Повече от 50% от българите вече работят вкъщи

Възможно ли е да се изгради култура на "изключване от работа"?
8 фев 2021 16:01, Ния Христова
43
Повече от 50% от българите вече работят вкъщи
Снимка: Pixabay
Повече от 50% от българите вече работят от домовете си от началото на пандемията. Една четвърт от компаниите са въвели нови гъвкави условия на труд и смятат да ги запазят и дори след като отмине кризата, съобщава БНР.
 
Новите взаимоотношения между работодатели и персонал изискват нови регламенти, както и формирането на култура на "изключване от работа". По този начин ще може да се защити личното време на служителите.
 
Ще се намери ли балансът, при който шефът да е сигурен, че служителят използва пълноценно работното си време вкъщи, а служителят да не е на 24-часово разположение?
 
"Предимствата на аналоговата работа, когато работният ден приключваше със затваряне на вратата на офиса, вече са в миналото. В дигиталния свят трябва сами да се научим да пазим личното си време от служебните ангажименти, но без да ги пренебрегваме във времето, определено ни за работа". Това съветва Мария Минчева от Стопанската камара. 
 
Всичко това е от важност предвид факта, че около 63% от работодателите възнамеряват да заложат на гъвкавите условия труд и след пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
15
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Да смениш офиса с домашния кабинет е напълно възможно.Тези професии нямат пролеми защото техният труд не създава принадена стойност.Проблемът е при тези, които построиха хиляди офис сгради и сега се чудят какво да правят с тях.
19
7
 
21
 
! Отговори
AI преди 3 години
Щом може да работи от вкъщи значи може да бъде заменен от софтуер
18
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 3 години
И само забележете термина който вече употребяват "гъвкаво "с две думи бачкаш като луд 12 часа ,а те осигуряват на 4 часа ,а ти плашат за 6 часов работен ден.Да ни е честит новият трудов ред.Ако 50%работят от вкъщи значи че икономиката ни е само чантаджии ,телефонисти и обслужващи.Няма как да станем нормална държава с такава съотношение в икономиката.ITсектора е друга тема дето се преекспонира напоследък много.
17
5
 
18
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Тия дето се кефят толкова, че вече нямало да стъпят в офис и било свършило това да ходят на рбота и как вкъщи за 4 часа вършели повече отпреди импосле ходят да карат ски, да имат едно на ум, че чорбаджиите им не са прости. Сега спестяват от офиси, после ще се сетят, че и пари вече не трябва да плащат щото ти вече нямаш разходи за храна, дрехи и обяди . После и като ги разкрият, че реално работят наполовина и там ще си ги резнат....откъдето могат да изкарат пари ще го направят
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно как работниците във фабрики, шофьорите, строителните и земеделските работници работят от вкъщи? 50% е всеки втори работещ. Е в България няма чак толкова от безполезните компании в стил ,,"мениджмънт на човешки ресурси" и прочее, че да работят от вкъщи. От вкъщи с компютър можеш да работиш само, ако не произвждаш нищо, а правиш безполезни семинари.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е. Половината комшии във входа вече работим от вкъщи. Всеки вади запаси от мазите. Сменяме само домовете, ама работим като колектив. Лошото е, че консумативите почти свършиха. Иначе ни хареса да работим от вкъщи. Ама като свършат? То и жените ни и те работят вече от вкъщи... как ще я караме не зная.
14
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От повечето от тези дето работят от вкъщи полза за икономиката няма. Как да работи един хлебар, месар, тенекеджия, комбайнер и пр от вкъщи ?p.s. цъкайте минуси на воля.
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох,искам телефон със жица и като хлопна вратата да знам, че няма кой да ме намери. Като стане 5:30 да си взема палтенцето и до другия ден да ми е все тази за работата, една заплата да е достатъчна за нормален живот на едно семейство, децата да си говорят с възрастните на вечеря....вярвате или не това си е било реалност някога... дигитализацията е гадост и ние сме големите губещи
12
5
 
21
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Недей те да делите хората на производство и услуги. И едните и другите вършат работа. Онзи със струга, ако не бяха ИТ-тата знаеш ли кога щеше да има стругове с NC, ЦПУ или друг вид стругове? Всеки дава нещо от себе си просто едните могат и от разстояние докато другите задължително на място. Иначе нито щяхме да имаме дистанционно за телевизора нито дори телефон от където ръсите простотии тука
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора явно нищо не работят илиса навряни на кучето в ... та затова и слушкат
10
2
 
11
 
! Отговори
селянин преди 3 години
кой ке ми каже как да изорем нивата да засадим компирите да нараним стоката от дома
9
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек малко хора вършат нещо полезно
8
6
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Еврика! Ще се сетят работодателите, че е малумно да плащаш една торба пари за наем и за комунални. Видяха, че работата върви и от разстояние, че хората са кадърни и отговорни. Писнало ми е от тоя микро мениджмънт дето после се бият в гърдите, че ако не били те фирмата щяла да падне. Сега толко големи офиси ще се изпразнят, но същевременно малките ще се напълнят. Добре че дойде една криза, че да отвори очите на иначе тежката бюрократна машина
7
6
 
15
 
! Отговори
някой преди 3 години
УЖАС!!! И сега какво излиза? Аз пак съм от малцинството българи, които са принудени да работят! Имах предвид не в къщи де.А всички вие, които уж "работите" от къщи, ядете дигитални салами, дигитално сирене, карате дигиталните си коли, токът, парното и водата ви също са дигитални, а аз също работя на дигитален компютър, обаче навързан с техника, която не мога да си побера в хола. Освен това, до дигиталната ми служебна поща имам достъп само от офиса, който ми е доста далече от дивана в къщи!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2 Само следо коментарите. Ей сега влиьат батйите с по 10000 лева заплати, детобкато атидебто са им давали по 4000 лева, пит са сИЦЯЛни, а после завършили и магистратура, докато бачкали на пълен работен ден.
5
2
 
19
 
! Отговори
Топ Шеф преди 3 години
Шефа ми докара струга в нас.В момента е в спалнята и си работя с кеф :))
4
0
 
4
 
! Отговори
Позитански боец преди 3 години
Глупости, аз пиша коментари от телефона си и навънка.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек безработни най сетне признание за реалната безработица
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от 50% от българите работят вече от домовете си, ало мисирките вие ще ни изкарате още малко нация от канцеларски плъхове и IT-тита.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глууууупости ....