и щеки. За тези, които не харесват толкова студа, пък продават часови кожуси, подплатени панталони, ботуши, якета.

Дори предлагат и „войнишка пижама“.

Могат да се намерят и сандъци за съхранение на патрони, пълнители, бомби, димки, артилерийски гранати, ракети и сигнални ракети. Военните искат да се отърват и от стари трансформатори, маншони, чанта за пълнители за АК-47 и 9 км сапьорски проводник. Както „Монитор” вече писа, мегаагенцията под шапката на МО „Снабдяване и търговия” обяви за продан неотдавна цял боен кораб - пенсионирания през 2012 година 40-метров ракетен катер „Гръм”, както и автомати „Калашников”, картечници, пистолети, снаряди, ремаркета и танкове Т-55 и Т-72.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: армияавтопарквоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
с четка в ръка преди 3 години
Откакто свят светува в армията са наемани най-тъпите мъже на народите, за да бъдат използвани за бой и смърт. Войникът е герой в една страна и убиец в друга.
35
1
 
1
 
! Отговори
промяна преди 3 години
Продайте си и униформите, че нищо не правите по цял ден и се качвайте на скелетата да реставрирате държавата. Биете се в гърдите като маймуни колко сте велики и само рушите. Вие сте безполезни за обществото. България прилича на гето и е пълна със селяни, които само подскачат на бой и се правят на мъже, а са жалки ***.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли някой ресторант-вагон?
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Както Монитор вече писа, мегаагенцията под шапката на МО Снабдяване и търговия обяви за продан неотдавна цял боен кораб ..."Пеевски се изхлузва към оръжейният бизнес ...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснато е най-важното. Това са списъци с вещи за продан чрез стокова борса.СПЕЦИФИКАЦИИ ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ ЧРЕЗ СОФИЙСКА СТОКОВА БОРСА ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2021Г.Има една обява на 25 януари 2021 и 6 спецификации на 1 февруари 2021.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, кой ще ги купи тия чавдари бе, нормални ли са
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВМРО и мутрите разпродават българската армия.
29
2
 
5
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Абе споменът ми от казармата е че освен служебната "Нива" с шофьор за майор Янъков , всичката останала техника беше в гараж, същото беше и в Плевен. Така че може и да не са толкова зле МПС-тата
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ше взема десет автобуса Чавдар да си ги джиткам по пътищата и да си припомня старото време от комунизъма и 5 хладилника Мраз, че днешните хладилници карат 5 години и се развалят
27
6
 
10
 
! Отговори
УТРЕ преди 3 години
Ето така изглежда държава FOR SALE пълен банкрут
26
5
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Поправка. Не продават техника, а скрап.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е,за гората са супер...." Бизнесмените" в дърводобива ще се изкефят.....
24
4
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Имаше преди няколко години случай-в едно отдалечено село бяха се натрупали преспи и линейката ни чака няколко часа.Бронетранспортьорът дойде и не можа да мине.Болният бе докаран от трактор John Deere,в сравнение с него БТР-а изглеждаше като трабантче(бронирано).Да не говорим,че тези машини са на по 40-60 или 70 години!
23
3
 
13
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Да, доста негодни и излязли от употреба неща има, но да продаваш нещо и после да ходиш да го купуваш по морги или ново от магазина си е престъпление. Що нещо се изкраде от работещите в агенция ' Кражби и продажби'.
22
1
 
9
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Колко струва катерът?
21
3
 
17
 
! Отговори
Мършите продават, преди 3 години
а родилки мизеруват през зимата в преспите!? Бронетранспортьорите могат да станат зимни линейки при бедствие!
20
2
 
5
 
! Отговори
чудя се преди 3 години
Дали се продава и нещо с калибър 7,62x39мм, а защо не и от калибър 12,7x108мм?
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Май не си много наясно с техниката, дървената мафия ду.*** дава за такива камиони нищо друго не може да издрапа претоварено по баирите.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9По планините хора почти няма.А на зъболекарския камион разхода за гориво и поддръжка ще излиза повече отколкото приходите от зъболекарски услуги
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Армейците са помислили и за любителите на зимата и зимните спортове, като са пуснали за продан старите си ски и щеки."А автоматите и картечниците за любителите на какво са? За танковете да питам ли?