Новите щамове на коронавируса не били страшни, но изисквали силен имунитет

За имунен отговор след първата ваксина са нужни поне 3 седмици
83
Новите щамове на коронавируса не били страшни, но изисквали силен имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни антитела срещу новите щамове на по-заразен коронавирус, а преболедуването не е толкова ефективно за имунитета. Това обясни пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според него хората не бива да се плашат от мутациите, а от появата си досега коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 мутации.

Още по темата

„Това е механизъм за адаптиране към околната среда. Колкото пандемията е по-разпространена, толкова по-голяма е вероятността от увеличаване на мутациите“, каза той.

Според него щамовете от Англия, Южна Африка и Бразилия са по-интересни, заради начина, по който вирусът влиза в нашите клетки. Затова те са и по-заразни.

Специалистът отбеляза, че все още са недостатъчно публикациите, за да се правят научни изводи, но вирусите, които си променят спайк протеина в значителна степен (като при споменатите мутации), стават по-малко чувствителни към антителата, образувани спрямо първоначалния вариант на вируса. Затова при тези три щама защитният отговор - след преболедуване или след ваксинация, се нуждае от около 6-кратно увеличаване.
За имунен отговор след поставяне на първата ваксина на човешкия организъм е нужно време – от 3 седмици до месец и половина.

При препаратите, разработени на RNK основа, организмът се предизвиква да произведе защѝтен белтък, стимулиращ имунитета, обясни експертът. При тези ваксини е малко вероятно да настъпят алергични реакции, но са много чувствителни към температурно и логистиката им е по-трудна – при тръскане могат да се дезактивират.
При векторните информацията се вкарва в клетките чрез други вируси, които заразяват горните дихателни пътища.
Д-р Симидчиев съпостави наличните ваксини в света и не премълча факта, че при недостиг на имунизационни препарати, човек трудно може да избира за вида.

„Хората избират дали да се ваксинират или не. Именно ваксинацията е инструментът за ограничаване разпространението на коронавируса. Бъдещето ни зависи не само от индивидуалните действия, но и от поведението ни като общност. Правилата трябва да се спазват“, изтъкна пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АстраЗенека е проверено безполезна, но mRNA терапиите са не само безсмислени като ваксини, доколкото не спират разпространението на вируса, а са и потенциално смъртоносни, понеже създават непълноценни антитела, което е огромна предпоставка за antibody dependent enhancement. Както се е случило при предишните опити за ваксини срещу коронавирус.
20
1
 
11
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Айде престанете с глупостите бе!Вирусолозите отдавна си казаха! По-силен имунитет от преболедуван вирус няма!Стига с тези рекламни изявления с цел да се продадат колкото се може повече ваксини!при преболедуване се активира целия имунен апарат и организма ни се запознава с целия асортимент от белтъци на вируса и тогава доли да има мутация в един белтък пак бива разпознат. Да не говорим че се активира и клетъчния имунитет, а не само антителния.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"При препаратите, разработени на RNK основа..."----------------------Предполага се, че RNK не е нито РНК, нито RNA. Този сайт няма да се оправи никога. А и една снимка на Симида да бяха пуснали.
18
0
 
6
 
! Отговори
Ахам преди 3 години
А старият е много страшен,толкова страшен,че спрете да мелите за него поне 5 дни всички ще го забравят:)
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе до вчера виехте че тия щамове били 10,20,100,10 000 процента по опасни, по смъртоносни и бла, бла. Сега изведнъж, няма страшно. Как па един от тия нашите специалисти не излезе о да си признае,, нищо не знаем, гола вода сме" и толкова? Сега ново 20 при тръскане ваксините можело да се дезактивират, значи тия от бусовете заа кренвирши са дали фира. Щото тия бусове едвали возят като Майбах.
16
2
 
11
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Стига сте писали срещу Астрата, да не мислите че *** на Пфайзер и Модерната прави нещо срещу някакъв вирус, абсолютни боклууци , но не и безвредни.
15
0
 
17
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Едно време "имунитет" беше да спортуваш, да излизаш навън, да се храниш добре, да се наспиваш, тоест, да имаш здрав организъм. Сега "имунитет" е да заключиш хората в апартаментите, да ги стресираш денонощно, да не им даваш да си видят приятелите и роднините, и накрая да им инжектираш експериментална химия...
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо бе, защо ВСЕКИ ДЕН, по ДЕСЕТ ПЪТИ, все едни и същи глупости и лъжи и пропаганда?? При положение, че "ваксините" са около сто процента безполезни? Само за да си използвате купеното ли е тази пропаганда? КАК ТОЧНО "ваксинацията е инструментът за ограничаване разпространението", като "ваксините" не ограничават разпространението? И ефекта е краткотраен? ПОБЪРКАНИ ЛИ СТЕ БЕ? "Между 5 и 40-кратно по-високи нива" - как си го съчини това бе, пародия? От кой пръст го изсмука?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а и да добавя та атрата НЕ е ефективна срещу новите мутации...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно от новите мутации - в БГ с астрата ще ни ваксинират щото няма достатъчно бусове за кремвирши да разнасят по тузарските американски ваксини - които са и по скъпи (какво съвпадение)
11
1
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
От телевизия на телевизия обикалят ГЕРБерските престъпници...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни антитела срещу новите щамове на по-заразен коронавирус, а преболедуването не е толкова ефективно за имунитета."Мерси, ще го преболедувам, ако вече не съм го преболедувал. Имунната система не ни е дадена за красота.
9
13
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
До знаем ви номерцата. Евреите глу.пави ли са като си слагат масово ваксини? Или британците? А, ***?
8
3
 
12
 
! Отговори
Аз само да питам преди 3 години
Абе, пулмологията не беше ли нещо, различно от вирусология и имунология? Или се бъркам?
7
2
 
10
 
! Отговори
знаем ви номерцата преди 3 години
Новите щамове на коронавируса не били страшни, но изисквали силен имунитет.................който се добива с ваксинките, нали?!
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради истерията покрай тази настинка, няма да повярваме на никаква информация, ако дойде истинска чума.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ваксина с ефективност 59.5% ди я дръжте за Вас и Вашите близкиОпппаааа забравих, за Вас са продуктите на Пфайзер, Зенеката е за обикновените данъкоплатци
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой коронавирус?
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите щамове на нищото са пак нищо!Закривайте тоя цирк!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли Симида се е изказал?